RTEÜ’nün Nüfusu Rize’nin 8 İlçesini Geçti

RTEÜ’nün Nüfusu Rize’nin 8 İlçesini Geçti
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)'nün öğrenci nüfusu, Merkez ilçesi ile birlikte 12 ilçesi bulunan Rize’nin 8 ilçesini geçti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin bir yandan akademik kadrosunu güçlendirerek ülkenin en iyi üniversiteleri arasında adını yazdırmaktaki kararlılığının yanı sıra diğer yandan yurt içi ve yurt dışı fuarlarda etkin tanıtımıyla, altyapı ve sosyal  tesisleşmede hızla büyümesinin yanında RTEÜ Geliştirme Vakfı’nca sağlanan burslarla nüfusu 20 binlere ulaşarak Rize’nin Merkez, Çayeli, Ardeşen ve Pazar ilçesinden sonra nüfus yoğunluğu olarak adeta 5. büyük ilçesi oldu.

2015-ÖSYS ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesini tercih ederek yerleşen toplam 4119 öğrenciye ek olarak; önümüzdeki günlerde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Spor Yöneticiliği Programı için yapılacak olan Özel Yetenek sınavı ve bir de Uluslararası öğrenci alımları, lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) eğitimine başlayacak yeni öğrenciler, 2015-ÖSYS ek yerleştirmeler ve dikey geçiş sınavı ile gelecek öğrencilerle birlikte 2015-2016 eğitim öğretim döneminde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine 4500 ile 5000 arasında yeni öğrenci alınacak. Bu öğrencilerle birlikte Üniversitenin öğrenci sayısı, mezunları eksiltip yeni yerleşen öğrenciler eklendiğinde 20 bine yaklaşmakta olup, RTEÜ’nün yeni dönemdeki nüfusu 20 binleri zorluyor ve Rize’nin nüfus yoğunluğu bulunan ilçelerinden Merkez, Çayeli, Pazar ve Ardeşen ilçe nüfusu haricindeki diğer 8 ilçenin nüfusunu geride bırakıyor.

2015-ÖSYS sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ndeki aktif 10 Fakülte, 6 Yüksekokul ve 6 Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan 31 lisans programındaki 2131 kontenjana 2130 öğrenci;  37 ön lisans programındaki 1992 kontenjana da 1989 öğrenci yerleşti. Bu rakamlara göre Üniversitenin ön lisans programları % 99.8 doluluk oranına, lisans programları da % 99.9 doluluk oranına ulaşarak yerleşme ve doluluk oranı açısından rekor bir seviyeye ulaştı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin genel doluluk oranı 2013 yılına göre (% 85.9) 14 puan, 2014 yılına göre (% 92) ise yaklaşık olarak 8 puan birden artarak % 99.9’a yükseldi. Bu yerleşme oranı Üniversite kurulduğundan (2006 yılı) bugüne kadar ulaşılan en yüksek yerleşme ve doluluk oranı oldu.

Son yıllarda başta akademik kadro ve fiziki alt yapı olmak üzere hemen her alanda büyük bir gelişme ivmesi yakalayan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, ülkemizin ihtiyaç duyduğu ve öğrenciler tarafından talep edilen bölüm ve programlar açmaya devam etti. İstihdam odaklı bir anlayışla açılan bu bölümler öğrenciler tarafından büyük bir ilgi görerek tercih edildi ve % 100 doluluk oranına ulaştı.  Bu anlayışla lisans ve ön lisans düzeyinde açılan ve ilk defa öğrenci alan; Güneysu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu bünyesindeki Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı; Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bünyesindeki Spor Yöneticiliği programı; Fındıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesindeki Uluslararası Ticaret ve Lojistik programı; Eğitim Fakültesi bünyesindeki Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ile Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Programları; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesindeki Sosyal Hizmet Bölümü ile Mühendislik Fakültesi bünyesindeki Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü; Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Gaz ve Tesisat Teknolojisi programları için belirlenmiş olan kontenjanların tamamı tercih edilerek  % 100 doluluk oranına ulaştı. Bu haliyle Üniversite lisans ve ön lisans programları için açılan toplam 4123 kontenjanın 4119’u öğrenciler tarafından tercih edilerek doldurulmuş ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi % 99.9 tercih edilirlik ve doluluk oranıyla Türkiye’de en çok tercih edilen üniversitelerden biri oldu.

Üniversite’nin %100’e yakın doluluk oranına ulaşması RTEÜ’de öğrenim gören öğrenci sayısının 20 bine yaklaşmasında önemli rol oynadı.

2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarına göre 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 141 bin 250 nüfuslu Merkez ilçe, 42 bin 450 nüfusa sahip Çayeli ilçesi, 40 bin 478 nüfuslu Ardeşen ilçesi ve nüfusu 30 bin 824 olan Pazar ilçesinin ardından RTEÜ, Rize’de nüfus yoğunluğu bakımından 5. büyük ilçe konumuna yerleşti.

31 ARALIK 2014 İTİBARIYLA RİZE'NİN İLÇE İLÇE NÜFUSU:

ilce-ilce-rize-nufusu-001.jpg