Rize’ye Havaalanını MHP Yapacak

Rize’ye Havaalanını MHP Yapacak
MHP Rize İl Başkanı Zeki Mayi, “Rize, uluslararası havaalanına MHP iktidarında kavuşacaktır” dedi.

AKP tarafından hazırlanan, 2012 yılı Ulaştırma Bakanlığı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporunda ’2009E030090 Proje Numarası’ ile kayıtlı olan ve komşu il Trabzon’un mevcut havaalanına yeni paralel bir pist yapımı için haritalama ve zemin etüdü amacıyla revize ödenek olarak 200 bin TL’lik bir maddi kaynağın aktarıldığının görüldüğünü ifade eden MHP Rize İl Başkanı Zeki Mayi, “Aslında Rize’nin hakkı olan ve ilimizde yapılması gereken bu yeni pist projesi, Trabzon havaalanının kapasitesinin artırılması için kullanılmaktadır.” dedi.

Mayi, Ulaştırma Bakanlığı DHMİ’nin 2011 ve 2012 yıllarını kapsayan, gelen ve giden toplam yolcu trafiği rakamlarına göre; Trabzon havaalanından 2011 yılında 2 milyon 13 bin 116 yolcu iç hatlarda ve 84 bin 938 yolcu da dış hatlarda olmak üzere toplam 2 milyon 98 bin 54 yolcu uçuş yapmışken, 2012 yılında ise; 2milyon 183 bin 101 yolcu iç hatlarda, 73 bin 322 yolcu dış hatlarda olmak üzere toplam 2 milyon 256 bin 423 yolcunun uçuş yaptığını belirterek, 2012 yılı yolcu sayısı içerisinde en az yüzde 25’lik payın, yani yıllık 564 bin 105 yolcunun Rize’ye ait olduğunu ifade etti.

Sadece iç hat yolculuğuna imkan sağlayan Uşak havaalanında 2011’de toplam 15 bin 267 yolcu kapasitesine ancak ulaşılabildiğini ve 2012’de ise hiç uçuş yapılmadığını, yine 2012 yılında; Balıkesir Merkez havaalanının toplam 11 bin 58 yolcu kapasitesine, Tekirdağ Çorlu Havaalanının 23 bin 250 yolcu kapasitesine, Siirt Havaalanının 30 bin 440 yolcu kapasitesine ve Gökçeada havaalanının ise toplam bin 466 yolcu kapasitesine ancak ulaşabildiklerini hatırlatan Mayi, Rize’de havaalanı olmasını işletmecilik açısından ekonomik bulmayan AKP’nin, sözkonusu havaalanlarından rahatsızlık duymamasının dikkat çekici olduğunu söyledi.

MHP İKTİDARINDA RİZE’YE ULUSLARARASI HAVAALANI YAPILACAK

MHP iktidarında Rize’nin; 3996 sayılı Yap-İşlet-Devret (YİD) Kanunu kapsamında devletin kasasından bir kuruş çıkmadan, Raylı sistem ulaşım ağı ile desteklenen uluslararası bir havaalanına kavuşacağını müjdeleyen MHP Rize İl Başkanı Zeki Mayi, “Organize sanayinin, Rize Limanının, Rize’yi Kafkasya’ya bağlayacak demiryolu hattının ve Ovit Tünelinin verimliliği ile birlikte ilimiz ekonomisinin ve özellikle turizminin gelişmesi, zamanın finansman demek olduğu 21. yüzyıl dünyasında hava yolu taşımacılığı ile mümkündür. Rize’de bir havaalanın olmayışı en çok ilimizin turizm gelirini olumsuz yönde etkilemektedir. Çünkü, turizm günümüzde artık bireysel bir aktivite değil, tur operatörlerinin faaliyetleri sonucunda aileleri de kapsayan kitlesel bir aktivitedir. Bunun için turizm alnında denizinden yararlanamayan bir il olan Rizemiz’de modern bir marina ile entegre edilmiş ‘Su Aktiviteleri ve Gençlik Merkezi’ kurulacaktır. Ayrıca ilimizde nitelikli istihdama imkan sağlayacak olan ve çay atıklarından Kafein Üretimi yapacak olan bir tesis de mutlaka hayata geçirilecektir.” dedi.

Mayi, şöyle devam etti:

“MHP iktidarında Rize’de kurulacak olan uluslararası havaalanı içerisinde; terminal binası, pistler, aktarma istasyonu, tamir tesisleri ve hangarlar ile hava taşımacılık tesisleri haricinde, mimari projeleri Rizeli hemşehrilerimizin onayına sunularak yapılacak olan;

1- Özellikle havacılık sektörüne “Yazılım Geliştirme ve Kominikasyon” alanında ARGE çalışmaları yapacak olan bir Tekno-Kent,
2- Kongre ve Fuar Merkezi,
3- Sağlık ve güvenlik sektörüne hizmet verecek en az 2 adet Modern Helipet Alanı,
4- Havaalanından şehir merkezine Raylı Sistemle ulaşım imkanı sağlanacak ve sahil duble yolu il trafiğini de rahatlatacak şekilde yeniden revize edilecektir.”