Rize'ye Kanser Tarama Aracı

Rize'ye Kanser Tarama Aracı
Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Sağlık Müdürlüğü ile Lipton A.Ş. işbirliğinde maddi değeri 400 bin lira olan gezici kanser tarama aracının bölge halkına hizmet sunması için Rize'ye kazandırıldığını bildirdi.

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) gezici aracı sayesinde özellikle meme kanseri taramasında başarı sağlandığını bildirdi.

Dr. Tepe, AA muhabirimize yaptığı açıklamada, Sağlık Müdürlüğü ile Lipton A.Ş. işbirliğinde maddi değeri 400 bin lira olan gezici kanser tarama aracını, bölge halkına hizmet sunması için Rize'ye kazandırdıklarını belirtti.

ketem-gezici-araci-ile-hastalara-ulasiliyor-2.jpg

ketem-gezici-araci-ile-hastalara-ulasiliyor-3.jpg

KETEM aracında modern mamografi cihazı bulunduğunu ifade eden Tepe, ''Çekilen mamografilerin optimal değerlendirilmesi için aynı firmadan KETEM'e bir de yüksek çözünürlüklü monitör bağışı yapılması sağlanmıştır. Bu sayede hem mamografi sonuçlarının filmlerinin basılmasından doğacak maddi kayıpları önlemiş hem de çok net görüntülere ulaşılmıştır. Sonuçta özellikle meme kanseri taramasında başarı sağlanmıştır'' dedi.

mustafa-tepe.20121205210351.jpgRize'de KETEM gezici aracı ile 2 doktor, 3 hemşire tarafından meme ve rahim ağzı kanseri taraması hizmeti verildiğini kaydeden Tepe, şunları söyledi: ''Ekim ayından itibaren hafta içi her gün, pazartesi ve perşembe günleri Toplum Sağlığı Merkezi'nde hastalarımız kabul edilmektedir. Hastalara mamografi aynı gün içerisinde gezici araç içinde çekilmekte, sonuçları Rize Devlet Hastanesi radyologları tarafından değerlendirilmekte ve sonuçlar hastalara ulaştırılmaktadır. Şimdiye kadar 117 mamografik, 150 smear alınmış ve sonuçların hastalara ulaştırılması devam etmektedir. Bu taramalar zorlu şartlar altında yapılmakta olup, istenilen düzeyde katılım sağlanmamıştır. Özellikle 50-69 yaş bayan nüfus olmakla birlikte 30-69 yaş arası bayanlarımızı bu taramalara beklemekteyiz.''

ketem-gezici-araci-ile-hastalara-ulasiliyor-1.jpg