RTEÜ'de 3 Yeni Balık Türü Keşfedildi

RTEÜ'de 3 Yeni Balık Türü Keşfedildi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından 3 yeni balık türü keşfedildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Turan ve araştırma ekibi tarafından dünya faunası için 2'si tatlısu kefali biri noktalı inci balığı türü olmak üzere 3 yeni balık türü keşfedildi.

Prof. Dr. Davut Turan, Dr. Maurice Kottelat ve Arş. Gör. Esra Doğan’ın bilimsel çalışmaları neticesinde Türkiye’de bulunan ancak bugüne kadar dünya bilim literatürüne girmemiş 2 ‘tatlısu kefali’ türü; Prof. Dr. Davut Turan, Prof. Dr. F. Güler Ekmekçi, Arş. Gör. Cüneyt Kaya ve Arş. Gör. Salim Serkan Güçlü’den oluşan diğer bir araştırma ekibi de yeni bir ‘noktalı inci balığı türü’ keşfetti.

RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Turan, keşfedilen yeni türlerin bulundukları yerlerin dikkate alınarak; keşfedilen balık türlerinin Squalius adanaensis, Squalius seyhanensis ve Alburnoides manyasensis olarak isimlendirildiğini ifade etti.

davut-turan-rteu.jpg

Fakülte olarak güçlü akademik kadro ve çalışma ekibine sahip olduklarını, çalışmalarında kendilerine her türlü desteği veren Fakülte Dekanı Prof. Dr. Selami Şaşmaz ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz’a müteşekkir olduklarını kaydeden Prof. Dr. Davut Turan, "Keşfedilen yeni türler oldukça geniş bir dağılım alanına sahip olan Sazangiller (Cyprinidae) familyasına aittir. Sazangiller omurgalı hayvanlar içerisindeki en büyük familyalardan birisidir ve bu familya 220 cinse ait 2400’ün üzerinde tür ile temsil edilmektedir." dedi.

Turan keşfedilen 3 balık türünün özelliklerini ise şöyle açıkladı:

Alburnoides manyasensis

Yeni türlerden Alburnoides manyasensis Manyas Gölü’nün drenajı olan Koca Çay’dan tanımlanmıştır. Türün ismi ilk bulunuş yeri olan Manyas Gölü’nden türetilmiştir. Bu tür Türkiye’nin endemik türlerindendir. Bilinen maksimum standart boyu 9,2 cm’dir.

alburnoides-manyasensis.jpg

Squalius adanaensis

Squalius adanaensis Adana ilinde bulunan ve Seyhan Nehri’nin kolu olan Üçürge Çayı’ndan tanımlanmıştır. Bu tür Türkiye’nin endemik türlerindendir. Bu türün ismi Adana ilinden türetilmiştir. Squalius adanaensis’in bilinen maksimum standart boyu 18 cm’dir.

squalius-adanaensis.jpg

Squalius seyhanensis

Squalius seyhanensis Kayseri ilinde bulunan ve Seyhan Nehri’nin kolları Sarız, Zamantı ve Karagöz çaylarından tanımlanmıştır. Bu türün isim Seyhan Nehri’nden türetilmiştir. Squalius seyhanensis’in bilinen maksimum standart boyu 30 cm civarındadır.

squalius-seyhanensis.jpg