Rize’ye Şehir Hastanesi Kurulacak, Ama Bir Şartla!

Rize’ye Şehir Hastanesi Kurulacak, Ama Bir Şartla!
Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize’ye şehir hastanesi kurulabilmesi için 300 dönümlük bir alana ihtiyaç duyulduğunu, arazinin bulunması halinde ise Rize’ye tam teşekküllü bir şehir hastanesinin kurulabileceğini söyledi.

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Rize Milletvekili Karal, Rize Devlet Hastanesi ile RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinin artık şehrin ihtiyacını karşılayamadığını ve hastaların mağdur edilmek üzere olduğu, bundan dolayı ek hizmet binaları veya 3. bir hastanenin yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya da cevap verdi. Karal, bakanlık nezdinde perde arkasında tam teşekkürlü bir şehir hastanesinin Rize’ye kurulabilmesi için görüşmelerde bulunduklarını ancak bunun için 300 dönümlük bir araziye ihtiyaç bulunduğunu ifade ederek, şehir hastanesinin bir şartla kurulabileceğini kaydetti.

Rize Milletvekili Karal, basın toplantısında sağlık alanındaki yatırımlardan da bahsetti. Ağız Diş Merkezinin tamamlanmasıyla eski adliye binası içerisindeki laboratuarların ağız diş merkezine taşınacağını ve eski adliye binasının yıkılarak Meydan Projesinin başlayacağını müjdeledi.

Karal konu hakkında, “Ağız Diş Hastanesi Binasının tamamlanmasının sonuna geldik. Burada Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği için attığımız ilave bir kat için sorun vardı. Sayın Sağlık Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Projeyi onayladı ve bana da müjdeyi verdi. Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Rize Devlet Hastanesi’nin içerisinde yer alıyordu. İstedik ki genel sekreterliğin hizmet verdiği bu katı boşaltıp bu katı da hastalarımızın ihtiyacı için kullanalım. Ağız Diş Sağlığı Merkezi tamamlanınca Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği de buraya taşınacak. Ayrıca, Eski adliye binasında bulunan sağlık birimlerini de bu merkeze taşıyacağız. Burayı en kısa sürede açabilirsek Rize çok modern bir ağız diş merkezine kavuşacak. 6 kattan oluşan bu binanın 3 katı ağız diş hastanesi, eski adliye binasında bulunan laboratuarların taşınmasıyla 2 katı laboratuvarlardan, bir katıda Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği idari binası olarak hizmet verecek. Tüm bunlar yapıldıktan sonra eski adliye binasını da yıkarak Meydan Projesini başlatacağız.” dedi.

Rize Devlet Hastanesi ile RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yetersiz kalması yönündeki soruya ise Karal şöyle cevap verdi: Rize’de yaklaşık olarak yatak sayısı 1000 civarında. Kaçkar Devlet Hastanesi, Çayeli İshakoğlu Devlet Hastanesi, Rize Devlet Hastanesi ve RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinin toplam yatak sayısı 1000 civarında. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 330 bin nüfuslu ile oranla 1000 yatak sayısı eşdeğer bir oran olup yeterli görülüyor. Rize Devlet Hastanesinin doluluk oranı yüzde 60-70, Eğitim ve Araştırma Hastanesi yüzde 110. İnsanlar istiyor ki hep doçent ve profesöre muayene olalım. Sıralamayı takip edip aile hekimlerinden başlarsak böyle bir yığılma olmayacak. Bizim bir de dezavantajımız var. Yazın Rize’nin nüfusu yaklaşık olarak 3 katına çıkıyor. Bundan dolayı burada ciddi problemler yaşayabiliyoruz. Ancak hesaplamalar ilin nüfusuna göre yapılıyor, mobil nüfuslar dikkate alınmıyor.

Rize’nin doktor eksikliği açısından Türkiye’de en iyi 2. İl olduğunu kaydeden Karal, Rize’de ana branşlarda eksiklik bulunmadığını, il genelindeki doktor sayısında Türkiye’nin en az doktor eksiği bulunan 2. İl olduğunu ifade etti.

Karal, sözlerini şöyle sürdürdü: Şu anda yaklaşık 200 bin doktor Türkiye’nin doktor ihtiyacını karşılayacak. 200 bine yaklaşmaya fazla kalmadı az kaldı. 5-6 yıl sonra 200 bin doktora ulaşabileceğiz. Türkiye’nin ihtiyacı bu. Biz iktidara geldiğimizde bu ülkede 40 tane tıp fakültesi vardı. Biz bunu 2 katına 80’e çıkardık. Bunlar her sene doktor yetiştiriyor ve 80 yıllık açığı böyle kapatmaya çalışıyoruz. Bizden önce doktor yetiştirilmemesi için özel bir çaba sarfedilmiş. Az kalalım herkes bizden bahsettin anlayışı vardı. Biz bunu yıktık. Yıkınca da Türkiye’de kıyamet koptu. Allah’a şükürler olsun ki her sene doktor sayımız artıyor.  

Rize’de şehir hastanesi acaba kurulabilir mi? Tam teşekküllü bir şehir hastanesi Rize’de kurulabilir mi? diye düşündük. Şehir hastanesi için asgari 300 dönümlük yer isteniyor. Rize’de böyle 300 dönümlük bir yer bulmamız mümkün değil. Rize’de böyle bir yer yok. Bunu kamuoyuna açıklayabilecek olgunluğa taşıyabilirsek kamuoyuna açıklayacağız. Sağlık Bakanlığı nezdinde perde arkasında böyle bir çalışmamız var. Ne zaman olgunlaşırsa o zaman kamuoyuyla bunu paylaşacağız.