RTEÜ'den Dünya Faunasına 4 Yeni Balık Türü

RTEÜ'den Dünya Faunasına 4 Yeni Balık Türü
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından dünya faunası için 3’ü alabalık olmak üzere 4 yeni balık türü keşfedildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Turan ve araştırma ekibi tarafından dünya faunası için 3’ü alabalık olmak üzere 4 yeni balık türü keşfedildi.

Doç. Dr. Davut Turan,  Dr. Maurice Kottelat ve Doç. Dr. Semih Engin'in bilimsel çalışmaları neticesinde Türkiye’de bulunan ancak bugüne kadar dünya bilim literatürüne girmemiş 3 alabalık türü ortaya çıkartılırken; Doç. Dr. Davut Turan, Prof. Dr. F. Güler Ekmekçi, Dr. Vera Luskova ve Jan Mendel’den oluşan diğer bir araştırma ekibi de yeni bir sazan türü keşfetti.

rteuden-dunya-faunasina-4-yeni-balik-turu-1.jpg

Yeni türler; Salmo chilo, Salmo labecula, Salmo opimus ve Gobio sakaryaensis olarak isimlendirildi.  Alabalıklar isimlendirilirken en karakteristik özellikleri dikkate alındı.

chilo = dudaklı

labecula=Mürekkep benekli

opimus= şişman

Sazan balığı ise ilk tespit edildiği bölge olan Sakarya Nehri’ne atfedildi.

rteuden-dunya-faunasina-4-yeni-balik-turu-11.jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Turan ve araştırma ekibi tarafından keşfedilen balık türleri ve özellikleri şu şekilde:

Salmo chilo; Ceyhan Nehri’nin bir kolu olan Akdere’de tespit edilen Salmo chilo türü Türkiye ve yakın havzalarda dağılım gösteren alabalıklardan; başının üst tarafının oldukça dışbükey, burnunun küt, ağzının belirgin subterminal ve erkek bireylerinin alt dudağının belirgin bir şekilde etli olması ile ayrılır. Özellikle erkek bireylerde alt çenenin etli dudaklara sahip olması, bu türü dünyadaki bütün alabalıklardan ayırır.

salmo-chilo.jpg

Salmo labecula; Ceyhan Nehri’nin bir kolu olan Ecemiş Çayı’nda ve Köprüçay’ına dökülen Kartoz ve Zindan Çayları’nda tespit edilen bu tür; 70 mm. den büyük bireylerde kırmızı beneklerinin olmaması bunun yanı sıra vücudun yanlarında birçok siyah beneğin bulunması ile kolaylıkla ayırt edilir.

salmo-labecula.jpg

rteuden-dunya-faunasina-4-yeni-balik-turu-3.jpg

Salmo opimus; Ceyhan Nehri’nin kolları olan Tekir, Fırnız ve Göçüksu Çayları’nın yanı sıra bir sahil drenajı olan Alara Çayı’nda da tespit edilen bu türün en karakteristik özelliği; 170 mm. den büyük bireylerde predorsal bölgenin (sırt yüzgecinin önünde kalan kısım) belirgin bir şekilde dışbükey olmasıdır.

salmo-opimus.jpg

Gobio sakaryaensis; Sakarya Nehri’nin kolları olan Tozman ve Porsuk Çayları’nda tespit edilen Gobio sakaryaensis türü aynı cinse ait diğer türlerden göğüs yüzgeçlerinin arasının pullu olması, baş boyunun standart boyun % 27,2-30’u kadarı olması, vücudun yanlarında 39-42 adet delikli pul olması ve pelvik yüzgecinin kaidesinin arka kenarı ile anüs arasında 6-8 adet pul bulunması ile ayrılır.

gobio-sakaryaensis.jpg

rteuden-dunya-faunasina-4-yeni-balik-turu-4.jpg

rteuden-dunya-faunasina-4-yeni-balik-turu-2.jpg

rteuden-dunya-faunasina-4-yeni-balik-turu-9.jpg

rteuden-dunya-faunasina-4-yeni-balik-turu-5.jpg

rteuden-dunya-faunasina-4-yeni-balik-turu-10.jpg

rteuden-dunya-faunasina-4-yeni-balik-turu-6.jpg

rteuden-dunya-faunasina-4-yeni-balik-turu-7.jpg

rteuden-dunya-faunasina-4-yeni-balik-turu-8.jpg