RTEÜ ve KTÜ'lü Öğretim Üyelerinin Buluşu Patent Aldı

RTEÜ ve KTÜ'lü Öğretim Üyelerinin Buluşu Patent Aldı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin ortak çalışmasıyla ‘İçten Yanmalı Motorlu Araçlarda Radyatörsüz Soğutma Sistemi’ başlıklı buluşunun Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan incelemeli patent aldığı bildirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Haydar Küçük ve Doktor Öğretim Üyesi Ali Paşa Hekimoğlu ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri bölümünden Doktor Öğretim Üyesi İsmail Altın’ın birlikte yaptıkları ‘İçten Yanmalı Motorlu Araçlarda Radyatörsüz Soğutma Sistemi’ başlıklı buluş Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan incelemeli patent aldı.

RTEÜ’den yapılan açıklamada, Üniversiten son yıllarda gösterdiği patent başarısına bir yenisini daha eklediği ifade edilerek, “ Öğretim üyelerimiz tarafından geliştirilmiş olan buluş, içten yanmalı motorlu araçlarda üretim ve servis maliyetleri ile araç ağırlığının azaltılması ve yakıt verimliliğinin artırılmasını sağlamaktadır. Yapılan çalışma, motor soğutma suyu tarafından motordan çekilen ısının radyatör kullanılmadan sadece ısıtma (kalorifer) sistemi kullanılarak soğutma suyundan transferini sağlayan otomatik kontrol sistemini ve bağlantı elemanlarını içermektedir. Söz konusu buluş sayesinde, içten yanmalı motorlu araçlarda imalat aşamasında radyatör kullanılmaksızın ve hali hazırda trafikte olan araçlarda ise tadilat yoluyla mevcut radyatör, radyatör fanı ve bağlantılarının kaldırılıp uygun kapasiteye sahip bir ısıtıcının monte edilmesi suretiyle motor soğutma suyu sıcaklığının uygun değerlere getirilmesi sağlanmaktadır.

Geliştirmiş oldukları yöntem ile ortaya koydukları bilimsel buluştan ötürü öğretim üyelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.” denildi.

rteu-ve-ktulu-ogretim-uyel.jpg