Rize'yi Uçuracak Projelerde Son Durum

Rize'yi Uçuracak Projelerde Son Durum
Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, tamamlandığında Rize’yi bir başka kimliğe sokacak projelerde gelinen noktayı açıkladı.

Rize’de yapılan çalışmaları ve yapmayı hedefledikleri projelerde gelinen aşamayı açıklayan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Timya Vadisi ile Kentsel Dönüşüm ve Teleferik Projesinde gelinen nokta hakkında açıklamalarda bulundu. Teleferik projesinde kamulaştırmaya yanaşmayan arazi sahibine rest çeken Başkan Kasap, o arazilerin kullanılmadan teleferiği yapabileceklerine vurgu yaparak, sorun yaşadıkları mal sahibinin 5 dönümlük arazisini kullanmadan projeyi gerçekleştirebileceklerini ve yaptırdıkları incelemeler neticesinde o araziye dokunulmadan da teleferiğin yapılabileceğini kaydetti. Başkan Kasap, Timya Vadisi projesinde ise 14 Ağustos tarihinde ihalenin yapıldığını ifade ederek, projenin alan teslimi yapılma aşamasına geldiğini söyledi.

Çay Tv’de yayınlanan Hasan Yavuz Bakır'ın sunduğu Perspektif programının konuğu olan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve gerçekleştirilecek projelerin hangi aşamada olduğuyla ilgili bilgiler verdi.

hasan-yavuz-bakir-resat-kasap.jpg

Seçim süreci içersinde Ak Parti Teşkilatıyla birlikte çok iyi bir hazırlık süreci geçirdiklerini belirten Başkan Kasap, belediye başkanlığı görevine başladıkları anda neler yapacaklarını çok iyi bildiklerini ve yapılacak işleri öncelik sırasına koyarak belli bir çalışma sistemi oluşturduklarını söyledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ DEĞERLENDİRİLDİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinen Başkan Kasap, “Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi hemşehrimiz olması bakımından bizi oldukça mutlu etti. Bunun yanında ilimizin Türkiye’de en yüksek oy oranını alarak birinci olmasından ayrıca gurur duyduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan dünya lideri olarak sadece Rize’nin ve Türkiye’nin değil, bütün dünyadaki mazlumların sesi olarak başarısı beklenen bir şahsiyetti. Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde ülkemiz, Rizemiz ve dünya mazlumları için önemli adımlara imza atacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri süresi içerisinde Recep Tayyip Erdoğan’la zaman zaman toplantılarda bulunduklarını belirten Başkan Kasap, “Hem seçimlerden önce hem de seçimlerden sonra ve en son 30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle verilen resepsiyonda kendileriyle görüşme fırsatı buldum. Kendileri de önümüzdeki zaman dilimi içerisinde Rize’ye geleceklerini ifade ettiler” şeklinde konuştu.

TİMYA VADİSİNDE SON DURUM

Kentsel dönüşüm projesinin Türkiye’nin en önemli projelerinden bir tanesi olduğunu belirten Başkan Kasap, önümüzdeki 20 yıl içerisinde Türkiye genelinde bu konuda büyük çalışmaların kaydedileceğini ve bu çalışmanın bütün şehirlerde eş zamanlı olarak başlatılan bir proje olduğunu vurguladı.

resat-kasap-rize-belediye-baskani.20140903172546.jpg

Rize’de Timya Vadisi adıyla başlatılan Kentsel Dönüşüm projesinin çeşitli sebeplerle sekteye uğradığını ifade eden Başkan Kasap, “Biz göreve geldiğimizde bu proje içerisinde henüz daha problemleri çözülmemiş konular vardı. Örneğin İnanç Apartmanı adı verilen 40 dairelik binada yaşayan vatandaşların bu kapsama alınıp alınmayacağı konusunda problemler vardı. Proje içerisinde olacak binaların yapı özellikleri itibariyle nasıl olacağı noktasında da bazı kararsızlıkları vardı. Biz bu konuları o dönemde Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, o dönem Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı’nın, Vekilimiz Hasan Karal’ın ve TOKİ Başkanımızın da gayretleriyle çözüme kavuşturduk. Timya Vadisi 14 Ağustos 2014 tarihi itibariyle ihalesi yapılmış bir projedir. Proje alan teslimi yapılma aşamasına gelmiştir” dedi.

Timya Vadisi projesinin Rize için güzel bir başlangıç olacağını söyleyen Başkan Kasap, “Timya Vadisi, yaklaşık 800 konutluk bir projedir. İçerisinde 600 kişilik bir cami, kendi boyutlarına uygun olan bir alışveriş merkezi ve sosyal ve yeşil alanların olduğu bir projedir. Bu projeyi daha sonra yeni projeler takip edecektir. İmar güncellenmesi revizasyonunu yaparak önümüzdeki bir yıl içerisinde diğer kentsel dönüşüm alanlarını gerçekleştireceğiz. Bu Rize’nin olmazsa olmaz projesi haline gelmiştir. Şehirde oluşan çarpık yapılaşmayı da ancak kentsel dönüşümle düzeltebiliriz” şeklinde konuştu.

Başkan Kasap, “Kira yardımları vatandaşlara konutları teslim edilene kadar devam edecektir”

Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşların kiralarında hiçbir aksamanın olmadığını belirten Başkan Kasap, “Bu konuda yapılan bir protokol vardır. Buna göre şimdiye kadar vatandaşların kirasının 200 lirası belediyeden ve 200 lirası TOKİ tarafından ödeniyordu. İmzalanan ek protokolle birlikte TOKİ tarafından karşılanmak kaydıyla kira yardımı 50 lira daha arttırılarak toplamda yardım 450 liraya yükseltildi. Kira yardımı önümüzdeki Ocak ayından itibaren enflasyon oranına göre arttırılacak ve bu artışı belediye yüklenecektir. Bu kira yardımları vatandaşlara konutları teslim edilene kadar devam edecektir. Burada vatandaşlarımızın endişe duyacakları hiçbir konu yoktur” ifadelerine yer verdi.

TELEFERİK PROJESİ NE AŞAMADA?

Teleferik projesindeki ilerlemeleri değerlendiren Başkan Kasap, bu projenin kamulaştırma problemlerinden dolayı geçen dönemlerde gerçekleştirilemediğini söyledi.

Rize’de yapılması planlanan çalışmaların önünde en büyük engelin kamulaştırma sorunu olduğunu belirten Başkan Kasap, “Teleferik projesiyle ilgili, göreve geldiğimiz anda hemen bizimle gelip kamulaştırmada anlaşan arazi sahipleri oldu. Daha önce mahkemelik oldukları bu konuyla ilgili kendilerine teklif ettiğimiz rakamları kabul ederek bizimle anlaşmaya vardılar. Burada kamulaştırma için 30 dönümlük bir arazi planlandı. Bunun 15 dönümü kesin olarak kamulaştırıldı. Geriye kalan 15 dönümlük arazi ise iki ayrı parsele ayrılmış şekilde önümüzde durmaktadır. Bu parsellerin bir tanesiyle hemen hemen anlaşma safasındayız, diğeri ile anlaşamıyoruz. Bunun nedeni de kamulaştırma bedellerinin çok yüksek bir şekilde bize önerilmesidir” şeklinde konuştu.

Başkan Kasap, “Kamulaştırmada sorun yaşadığımız 5 dönümlük araziyi kullanmadan da projeyi gerçekleştirebileceğiz”

Teleferik projesinin kamulaştırma sorununu çözmek için önlerinde iki seçenek olduğunu vurgulayan Başkan Kasap, “Teleferik projesi, hemşehrilerimizin, bizden bu dönemde yapılmasını beklediği bir çalışmadır. Biz de bu projeyi gerçekleştirme arzusu içerisindeyiz. Bu konuda hukuki yollarla bir kamulaştırma sürecini yaşayabiliriz. Ben istiyorum ki vatandaşlarımız da mağdur olmasın. Belediye kurumunun çıkarlarını düşünmek durumundayım ancak bunu yaparken de vatandaşlarımın da hakkını korumak durumundayım. Ne olursa olsun ben burayı kamulaştırayım noktasında değilim. Bu yüzden vatandaşın buradaki makul hakkı ne ise onu da verelim düşüncesi içerisindeyim. İkinci seçenek ise sorun yaşadığımız mal sahibinin 5 dönümlük arazisini kullanmadan projeyi gerçekleştirmek. Yaptırdığımız incelemeler neticesinde o araziye dokunulmadan da proje yapılabiliyor. Tabi ki o araziyi kullanarak proje gerçekleşirse daha iyi olur ama olmazsa da bu şekilde projeye devam etmek durumunda kalacağız” dedi.