RTEÜ’nün AB Destekli Projesi İtalya ve Belçika’da Tanıtıldı

RTEÜ’nün AB Destekli Projesi İtalya ve Belçika’da Tanıtıldı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi heyeti ve proje ortaklarından Rize İl Özel İdaresi yetkilileri, Belçika ve İtalya’da çeşitli temaslarda bulundu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göktuğ Dalgıç tarafından hazırlanan AB destekli “UniEuroFish-Balıkçılık Sektörü İçin Avrupa Birliği Uyum Süreci İçerisinde Sosyo-Ekonomik ve Çevresel Sürdürülebilirliği Sağlama Yolunda Bir İtici Unsur Olarak Üniversite Kurumunun Güçlendirilmesi” adlı proje çerçevesinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi  heyeti ve proje ortaklarından Rize İl Özel İdaresi yetkilileri, Belçika ve İtalya’da çeşitli temaslarda bulundu.

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi6.jpg

Üniversitenin Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Turan öncülüğündeki Türk delegasyonu ilk olarak, İtalya’daki İtalya Balıkçı Birliği Kooperatifi’nde (Lega Pesca) yetkililerle görüştü. Burada yapılan proje tanıtım toplantısının oldukça verimli geçtiği belirtildi.

Teknik gezi kapsamındaki bir diğer adres ise Roma La Sapienza Üniversitesi oldu. Burada Rektör Yardımcısı Antonella Biagini tarafından karşılanan heyet,  La Sapienza Üniversitesinin Hidrobiyoloji Kürsüsündeki bilim adamları ile bilgilendirme ve işbirliği toplantısında bir araya geldi. Toplantıda Doç. Dr. Göktuğ Dalgıç, proje hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi. Ayrıca, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve La Sapienza Üniversitesi arasındaki ilişkilerin daha da artırılması, ortak çalışma imkânlarının değerlendirilmesi konuları ile öğretim üyesi ve öğrenci değişiminin önemi vurgulandı. Toplantı, karşılıklı iyi dilekler ve hediye takdimi ile sona erdi.

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi9.jpg

Program çerçevesinde, hem araştırma yapmak hem de incelemelerde bulunmak üzere İtalya’nın Cattolica bölgesinde bulunan Araştırma Kooperatifi’ne (MARE) ziyaret gerçekleştirildi. Kooperatif içerisinde yer alan birimler gezildikten sonra Türk delegasyonuna yetkililerce kooperatif çalışmaları ve faaliyetleri, avcılık, yetiştiricilik, çevre, eğitim ve yayma başlıkları altında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Daha sonra, bölgede kurulu bulunan bir başka kooperatif tarafından işletilen, balıkçıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri malzeme, araç ve gereçlerin sunulduğu satış yeri gezildi. Bölge balıkçı limanında da incelemelerde bulunan heyetin bir sonraki durağı, tüm AB ülkelerine elektronik olarak satışın gerçekleştirildiği mezat alanı ve ağ yapım atölyesi oldu.

İtalya temaslarında, Ferrara bölgesinde bulunan ve ülkenin en büyük ikinci balıkçı kooperatifi olan Goro Balıkçı Kooperatifi ve işleme tesislerinde de incelemelerde bulunan heyet, bölgenin balıkçı limanını da gezerek yöredeki balıkçılıkla ilgili yetkililerden bilgiler aldı. Heyetin İtalya’daki son durağında ise Venedik Ca Foscari Üniversitesi ziyaret edildi. Toplantıda projenin tanıtımı yapıldıktan sonra karşılıklı bilimsel işbirliği fırsatları görüşüldü.

AB ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen ziyaretlerden ilki AB Parlamentosu oldu. Burada Avrupa Birliği Deniz Balıkçılığında Sosyal Diyalog Komisyon toplantısına katılan heyet, toplantı gündemine alınan proje konusunda komisyon delegelerini bilgilendirdi.  Toplantıya katılan komisyon delegasyonunca oldukça ilgiyle karşılanan projenin Avrupa Birliği’nde yapılan uygulamalar ile karşılıklı olarak tartışılmasının gerekliliği ortaya konuldu.

Son gün CoGeCa Kooperatifler birliğini ziyaret eden Proje Koordinatörü Doç. Dr. Göktuğ Dalgıç, AB balıkçılık politika danışmanı Javier Valle ve diğer yetkililerden Birlik olarak Brüksel’de yapılan faaliyetler hakkında bilgi aldı.

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi2.jpg

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi3.jpg

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi4.jpg

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi5.jpg

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi7.jpg

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi8.jpg

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi-10.jpg

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi11.jpg

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi12.jpg

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi13.jpg

rteu’nun-ab-destekli-projesi-italya-ve-belcika’da-tanitildi14.jpg