RTEUSEM ile RTSO E-Tebligat Semineri Düzenledi

RTEUSEM ile RTSO E-Tebligat Semineri Düzenledi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (RTEUSEM) ve Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) işbirliği ile E-defter, E-Fatura ve E-Tebliğat konulu bilgilendirme semineri düzenlendi.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen seminerde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Elemanı Melih Kutlu tarafından elektronik defter tutma, elektronik fatura kullanma, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma, elektronik tebliğat adresi edinme  konuları hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

RTSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ve RTSO üye işletme temsilcileri katıldığı seminerde RTEÜ Öğretim Elemanı Melih Kutlu, “Mükelleflerinin cezalı duruma düşmemeleri için 31.12.2015 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine müracaat etmeleri ve gerekli altyapıyı hazır ederek geçiş işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.“ dedi.

rteusem’den-e-tebligat-semineri-(3).jpg

1 Ocak 2016 itibarıyla zorunlu olacak uygulamalar hakkında bilinmesi gerekenleri katılımcılara aktaran Kutlu, “20/6/2015 tarih ve 29392 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 454 Nolu Tebliğ’e göre: 2014 hesap dönemi brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere, söz konusu tebliğin yayım tarihinden önce; 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK’ndan lisans alan mükelleflere (Bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu bent kapsamında değerlendirilmeyecektir.) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükelleflere, 1/1/2016 tarihinden itibaren e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına geçme zorunluluğu getirilmiştir” denilmektedir. Firmalar 01 Ocak 2016 tarihine kadar sadece “e-fatura ve e-defterin” değil “e-tebligat ve yeni nesil yazarkasa” gibi uygulamalarında başvuru ve geçiş işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Bu işlemler yılsonunda başvuru yoğunluğu ile yığılmaları daha da arttıracağı için mükelleflerin işlemlerini en kısa sürede tamamlamaları gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı 01.01.2016 tarihinden itibaren E-Defter, E-Fatura ve Yeni Nesil Yazar Kasa kullanımını belirli mükellefler için zorunlu kılmıştır. Ayrıca yapacağı tebligatları “Elektronik” olarak yapacağını 27.08.2015 tarihinde yayımlanan 456 seri numaralı VUK Genel Tebliğ ile açıklamıştır.” şeklinde konuştu.

rteusem’den-e-tebligat-semineri-(6).jpg

rteusem’den-e-tebligat-semineri-(2).jpgrteusem’den-e-tebligat-semineri-(5).jpgrteusem’den-e-tebligat-semineri-(4).jpgrteusem’den-e-tebligat-semineri-(1)-001.jpg