RTEÜ'den Kanser İlacı Açıklaması

RTEÜ'den Kanser İlacı Açıklaması
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, ellerinde onkolojik hastalarda tedavi amacıyla kullanılabilecek bir ilaç bulunmadığını bildirdi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Halis Süleyman'ın kanser ilacını bulduğu, bazı art niyetli kişilerin ilaç üzerinden kanser hastalarını kandırdığı yönünde haberlerin çıktığı belirtildi.

Prof. Dr. Süleyman'ın "kanser ilacını bulduğu" yönünde yapılan haberlere ilişkin gerçeklerin doğru şekilde açıklanması ve yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Prof. Dr. Süleyman başkanlığındaki ekip tarafından, üniversitenin desteklediği bilimsel araştırma yapılmaktadır. Proje kapsamında elde edilen bir bitki ekstresinin anti-tümör aktivitesi araştırılmaktadır. Araştırma halen ekstreyi oluşturan bileşiklerin ayrıştırılması aşamasında olup daha sonra ayrıştırılan bileşiklerin anti-tümör aktiviteleri araştırılarak hayvan deneyleri gerçekleştirilecektir. Bilimsel olarak klinik öncesi (preklinik) evrede olan çalışma, hücre ve hayvan deneylerinde olumlu sonuç alınması durumunda insanlar üzerindeki çalışmalar (bilimsel sıralama ile faz 1'den faz 4'e kadar) başlayacaktır. Herhangi bir ilacın insanlarda deneysel amaçlı kullanılması için faz 1 aşamasının ruhsatlandırılması, piyasada para ile satılması için ise faz 3 aşamasının olumlu sonuçlanması gerekmektedir. En iyi koşullarda bu süreç ortalama 5-15 yıl sürebilmektedir."

Açıklamada, bitki ekstresi ile yapılan hücre kültürü çalışmaları ile ilgili bir sonucun başka bir amaçla basınla paylaşılması sonucu kamuoyunda yanlış anlaşılma oluştuğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Şu an için elimizde onkolojik hastalarda tedavi amacıyla kullanılabilecek bir ilaç bulunmamaktadır. Eğitim-öğretim, araştırma ve bilimsel faaliyetlerde yüksek standartlara sahip, yetkin ve öncü bir kurum olmayı amaçlayan üniversitemiz, her tür bilimsel çalışmayı mevcut imkanları çerçevesinde destekleyerek bölge ve ülkemizin refah ve kalkınmasına mümkün olan en fazla katkıyı sağlamayı hedeflemektedir."