RTEÜ'den Yadırgama

RTEÜ'den Yadırgama
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğü, dünya bilim literatürüne kazandırılmış olan üç yeni sazan türünün isimlendirilmesi hakkında bazı basın yayın organlarında çıkan haberleri yadırgadı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında ve internet sitelerinde üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Turan ve araştırma ekibi tarafından dünya bilim literatürüne kazandırılmış olan üç yeni sazan türünün isimlendirilmesi ile ilgili olarak “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin Sazanları” isimli haberler yer almıştır. Bu konuda gerçeklerin doğru bir şekilde açıklanması ve yanlış anlaşılmaların önlenmesi için aşağıda yer alan bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek Prof. Dr. Davut Turan’ın, dünya bilim literatürüne kazandırmış olduğu türleri isimlendirirken vefa örneği göstermesi ve dünya faunasına üç yeni tür kazandırmış olması dolayısıyla takdir edilmesi gerekirken, ilmi bir çalışmanın bazı basın yayın organlarında çarpıtarak farklı şekillerde haber yapılmasının yadırgandığı ifade edildi.

ÜNİVERSİTEDEN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE:

“Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Turan ve araştırma ekibi tarafından Fırat Nehri’nde bu güne kadar dünya bilim literatürüne girmemiş olan üç yeni sazan türü keşfedilmiştir. Daha önce de 18 yeni türü dünya faunasına kazandırmış olan Prof. Dr. Davut Turan bu yeni türleri isimlendirirken birisine annesi Emine Turan dolayısıyla “emineae”, diğerine araştırmanın radyografik çekimlerine destek vermiş olan Rize Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Opr. Dr. Hasan Basri Velioğlu dolayısıyla “velioglui”, bir diğerine de arazi çalışmalarına beraber gittiği kayınbiraderi Recep Buyurucu dolayısıyla “recepi” ismini vermiştir. İlim dünyasında yeni bulunan türlere isim verme geleneği var olan bir durumdur. Kaldı ki araştırmacı isimlendirmeyi hangi gerekçelerle yapmış olduğunu makalede belirtmiştir. Bu araştırma indeksler tarafından taranan Zootaxa 3754 (2): 1001-116 (wwwn. mapress.com/zootaxa) isimli bilimsel bir dergide yayınlanmıştır.

Prof. Dr. Davut Turan’ın, dünya bilim literatürüne kazandırmış olduğu türleri isimlendirirken vefa örneği göstermesi ve dünya faunasına üç yeni tür kazandırmış olması dolayısıyla takdir edilmesi gerekirken, ilmi bir çalışmanın bazı basın yayın organlarında çarpıtarak farklı şekillerde haber yapılması yadırganmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”