RTEÜ'lü Markal, Teknolojik Aletlerde Aşırı Isınma Problemini Ortadan Kaldırmayı Hedefliyor

RTEÜ'lü Markal, Teknolojik Aletlerde Aşırı Isınma Problemini Ortadan Kaldırmayı Hedefliyor
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Burak Markal, TÜBİTAK 1001 projesi ile elektronik sistemlerde işlem kapasitelerinin artmasına bağlı olarak meydana gelen aşırı ısınma problemini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)'den yapılan açıklamada, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Markal yürütücülüğünde tamamlanan, “Kademeli Genişleyen Akış Kesitine Sahip Mikro Pim Tipi Kanatçıklı Isı Alıcılarda Kaynamalı Akışın Deneysel İncelenmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi ile elektronik sistemlerde işlem kapasitelerinin artmasına bağlı olarak meydana gelen aşırı ısınma problemlerinin ortadan kaldırılması hedeflendiği bildirildi.

Açıklamada, değerlendirmelerine yer verilen, Doç. Dr. Markal, proje ile ilgili yaptığı açıklamada, “Günümüzde savunma sanayi, uzay, havacılık, tıp alanı gibi birçok alanda ve kişisel bilgisayarlarda olmak üzere gelişmiş işlemciler kullanılmakta, bu işlemcilerin de boyutları küçülmekte fakat işlem kapasiteleri artmaktadır. Bu da beraberinde aşırı ısınma problemlerini ortaya çıkarmakta. Bu sistemlerin geliştirilebilmesi, daha da ileriye götürülebilmesi için ısınma probleminin çözülmesi gerekmekte. Bu kapsamda mikro kanallarda kaynamalı akış önemli bir soğutma potansiyeli tekniği olarak karşımıza çıkmakta. Fakat mikro kanallarda kaynamalı akış tekniğinin uygulamasını kısıtlayan bazı faktörler var. Kabarcıkların kanal içerisinde sınırlanması, kabarcıklaşmanın kanal boyunca sürdürülmesinde yaşanan sıkıntılar, yine yüzeyin sıvı tarafından ıslatılmasının engellenmesi gibi problemler sebebiyle mikro kanallarda kaynamalı akış uygulamaları kısıtlanmakta ve bu potansiyeli yüksek soğutma tekniğinden yeterince istifade edilememektedir. Projemizle, belirttiğim sorunları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Projede toplam 5 ısı alıcının kullanıldığını, bu ısı alıcılarının üçünün özgün tasarım, diğer ikisinin ise karşılaştırmalı analizde kullanılmak üzere konvansiyonel yapıda olduğunu ifade eden Doç. Dr. Markal, özgün tasarımlar ile ısı transfer performansında %800'ün üzerinde iyileşme elde edildiğini, böylece hem elde edilen akış görüntüleri ile literatüre katkı sağlandığını hem de uygulamada karşılaşılan problemlerin ortadan kaldırıldığını söyledi.

doc-dr-burak-markal.jpg

teknolojik-aletlerde-asiri-isinma-problemi-ortadan-kalkiyor-2.jpg

teknolojik-aletlerde-asiri-isinma-problemi-ortadan-kalkiyor-3.jpg

teknolojik-aletlerde-asiri-isinma-problemi-ortadan-kalkiyor-4.jpg

Kaynak:Bayram Ali Sarı

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.