RTEÜ’de “Karadeniz Ekosisteminde Plastikler” Kolokyumu Gerçekleştirildi

RTEÜ’de “Karadeniz Ekosisteminde Plastikler” Kolokyumu Gerçekleştirildi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Karadeniz Ekosisteminde Plastikler” konulu kolokyum, Su Ürünleri Fakültesi Prof. Dr. Osman Beyazoğlu Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Yılmaz, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin ve akademisyenler katıldı.

Programın açılış konuşmasını, Doç. Dr. Ülgen Aytan ile Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin gerçekleştirdi.

Programda, Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Seyhan ile RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan sunum gerçekleştirdi.

rteu’de-“karadeniz-ekosisteminde-plastikler”-kolokyumu-gerceklestirildi-(8).jpg

İlk olarak Prof. Dr. Levent Bat, “Denizel Ortamda Plastikler ve Etkileri” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Bat, sunumunda Deniz çöpü nedir, tipleri nelerdir, nerelerden kaynak alır?, Deniz çöplerinin etkileri, deniz çöplerinin dağılımı, Karadeniz’de deniz çöpleri, Mikroplastikler kaynakları, etkileri ve sonuçlarından bahsetti.

Çevresel, ekonomik, güvenlik, sağlık ve kültürel etkilere neden olan deniz çöplerinin, plastikler, tahtalar, metaller, cam, lastik, giysi ve kağıt gibi ürünlerden oluştuğunu ifade eden Bat, bu çöplerin insanların sağlık riskini artırdığını, estetik değerlerin kaybına, denizdeki insanların güvenlik riskine, sahil ve limanların kirlenmesine sebep olduğunu belirtti.

Bat, tüm dünyada yıllık avlanan balık ağırlığının üç katı çöpün okyanuslara döküldüğüne dikkat çekerek rakamlarla örnek verdi: “ Her 50 cm’lik kumsalda en az bir parça çöp bulunuyor. Dünya okyanuslarının her kilometrekaresinde ortalama 18.000 adet plastik çöp yüzüyor, küresel olarak, 5-13 milyon ton plastik her yıl okyanuslarda son buluyor.”

Plastik mikroçiplerin besin ağının tabanındaki süzerek beslenenler tarafından tüketildiğini belirten Bat, üretim sırasında plastiklere eklenenlerin yanı sıra plastiklerin doğadan absorbe ettiği bileşiklerin potansiyel tehlikesinin önemli bir risk oluşturduğunu ve bu plastik parçacıkların sindirimi teksisite tehlikesini ortaya çıkardığını söyleyerek konuşmasını tamamladı.

prof.-dr.-levent-bat.jpg

Prof. Dr. Kadir Seyhan ise, “Karadeniz’de Kirlilik ve Biyoçeşitliliğe Etkisi” konusunda bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında plastik poşetlerin paralı olması uygulamasına da değinen Seyhan, “Plastik poşet uygulaması muazzam iş. Bir yerden başlamak lazımdı. Ancak uygulama bununla sınırlı kalmamalı çünkü maalesef her yerde plastik var.” dedi.

rteu’de-“karadeniz-ekosisteminde-plastikler”-kolokyumu-gerceklestirildi-(9).jpg

Programda son olarak Doç. Dr. Ülgen Aytan, TÜBİTAK ÇAYDAĞ 117Y207 nolu proje tarafından desteklenen “Güneydoğu Karadeniz’de Zooplanktonun Mikroplastik Tüketiminin Değerlendirilmesi” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Karadeniz’de zooplanktonun önemli bir balıkçılık alanı olduğunu belirten Aytan, Karadeniz’de zooplanktonun Akdeniz’e göre daha bol ancak az türle temsil edildiğini, balıkçılığın küçük planktivor balıklar ile desteklendiğini, zooplanktonun özellikle kopepodlar planktivor balıkların favori besini olduğunu, plastik besin zincirinin yeni katılımcısı olduğunu ve Karadeniz ekosisteminde besin zincirine giriş yolları ve transferinin bilinmediğini ifade etti.

rteu’de-“karadeniz-ekosisteminde-plastikler”-kolokyumu-gerceklestirildi-(2).jpg

Programın sonunda Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin tarafından günün anısına Prof. Dr. Levent Bat ile Prof. Dr. Kadir Seyhan’a üniversitenin şilti takdim edildi.

Kolokyumun ardından, Doç. Dr. Ülgen Aytan’ın yürütücülüğünü yaptığı, “Güneydoğu Karadeniz Ekosisteminde Mikro ve Nanoplastiklerin Dağılını, Kompozisyonu, Kaynakları ve Ekolojik Etkileşimleri” projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

rteu’de-“karadeniz-ekosisteminde-plastikler”-kolokyumu-gerceklestirildi-(1).jpgprof.-dr.-cemalettin-sahin.jpgrteu’de-“karadeniz-ekosisteminde-plastikler”-kolokyumu-gerceklestirildi-(5).jpgrteu’de-“karadeniz-ekosisteminde-plastikler”-kolokyumu-gerceklestirildi-(4).jpgrteu’de-“karadeniz-ekosisteminde-plastikler”-kolokyumu-gerceklestirildi-(10).jpgrteu’de-“karadeniz-ekosisteminde-plastikler”-kolokyumu-gerceklestirildi-(11).jpgrteu’de-“karadeniz-ekosisteminde-plastikler”-kolokyumu-gerceklestirildi-(12).jpgrteu’de-“karadeniz-ekosisteminde-plastikler”-kolokyumu-gerceklestirildi-(7).jpg