Rize'nin Rallisi Red Bull Formulaz Yapıldı

Rize'nin Rallisi Red Bull Formulaz Yapıldı
Hız tutukunlarının unutamayacağı, en ilgi çekici yarış Karadeniz Fırtınası Rize'nin rallisi Red Bull formulaz esti gürledi.

Red Bull Formulaz, Rize Ardeşen'e bağlı Tunca beldesinde yapıldı.

"Formula giderse Formulaz gelir" diyerek tüm dünyaya meydan okuyan 16 ila 57 yaş arasında 81 yarışçı en iyi dereceyi elde etmek için 1000'in üstünde seyircinin coşkulu katılımıyla kendi tasarımları ve el emekleri olan tahta yarış arabalarıyla 1.3 km'lik özel parkurda kıyasıya mücadele etti.

red-bull-formulaz-1.jpg

Red Bull Formulaz geleneksel tahta araba yarışlarıyla yaratıcı ve aerodinamik tasarımları birleştiren otantik bir yarışma. Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen yarışlar dünyanın herhangi bir yerinde büyük motor sporları organizasyonları aratmadı. 1000'ün üstünde seyirci pit alanında bekleyen araçları inceledi; yarışları beklerken horon tepti; Red Bull Formulaz için Türkiye'nin dört bir yanından gelen yarışçılar ve seyirciler birbirleriyle kaynaştı.

red-bull-formulaz-2.jpg

Yarışmada Hamit Emrah Gül birinci, Ahmet Gül ikinci, Musa Köse üçüncü oldu. Ortalama 3 dakika süren etabı en hızlı bitiren ilk 3 yarışmacı ile en yaratıcı araba tasarımına sahip 4 katılımcı ödüllerini organizasyona katılan protokolden aldılar.

Yarışmacılar yaptığı tahta arabaların tasarımları arasında eski kamyonlara, Formula araçlarına, cankurtaranlara, arazi araçlarına benzeyen bir çok el emeği göz nuru araç vardı. Bu kadar özenilerek yapılan tasarımların olduğu antika araba tasarımlı aracıyla +40 kategorisindeki İsmail Bayrak özel tasarım ödülünü kazandı ve ağırlığınca Red Bull'la ödüllendirildi.

red-bull-formulaz-birincileri.jpg

Red Bull Formulaz'a katılan araçlar pit alanında hakem heyeti tarafından kontrol edildi. Yarışa katılabilmesi için onay verilen araçlar tamamen tahtadan yapılan, 'Sırma Teli' dışında hiçbir metal aksam kullanılmayan maksimum uzunluğu 1.70cm, maksimum genişliği ise 70cm olanlardı.

Red Bull Formulaz'a protokol olarak Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Ardeşen Belediye Başkanı Mümtaz Sinan, Tunca Belediye Başkanı Ahmet Topal, Ardeşen İlçe Özel İdare Müdürü Muhsin Yaşaroğlu, Gençlik ve Spor Müdürü, Rauf Oğuz, çeşitli siyasi partilerin temsilcileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, konuşmasında, "Cennet vatanımızda yapılan bu güzel organizasyon beni çocukluğuma götürdü. Bugün burada Rize'mizi yarınlara taşıyacak olan bacasız saniyimiz olan turizmin temellerini atıyoruz. Bu güzel fikri ortaya atan herkese teşekkür ediyorum. Hayallerimizi gerçekleştirip Red Bull Formulaz'ı bütün dünyaya yayılacak olan bir organizasyon haline getiren Red Bull'a teşekkür ediyoruz. Bugün burada 81 yarışmacı var, 81 vilayetimizi temsil eder gibi bir yarış var. Bütün Türkiye'mize Lazlar olarak, Rizeliler olarak sevgilerimizi gönderiyoruz" dedi.

Daha önce gerçekleştirilen Red Bull Soapbox Race ve Red Bull Flugtag'da olduğu gibi yarışmacıların kendi araçlarını tasarladığı, yaratıcılık ve performansı birleştiren Red Bull Formulaz, Karadeniz'de yapılan en dikkat çekici yöresel aktivitelerden biri oldu. Red Bull Formulaz'ın bu yöreselliğini sürdürmek, görselliği ve Karadeniz ruhunu taşımak adına da yarışmacılar kıl çorap ve lastik ayakkabı giydiler; yöresel kıyafetlerle yarıştılar.

red-bull-formulaz-3.jpg

red-bull-formulaz-4.jpg