Rize'nin Sorunları Müsiad GİK'te

Rize'nin Sorunları Müsiad GİK'te
Müsiad Rize Şubesi Başkanı Cem Temizel Rize'nin sorunlarını Eskişehir'de düzenlenen Müsiad Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı'na taşıdı.

MÜSİAD RİZE ŞUBESİ, RİZE'NİN SORUNLARINI ESKİŞEHİR'DE DÜZENLENEN ÇEVRE VE ORMAN BAKANI VEYSEL EROĞLU'NUN DA KATILDIĞI MÜSİAD GİK'E TAŞIDI

14 - 15 Kasım 2009 tarihlerinde Eskişehir’de gerçekleşen MÜSİAD Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı'na Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve MÜSİAD Şube Başkanları katıldı. 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) iki ayda bir gerçekleştirdiği Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı ‘Çevre ve Orman Politikaları ve İşletmelerimiz İçin Uyum Stratejileri’ gündemi ile Eskişehir’de gerçekleşti.  

İki gün süren toplantılara; Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan konuşmacı olarak katılırken, MÜSİAD Şube Başkanları ve üst düzey bürokratlar da toplantıda bulundular.  

MÜSİAD Eskişehir Şubesi'nin evsahipliğini yaptığı toplantıda MÜSİAD tarafından şubelerden gelen görüşler doğrultusunda hazırlanan, Türkiye’nin Çevre ve Orman Politikalarını içeren bir rapor Bakan Veysel Eroğlu’na MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan tarafından takdim edildi.

Toplantıda MÜSİAD Şube Başkanları söz alarak bölgelerindeki sorunları birebir Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na aktarma fırsatı buldu. MÜSİAD Rize Şube Başkanı Cem Temizel, sunmuş olduğu raporda;

1- Bölgemizde son yıllarda, katı atıklar büyük bir problem oluşturmaktaydı. Mevcut katı atık sorununu çözmek amacıyla İlimizde 2 adet birlik kurulmuştur. Bu birliklerden TRABRİKAB (Trabzon ve Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği) Trabzon İli Sürmene İlçesi Kutlular mevkiinde 2008 yılı tarihi itibariyle faaliyete geçmiştir. Bu kapsamda Güneysu ilçesi dahil olmak üzere İlimizin batı tarafındaki tüm belde ve ilçe belediyeleri katı atıklarını düzenli depolama yapılmak üzere belirtilen yere götürmektedirler. Ancak İlimizin doğu kısmında yer alan ilçe belediyelerinin bağlı olduğu birlik ARRİKAB (Artvin ve Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği) halen düzenli depolama yapmak için yer seçimi aşamasındadır. Bu konuda yapılacak çalışmaların hızlandırılması ve bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

2- İlimizin coğrafi yapısından ve özellikle kırsal kesimin dağınık yerleşiminden dolayı, ilimizde evsel kaynaklı atık suların bertarafı büyük bir sorun haline gelmiştir. Dağınık yerleşmeden dolayı yerleşim birimlerinde ortak kanalizasyon sistemi yapımında gerek fiziki şartlar ve gerekse de maddi imkansızlıklar yüzünden zorluklar yaşanmaktadır. Bunun neticesinde konutlarda bağımsız fosseptikler yapılmakta, yapılan fosseptiklerin çoğunluğu dere ve ırmak kenarlarına sızdırmalı bir şekilde yapılmakta olup yüzeysel su kirliliğine neden olmaktadır.

3- limizde ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması konusunda mevcut belediyelerin herhangi bir çalışması bulunmamaktadır. Ambalaj atıkları mevcut katı atıkların yaklaşık %30’unu oluşturmaktadır. Bu sebeple ambalaj atıkların kaynağında ayrı toplanması, mevcut katı atık düzenli depolama sahasının ömrünü uzatmakta ve bu atıkların geri kazanılması ekonomiye katkıda bulunmaktadır.

4- İlimizde sanayi tesislerinin özellikle de çay fabrikalarının yerleşim alanı içerisinde kalmasından dolayı, bu işletmelerden kaynaklanan sanayi kaynaklı hava kirliliği ile ilgili şikayetler son dönemlerde yoğunlaşmıştır.

5- İlimizde çarpık kentleşme sonucu denize dik caddelerin bulunmamasından dolayı, denizden karaya doğru olacak hava sirkülasyonu engellenmekte ve özellikle kış aylarında ısınmadan kaynaklı hava kirliliğine sebep olmaktadır. Ancak ilimizde doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinde büyük oranda bir azalma olacağı düşünülmektedir.

6- Rize şehir merkezinde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 1 metrekarenin altındadır. Amerika’da 77, AB’de 40, ülkemizde ortalama 7 metrekare olan kişi başı kentsel yeşil alan miktarının Rize’de 1 metrekarenin altında olması, ‘Yeşil Rize’ye yakışmayan bir görüntü arz etmektedir. Yerel yönetimden beklentimiz, şehir merkezindeki yeşil alan miktarlarını artırarak Rize’de yaşayan insanların sağlıklı ve temiz bir ortamda açık alanlardan istifade edebilmesini sağlamasıdır. şeklinde sundu.

musiad-gik-eskisehir-1.jpg

Toplantı sonrası açıklama yapan Başkan Temizel; Rize’nin sorunlarını elimizden geldiğince iletmeye devam edip, konuların takipçisi olacaklarını belirterek, bizlere bu fırsatı tanıyan başta Genel Başkanımız Ömer Cihad Vardan’a ve böylesine önemli bir organizasyona evsahipliği yapan MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı Muhittin Yılmaz’a teşekkür etti.

Önümüzdeki günlerde Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısına evsahipliği yapacak olduklarını da söyleyen Temizel, GİK toplantılarının yapıldıkları il ve bölgelere bir canlılık getirirken, bölgesel sorunların çözümü için de ortak akıl-ortak iradenin ortaya çıkmasına zemin oluyor. Toplantıda MÜSİAD'lı şube başkanları, onur konuğu olarak toplantıya katılan Bakan ve üst düzey bürokratlara,  illerinin, bölgelerinin acil sorunlarını içeren raporlar sunma fırsatları buluyor. şeklinde konuştu.