RTEÜ'lü Dr. Öğr. Üyesi Saklı: "TasteAtlas karalahana çorbası yanlışını düzeltmeli"

RTEÜ'lü Dr. Öğr. Üyesi Saklı: "TasteAtlas karalahana çorbası yanlışını düzeltmeli"
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Ayşenur Saklı, TasteAtlas’ın "Dünyanın en kötü 100 yemeği" listesinde 7. sırada yer verdiği çorbanın Karadeniz Bölgesinde severek yenilen karalahana çorbası ile uyuşmadığını kaydetti.

Gastronomi dünyasının prestijli platformlarından biri olarak kabul edilen TasteAtlas, karalahana çorbasını "Dünyanın en kötü yemekleri" listesinde 7. sırada gösterdi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Ardeşen Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Burcu Ayşenur Saklı, TasteAtlas’ın listesinde yer alan karalahana çorbasının Karadeniz Bölgesinde severek yenilen karalahana çorbası ile uyuşmadığını, listede yer alan çorbanın beyaz lahana ve mercimekle yapıldığını kaydederek, iki yemeğin hem görüntü, hem içerik, hem de lezzet açısından çok farklı olduğundan TasteAtlas’ın söz konusu yanlışı düzeltmesi ya da oylamaya giren yemeğin karalahana çorbasından çok farklı olduğunun altını çizmesi gerektiğini belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Burcu Ayşenur Saklı, yaptığı açıklamada, “Dünyanın en kötü 100 yemeği listesinde lahana çorbasının yer alması sonucunda bir gündem oluştu fakat bu listede yer alan yemeğin hem malzeme hem içerik hem de görüntüsünün Karadeniz bölgesinde yapılan karalahana çorbası ile ilgisi olmadığını görmekteyiz. Söz konusu sitede oylanan yemeğin içerisinde temel olarak beyaz lahana ve mercimek yer alırken bölgede yapılan karalahana yemeği karalahana, barbunya ve mısır darısı ile yapılmaktadır. Ayrıca her ne kadar kullanılan görselde karalahanaya benzese de içerisinde mısır bulunmuyor ve bölgede yer alan yemeğin karakteristik özelliklerini barındırmıyor. Sitede yer alan yemeğin hem malzeme bilgisi hem içeriği hem de kullanılan görseli yanlıştır. Orada yapılan yemeğin içerisinde şu malzemeler var; beyaz lahana, yeşil, mercimek, bulgur, soğan, zeytinyağı, maydonoz ve nane. Bizim karalahana yemeğimizde ise karalahana, mısır yarması barbunya, ilikli kemik, içyağı, acı biber, mısır unu ve tercihe bağlı olarak da bölgeden bölgeye değişen soğan ve salça giriyor.” dedi.

Karadeniz bölgesinde severek tüketilen karalahana yemeğinin bu şekilde lanse edilmesine karşılık gastronomi alanında çevrim içi statüsünde olan TasteAtlas’ın söz konusu yanlışı düzeltmesi ya da orada oylamaya giren yemeğin karalahana çorbasından çok farklı olduğunun altını çizmesi gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Saklı, “Söz konusu listede yer alan yemeğin listede yer alan tarifi beyaz lahana ile yapılan içerisine mercimek ve bulgur giren tamamen farklı bir yemek olduğunu görüyoruz sonuç olarak söz konusu oylamanın yanlış bir oylama olduğu açıktır. Karadeniz'de yapılan Karalahana yemeğinin içerisinde temelde karalahana, barbunya, mısır yarması, ilikli kemik ve içyağı kullanılmaktadır. İki yemek birbirinden çok farklıdır. Hem bölgede hem ulusal basında yer alan gündemin yanlış bir bilgi sonucu oluştuğunu ve bu yanlış bilginin düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. TasteAtlas’ın listesinde yer alan Yemeğin içerisinde beyaz lahanayla mercimek ve bulgur olduğunu görüyoruz. Beyaz lahana ve karalahana birbirinden çok farklı görüntüde ve lezzete sahiptir hatta Karalahananın da kendi içinde türleri vardır. Amerika'da daha kıvırcık yapıda olanı Rusya'da daha mor renkli olanını görüyoruz bizdeki ise uzun geniş yapraklı bir türüdür. Bölge de yapılan karalahana çorbasının farklı çeşitleri yapılsa da mercimeği hiçbir şekilde girmediğini görüyoruz tüm bunlarla söz konusu yemek bölgede yapılan yemekler hem görüntü hem içerik hem de lezzet açısından çok farklı yemeklerdir” diye konuştu.

Kaynak:ELİF BEYHAN AKGÜN

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
4 Yorum