RTEÜ'de 6. Rize Tematik Anestezi Sempozyumu Gerçekleştirildi

RTEÜ'de 6. Rize Tematik Anestezi Sempozyumu Gerçekleştirildi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 6. Rize Tematik Anestezi Sempozyumu gerçekleştirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen, 6. Rize Tematik Anestezi Sempozyumu, “Perioperatif Sıvı Yönetimi” ana başlığı altında, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Karadeniz Şubesi’nin katkıları ile 07-08 Eylül 2019 tarihlerinde, üniversitenin ev sahipliğinde Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışına, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Yılmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Şatıroğlu ve Üniversitenin Genel Sekreteri Adnan Er katıldı.

Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Rektör Hüseyin Karaman, Anestezi ve Reanimasyon alanında ülkemizin önde gelen öğretim üyelerinin katıldığı böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan ve 2014 yılından itibaren her yıl geleneksel olarak Rize Tematik Anestezi sempozyumunu gerçekleştirme başarısını göstermiş olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Rektör Karaman, iki gün sürecek olan sempozyum boyunca alanında uzman deneyimli hekimler tarafından sempozyum üst başlığı ile ilişkili farklı konularda 21 sözlü bildiri ve 12 sunum yapılacağını belirterek, “Her bir sunumun sonunda da konunun tartışılacağını, en sonunda da sempozyumun genel bir değerlendirmesinin yapılacağı kapanış oturumunun olduğunu görmekteyim. Birçok üniversite ve hastanelerde alanında uzman 90 kayıtlı katılımcının yer aldığı sempozyumda iki gün boyunca sempozyum başlığı ile ilgili son gelişmeler tartışılacaktır.” dedi.

Sempozyumun istenen hedefe ulaşması ve katılımcıların Üniversitemiz ve Rize’den memnun ayrılması temennisinde bulunan Rektör Karaman, organizasyonun gerçekleşebilmesi için gece gündüz demeden çalışan ekibe ve sempozyuma katılan katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

huseyin-karaman-019.jpgrteude-6.-rize-tematik-anestezi-sempozyumu-gerceklestirildi-3.jpgrteude-6.-rize-tematik-anestezi-sempozyumu-gerceklestirildi-1.jpgrteude-6.-rize-tematik-anestezi-sempozyumu-gerceklestirildi-2.jpgrteude-6.-rize-tematik-anestezi-sempozyumu-gerceklestirildi-4.jpgrteude-6.-rize-tematik-anestezi-sempozyumu-gerceklestirildi-6.jpgrteude-6.-rize-tematik-anestezi-sempozyumu-gerceklestirildi-7.jpgrteude-6.-rize-tematik-anestezi-sempozyumu-gerceklestirildi-5.jpgrteude-6.-rize-tematik-anestezi-sempozyumu-gerceklestirildi.jpg

Üniversitenin Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hızır Kazdal ve Fevzi Toraman başkanlığında yürütülen sempozyuma, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden bilim dalı başkanları, öğretim üyeleri, Rize ve yakın çevresinde hizmet vermekte olan Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları ve uzmanlık öğrencileri katıldı.

Sempozyumda,  “Sıvı Yönetiminde Monitörizasyon”, “Akışkanlar Dinamiği” ve “Klinik Uygulamalar” başlıklı üç panel gerçekleştirildi.

Panellerde, Sıvı yönetiminde basınç parametrelerinin yeri ve kısıtlılıkları, Sıvı yönetiminde volüm parametrelerinin yeri ve kısıtlılıkları, Biomarkırlar ve diğer parametreler (laktat, DPv-aCO2, oksijen saturasyonu), Hedefe ulaşmakta sıvı akış hızı mı, cinsi mi daha önemli?, Kontrollü hipotansiyon gerçekten amacına hizmet ediyor mu, kanama azalıyor mu?, Yapay zekanın sorun çözümündeki yeri, Majör cerrahilerde Extra vascular lung water (EVLW) takibinin yeri ve önemi, Yoğun bakım hastalarında Extra vascular lung water (EVLW) takibinin yeri ve önemi, Sıvı resusitasyonunun kanama –pıhtılaşma sistemi üzerine etkisi, Sıvı resusitasyonunda Eritrosit volumu- Plazma volümü dengesi ve transfüzyon limitleri, Düşük Akım Anestezi mantığı konularında sunum gerçekleştirildi ve interaktif bir tartışma ortamı yaratıldı.

İki gün süren sempozyumda, ameliyathane ve yoğun bakımda hastalara verilen damar içi sıvıların takip ve etkileri bilimsel makaleler eşliğinde sunulup tartışıldı. Sıvı tedavisindeki son yenilikler ve güncel yaklaşımlar değerlendirildi. Bilimsel makale eşliğinde 12 adet sunum, tartışma bölümü, çeşitli üniversitelerde yeni yapılmış olan 21 bilimsel çalışmanın sözlü bildirisi gerçekleştirildi. Türkiye çapında alanında önde gelen öğretim üyeleri tarafından değerlendirildi ve en başarılı iki çalışma ödüllendirildi.