Rize'nin Ramazan İmsakiyesi

Rize'nin Ramazan İmsakiyesi
Rize'nin 2014 yılı Ramazan İmsakiyesi...

2014 Ramazan Ayı geldi.

Bu gece Ramazan'ın ilk sahuruna uyanılacak. Ramazan 2014 İmsak ve İftar saatlerini haberimizde bulabilirsiniz. Ramazan kaç gün sürecek? Oruç nasıl tutulur? Oruç tutmak neden önemlidir? Ramazan'da nasıl ibadet edilir? İlk iftar saat kaçta olacak?

rize-imsakiye.20140630075702.jpg

2014 İLK SAHUR 27 HAZİRAN CUMA günü.Bu sene Ramazan ayının ilk sahuruna şaban ayının 29.gününün gecesinde kalkılacak.İlk sahura cuma günü kalkılacağı gibi ilk teravih namazı da bu gece kılınacaktır. Zira 27 haziran Cuma gecesi Ramazanı-şerif ayının ilk gecesidir.
 
Ramazanı şerif oruçlarını utmak için sahura kalkmak sünnettir.Zira Rasülüllah efendimiz "tasahharu fe-inne fi-shuri bereketen" anlamı;Siz sahur yapın zira sahurda bereket vardır."buyurmuşlardır.Berektinden ve rahmetinden istifade etmek için sahura kalmak sünnettir.Yemek yemeyecek bile olsa mutlaka bir bardak su içmek suretiyle de olsa sahur yapmak lazımdır.
 
Sahur vakti gece 12 .00.dan itibaren İmsak vakti çıkıncaya kadardır.İmsak kesildikten sonra yemek içmek caiz değildir.Ramazan ayı oruçlarınızda temkin vakti uygulaması olan takvimleri kullanmanızı tavsiye ederiz.
 
Ramazan ne zaman?
 
Ramazan orucu 2014 ne zaman denk geliyor. Oruç ayı yine yakın zamanda geliyor. Müslümanlar için anlamı çok büyük olan Ramazan Orucu için tarih verildi. 2014 yılı Mubarek Ramazan ayı sabırla gelmesi bekleniyor. 2014 Ramazan ayı 28 Haziran 2014 günü başlayacaktır 2014 Ramazan Bayramı 27 Temmuz 2014 günü başlıyor (Arefe) 28 Temmuz 2014 günü Ramazan bayramı 1.gündür. 2014 Ramazan bayramı 30 temmuz 2014 günü tamamlanacaktır.
 
Neden oruç tutmalıyız?
 
Mümin, herhangi bir menfaat düşüncesi ile değil yalnız Allah’ın emri olduğu için ve onun rızasını kazanmak maksadıyla oruç tutmalıdır Orucunu bedene, topluma kazandırdığı hususların bulunması ile beraber, insan orucu bunlar için değil sadece Allah emrettiği için tutmalıdır.
 
Orucun temel şartları nelerdir?
 
Oruç tutmak için niyet etmek, niyetin başlama ve bitme zamanını bilmek, tan ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar orucu bozan şeylerden sakınmak gerekir.
 
Oruca niyet nasıl edilir?
 
Oruç tutmak için niyet şarttır. Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra "Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.
 
RAMAZAN BAYRAMI
 
27 TEMMUZ 2014 PAZAR AREFE
28 TEMMUZ 2014 PAZARTESİ RAMAZAN BAYRAMI- 1.Gün
29 TEMMUZ 2014 SALI RAMAZAN BAYRAMI- 2.Gün
30 TEMMUZ 2014 ÇARŞAMBA RAMAZAN BAYRAMI-3.Gün
 
Yeni yılda bayram tatilleri ne zaman? 2014 yılı Ramazan Bayramı ne zaman? 2014 yılı Kurban Bayramı ne zaman? Oruçlar hangi tarihte başlıyor? 2014 yılı tatil günleri tam listesi... Kandiller (Regaib, Miraç, Berat) ne zaman?
 
ÜÇ AYLAR NEDİR?
 
Üç ayların ilki olan Recep, "yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş ay" ve "hazırlanmak" manalarına gelmektedir.
 
REGAİB KANDİLİ
 
Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi Regaib kandilidir. Regaib, "pek çok ihsan" manasına gelen "Ragibe" kelimesinin çoğuludur. Bu gecede Cenab-ı Hakk engin rahmetiyle tecelli edip sonsuz mağfiretiyle muamelede bulunduğu için geceye bu isim verilmiştir.
 
MİRAÇ KANDİLİ
 
Receb ayının 27. gecesi ise Miraç Kandili'dir. Miraç, kelime manası itibariyle "merdiven", "yükselecek yer", "en yüksek makam" manalarına gelmektedir. Bu gecede Peygamberimiz bir mucize olarak Mekke'deki Mescid-i Haram'dan, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya ve oradan da göklerin İlahi derinliklerine doğru yükselip ruhen ve bedenen Cenab-ı Hakk'ın huzuruna çıkmıştır.
 
ŞABAN
 
Üç ayların ikincisi olan Şaban, kelime manası itibariyle "dağılan", "saçılan" manalarına gelmektedir. Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz, Şaban ayında Ramazan için pek çok hayır dağıldığı için bu aya bu ismin verildiğini ifade etmektedir.
 
BERAT KANDİLİ
 
Şaban ayı içerisinde Berat Kandili vardır. Berat kelimesi, "borçtan, isnat edilen suçtan, ruha azap veren sıkıntılardan kurtulmak" manalarına gelmektedir. Bu gecede Kur'an-ı Kerim bir bütün halinde dünya semasına indirilmeye başlanmıştır. Bu sebeple bu gece hürmetine pek çok günah bağışlandığı için geceye Berat gecesi denilmiştir.
 
RAMAZAN
 
Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur'an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır.
 
KADİR GECESİ
 
Kur'an'ın indirilmeye başlandığı bu ay içinde Kur'an-ı Kerim'deki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan "Kadir Gecesi" vardır. Bu gece Allah'ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazan'ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir Gecesinin Ramazan'ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır.
 
ÜÇ AYLAR ORUCU
 
İslâm’da zamanla kayıtlı oruç, sadece Ramazan’da vardır. Onun dışında “üç aylar” orucu diye bir oruç asıl kaynakla-rımızda bulunmamaktadır. Müslüman, Recep ve Şaban aylarında çok oruç tut-malıdır ama onları tamamen oruçlu geçirmek diye bir husus kitaplarda bulunmamaktadır. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Âişe’nin ifadesine göre Ramazan’dan başka hiçbir ayı bütünüyle oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır.(Müslim, Sıyam 175, 176)