RTEÜ'den İsrafa Hayır

RTEÜ'den İsrafa Hayır
Afrika’da insanların açlıktan öldüğü, Türkiye’de ise 6 milyon ekmeğin çöpe döküldüğü bir ortamda RTE Üniversitesi sofralarda sıfır artık oluşması amacıyla bir konferans düzenleyerek öğrencileri konu hakkında bilgilendirdi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi tarafından “Yaşanabilir Bir Çevre İçin El Ele, Sofrada Sıfır Artık” konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansta ilk olarak Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Kerim İslam söz aldı. Dernek olarak yaptıkları çalışmalardan bahsettiği konuşmasında günümüzde insanları aşırı tüketime yönlendiren grupların olduğunu belirten İslam, çevre ve insanlar arasındaki dengenin de bu gruplar sayesinde bozulduğunu kaydetti.

İslam, yaşanan tüm çevre sorunlarının temel nedenini aşırı tüketim hırsı olarak gösterdi. Dünyadaki çevre kirliliği oranlarıyla ilgili bazı tespitleri katılımcılarla paylaşan İslam, “ÇEKÜD olarak tekrar dengelerin yerine oturtulması için kampanyalar, yarışmalar, basın toplantıları, paneller, sempozyumlar, seminerler ve fidan dikim, fidan yetiştirme çalışmaları yaparak ‘Bir Farkındalık’ bilinci ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.” dedi.

kerim-islam.jpg

Ardından İstanbul teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, "Yaşanabilir Bir Çevre İçin El Ele” başlığı altındaki konuşmasını yaptı. Günlük yaşantıdan sık sık örnekler vererek dünyada binlerce kişinin açlıktan öldüğünü, milyonlarca kişinin ise açlık sıkıntısı yaşadığını belirten Kural, gençlere çeşitli tavsiyelerde bulunarak “Yaşamınızda hiçbir şeyi israf etmeyin, israftan kaçının.” ifadelerini kullandı.

Dünyada pek çok ülkeyi ziyaret ettiğini ve israfın en çok ülkemizde olduğunu kaydeden Kural, “Afrika’da insanlar açlıktan ölüyor, Türkiye’de ise 6 milyon ekmek çöpe dökülüyor.” dedi. Prof. Dr. Orhan Kural, konferansta öğrencileri ve öğretmenleri israf etmemek, tüketim toplumu olmamak, çevreye duyarlı olmak, hayvanları korumak ve sigara kullanmamak gibi konularda da uyardı.

orhan-kural.jpg

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Orhan Kural ve Kerim İslam’a katkılarından dolayı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz tarafından Üniversitenin şilti ve çeşitli hediyeler verildi.

rteu’de-israfa-hayir-denildi-1.jpg

rteu’de-israfa-hayir-denildi-2.jpg

rteu’de-israfa-hayir-denildi-3.jpg

rteu’de-israfa-hayir-denildi-4.jpg

rteu’de-israfa-hayir-denildi-5.jpg

rteu’de-israfa-hayir-denildi-6.jpg