Rize'nin Tarihini Araştıracak Araştırmacı Aranıyor

Rize'nin Tarihini Araştıracak Araştırmacı Aranıyor
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize'de kültür değişimini ve gelişimini araştıracak tarihçi ve üniversitelerle işbirliği yaparak, çalışmak istediklerini açıkladı.

Bakırcı, ayrıca Karadeniz bölgesinde üç farklı kültürde insan yapısı olduğunu belirterek, ''Tarihten günümüze kadar bu kültür değişimini ve gelişimini araştıracak tarihçi ve üniversitelerle işbirliği yaparak, çalışmak istiyoruz'' dedi.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında Rize’de farklı etkin grupların yaşadığı yönündeki söylemlere katılmadığını belirterek Rize’nin kültürel etnik yapısının incelenmesini istedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Halil Bakırcı, kendisinin yaptığı araştırmalar neticesinde Karadeniz’deki Türk varlığının M.Ö 500’lü yıllara dayandığını ifade ederek “Bilimsel bir açıklama yapmıyorum. Ancak dinlediğim akademisyenler, okuduğum kitaplara bağlı olarak birazda kendi yorumumu katarak söylüyorum, Karadeniz Bölgesi’ne Türk’lerin gelişi MÖ 500’lü yıllardır. Roma ile Pers’ler arasındaki bir savaşta. Romalılar Orta Asya’daki Türklerden asker desteği almıştır. Romalılar savaşı kaybedince bu askerler Bizans üzerinden değil de Karadeniz üzerinden dönüş yapmıştır. Bu dönüşte çok sayıda Türk askeri Karadeniz Bölgesi’nde kalmıştır” dedi.

Bakırcı, Hemşin’de Ermeniler’in yaşadığı iddialarının gerçek dışı olduğunu belirterek, “Akkoyunlular’dan sonrasına baktığımız ise bu bölgeye hakim olduklarını görürüz. 900’lü yıllar olması hazım. Hemşin bölgesinde varlık göstermişlerdir. Birileri şimdi ileri geri konuşuyor. Yok Ermenidir şudur budur. Bunun gerçek tarafı yoktur. Hemşinliler bir kelime Ermenice bilmezler. Öz ve öz Türk boyudurlar. Ancak bazı Türk ailelerinin yanında hizmet etmeleri için sanatkar Ermeniler olmuştur” diye konuştu.

LAZ’LAR TÜRK BOYUDUR

halil-bakirci.20120316132550.jpgBölgede Laz olarak bilinen kültürel grubun aslında Türk boyu olduğunu da kaydeden Belediye Başkanı Halil Bakırcı, şunları söyledi: “Bölgemizde Laz olarak tabir edilen hemşerilerimizin büyük bölümü Laz değildir. Laz kültüründen etkilenmiş Türkler’dir. Laz olarak bilinen Rize Milletvekilimiz Nusret Bayraktar, Çaykur Genel Müdürümüz İmdat Sütlüoğlu buna birer örnektir. Öz ve öz Türk’türler. Bölgedeki ailelerin büyük çoğunluğu Türk boylarından gelmiştirler ama Laz hemşerilerimizin kültüründen etkilenmişlerdir. Bunların torunları biz Laz’ız diyor. Kaldı ki Laz’lar da bir Türk boyudur.”

Farklı kültürlerin bölgede bugüne kadar birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığını hatırlatan Başkan Bakırcı “Bir insan Laz olmuş, Kürt olmuş, Çerkez olmuş hiç önemli değildir. Ancak Kültür yapımız farklıdır. Bu farklı kültürler geçmişten bu yana birlik ve beraberlik içerisinde yaşamıştır. Devletlerine karşı en ufak bir yanlışları olmamış. Bölgede geçmişte Hıristiyanlar’da yaşadığı için rahatsız etmeyelim düşüncesi ise camilerine minarede yapmamışlardır. Bu bir saygının unsurudur” ifadelerini kullandı.

RİZE BELEDİYESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA DESTEK VERECEK

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize’nin kültürel yapısının bilimsel olarak araştırılması gerektiğini vurgulayarak “İlimizin kültürel yapısının sağlıklı bir şekilde uzmanları tarafından incelenmesi gerekiyor. Bu konuda gönüllü bir araştırmacı çıkarsa Rize Belediyesi olarak kendisi ile iş birliği yapmaya hazırız. En sağlıklı birliler akademik bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.