RTEÜ’de “Ülkemizde Meteoroloji” Konulu Seminer Düzenlendi

RTEÜ’de “Ülkemizde Meteoroloji” Konulu Seminer Düzenlendi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Gözlem Sistemleri Daire Başkanı Ercan Büyükbaş, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)’de “Ülkemizde Meteoroloji” konulu semineri sundu.

Üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak katılan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Gözlem Sistemleri Daire Başkanı Ercan Büyükbaş, ülkemizde meteorolojinin tarihi, meteorolojik hizmetlerin tanıtımı ve meteoroloji gözlem sistemleri hakkında bilgiler vererek başladığı sunumda meteorolojik olayların, insanların yaşamını ilk çağlardan itibaren etkilediğini ve insanoğlunun var oluşundan günümüze kadar dünya atmosferinde olup biten olayların nedenlerini, zamanın şartlarına göre inceleyip araştırdığını ifade etti.

rteude-ulkemizde-meteoroloji-konulu-seminer-(2).jpg

Bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucunda, özellikle ileri haberleşme sistemleri, uydular ve bilgisayarların meteorolojiye girişinin meteorolojiyi geniş kapsamlı bir hizmet alanı haline getirdiğini belirten Gözlem Sistemleri Daire Başkanı Büyükbaş, meteorolojik hizmetlerin, bu gelişmelere paralel olarak, ulaştırmadan enerjiye, tarımdan ormancılığa, afet yönetiminden çevreye, adaletten milli savunmaya, turizmden spora, sağlıktan şehirciliğe kadar insan ve canlı hayatının hemen hemen tüm faaliyetlerini kapsayacak bir şekilde verildiğini söyledi.

Meteorolojik ölçüm ve gözlem veri kaynaklarının; Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonları, Yüksek Atmosfer Gözlem Sistemleri, Meteoroloji Radarları, Deniz Radarları, Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi ve Meteorolojik Uydulardan oluştuğunu belirten Büyükbaş, “Ölçüm ve gözlem bilgileri, MGM merkezine anlık olarak iletilmekte ve MGM’de bulunan sunucular vasıtasıyla yurtiçindeki gözlem ve tahmin birimlerine ulaştırılmaktadır. Yurtiçindeki gözlem noktalarından elde edilen veriler aynı sunucular üzerinden tüm dünyaya dağıtılmaktadır. Tüm bu veriler aynı zamanda MGM Internet sitesi üzerinden de yayımlanmaktadır. Ayrıca, yapılan tahminler ve bazı meteorolojik ürünler (radar verileri, uydu görüntüleri vb.), mobil uygulamalar (Android ve IOS) üzerinden kullanıcılara sunulmaktadır.” dedi.

Büyükbaş, Türkiye’nin meteorolojik gözlem ağları; yer gözlemleri, yüksek atmosfer gözlemleri, deniz gözlemleri ve uzaktan algılama gözlemleri hakkında da bilgi vererek sunumunu tamamladı.

rteude-ulkemizde-meteoroloji-konulu-seminer-(3).jpgrteude-ulkemizde-meteoroloji-konulu-seminer-(4).jpgrteude-ulkemizde-meteoroloji-konulu-seminer-(1).jpg