Rize’ye Önemli Bir Yatırım

Rize’ye Önemli Bir Yatırım
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Rize Şubesi tarafından, bu haftaki “Müstakil Düşünceler Toplantısı’nın konuğu Defterdar Ali Tongül oldu.

MÜSİAD Rize Şubesi konferans salonunda düzenlenen, vergi mevzuatı ve Rize’deki yatırımların konuşulduğu toplantıya Kaçkar Vergi Dairesi Müdürü İbrahim Gündüz, Gelir Müdür V. Halil Okumuş ve MÜSİAD üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Rize Şube Başkanı Cem Temizel, vergi mevzuatının detaylı bir şekilde bilinmesinin önemine dikkat çekerek, “Bu ülkede katma değer oluşturuyorsak bunun avantajlarını ve yükümlülüklerini bilmemiz gerekmektedir. Vergi mükellefi olarak bizler, mevzuatı en yetkili ağızdan duymak istedik. Bu toplantıda hem vergi denetim sistemini öğrenmiş olacağız, hem de geleceğe yönelik yapılan çalışmalar ve ilimizde yapılacak yatırımlar hakkında üyelerimizin bilgilenmiş olacak” şeklinde konuştu.

Konuşmasının başlangıcında Defterdarlık yönetmenline kısaca değinen Defterdar Ali Tongül, “İlk defa 2009 yılında çok az bir farkla geliri giderini karşılamayan bir il konumuna geldik. Fakat 2010 yılı Nisan ayı sonu itibariyle geliri giderini karşılayan Türkiye’de 13 ilden birisi olduk. Ayrıca Türkiye’de tahsilat sıralamasında Rize 5’nci sırada bulunmaktadır. Tahakkuk eden 402 milyon TL verginin %87,87’si olan 352 milyon TL’nı tahsil ettik” dedi.

İlimizde yapılması planlanan yatırımlardan bahseden Tongül, “250 kişiye istihdam sağlayacak, iştigal konusu evsel atık, sanayi atığı ve tıbbi atıklardan enerji üretimi olan bir yatırım için mevzi imar planı çalışması başlatılmıştır. Yaklaşık 8 Milyon TL’ye malolacak tesis, günde 400 bin ton atık işleme kapasitesine sahip olacaktır. Bacası ve herhangi bir atığı olmayan tesiste atıklar tabiattaki ilk haline dönüştürülecektir. Tesiste enerji üretiminin yanı sıra atıklardan oluşan gaz da kimyasallarına ayrıştırılarak ayrıca pazarlanacaktır. Ülkemizde bir benzeri bulunmayan tesisin, makine ve ekipman imalatı Rize’de yapılacaktır. Böyle bir tesisi bölgesinde yapmak isteyenlerin dünya genelinde makine ekipmanları taleplerinin dağıtımı da ilimizden yapılacaktır. Böylelikle bölgemiz atıklarını değerlendiren, atıklardan enerji üretimi sağlayan ve teknoloji üretimi yapan bir il konumuna gelecektir” şeklinde konuştu.

Defterdar Ali Tongül’ün, MÜSİAD üyelerinin sorularını cevaplamasının ardından toplantı sona erdi.