RTSO Başkan Adayı Çillioğlu: Rize, Bölgemizin Ekonomik Başkenti Olabilir

RTSO Başkan Adayı Çillioğlu: Rize, Bölgemizin Ekonomik Başkenti Olabilir
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Asım Çillioğlu, Rize’de işsizliğin sıfır olması için yapılması gerekenleri açıkladı. Çillioğlu, Rize’nin Bölgemizin ekonomik başkenti olabileceğini kaydetti.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkan Adayı Asım Çillioğlu, Rize Limanı ile Ovit Tüneli arasında büyük depoların yapılması ve bu depolarda paketleme, elleçleme gibi tesislerin kurulması sonucu Rize’de bir tane işsiz kalmayacağını ve Rize’nin tarihinde ilk kez göç almaya başlayacağını kaydederek, bunun akabinde Rize’nin  ve Türkiye’nin kazanımlarının o denli yüksek olacağını belirtti.

RTSO Başkan Adayı Asım Çillioğlu ile Rize’nin ekonomik durumunu konuştuk. Rize’de yapımı planlanan lojistik merkez, Ovit Tüneli, Rize Limanı, ara eleman sıkıntısı, serbest bölge, Rize organik serbest bölge limanı, Rize’de ekonomik çeşitlilik yaratma konularındaki görüşlerini aldık. İşte Çillioğlu’nun o açıklamaları:

asim-cillioglu-rize-ticaret-ve-sanayi-odasi-baskan-adayi.jpg

Muhabirimiz:Sayın ÇİLLİOĞLU öncelikle çok önem verdiğiniz “lojistik” konusu ile başlamak istiyorum. Lojistik konusunda neler söylemek istersiniz?

Asım ÇİLLİOĞLU:2011 Davos Ekonomik zirvesinden bölgemizin lojistik üssü olacağına dair bir karar çıkmıştır. Lojistik konusunda alınan bir kararı hayata geçirmek için öncelikle altyapı sorunu çözülmelidir. Yani, bölünmüş yollar, genişletilmiş limanlar, hava alanları, köprüler ve demiryolları ile ulaşım sorunu halledilmelidir. Tabi ki, ulaşım sorunu ile birlikte malların işlenmesi ve depolanmasına yönelik tesisler sorunu da halledilmelidir.

***

Muhabirimiz: Ulaşım konusunda hükümetin güzel çalışmaları oldu. Ne dersiniz?

Asım ÇİLLİOĞLU: Evet, ulaşım konusunda tüm Türkiye’de Çok önemli gelişmeler var. Bölgemizde de her siyasetçinin hayâlı olan Ovit Tüneli’nin yapılması çok önemlidir.

İlimiz hem doğu-batı hem de kuzey-güney yönünde ulaşım ağının önemli bir noktasındadır. Ovit Tünelinin açılmasıyla birlikte kuzeyden güneye transit bir yol ağı oldu.

Bu yol sadece Rize’nin ürününü güneye götürmeyecektir. Karadeniz’e komşu tüm ülkelerin (Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Abhazya, Romanya ve Bulgaristan'la çevrilidir) ve hinterlandı ülkelerin sanayi ve tarım ürünlerini Ro-Ro gemileriyle kuzeyden güneye taşınması sağlanacaktır. Güneyden kuzeye de birçok ürün gelecektir. Bu durum, Rize ve ülke ekonomisi için çok önemlidir.

Şöyle ki; Yük taşımacılığının yapıldığı yerler tarihten günümüze hep önem arz etmiştir. İpek Yolu güzergâhı tarih boyunca ticaretin merkezi olmuştur. Ticaretin merkezi olan yerler refahında merkezi olur.

***

Muhabirimiz: Ovit Tüneli büyük beklentiler ile yapıldı. Açıldıktan sonra durum nedir?

Asım ÇİLLİOĞLU: Ovit Tüneli, havaalanı inşaatından sonra bölgemizin en büyük projesi. Bu projelerin yapımı ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ediyorum.

Ovit Tüneli açılmadan önce Ovit-İyidere arasında ekonomimizi geliştirecek planlar yapabilirdik. Bu planları yapsaydık bölgenin ekonomik girdilerini artırırdık.

Şöyle ki; Rize limanına yılda 150-200 bin ton yük gelmekte ve bir o kadar da gitmektedir. Bugün limanın mevcut yük hacmi 400-500 bin ton arasındadır. Riport Rize Limanı’nı bunun çok üzerine, yani 5 milyon Ton kapasiteye de çıkarabiliriz.

Bölgemiz ve Rize Limanı’na çeşitli teşviklerle gelecek yük gemilerini artırmalıyız. Ne kadar çok yük gelip, giderse Rize’miz o kadar çok kazanır.

***

Muhabirimiz: Limanın daha etkin kullanılması Rize ekonomisi için ne anlama gelmektedir?

Asım ÇİLLİOĞLU: Rize olarak denize sınır bir iliz ve aynı zamanda bir hudut kapısıyız. Hudut kapısının olduğu yer ise “Rize Limanı”’dır. Rize Limanı’nı ne kadar geliştirirsek, hacmini ne kadar artırırsak Rize ve Türkiye o kadar çok kazanır.

Bakınız, Kuzey komşumuz ülkelerden gelen malların ya da güneyden, batıdan, doğudan gelen malların ilimizde depolanması, paketlenmesi, işlenmesi ile bu yüklere katılacak katma değerlerle birlikte ilimizi ekonomik olarak uçurur.

Bizim ufkumuz geniş olmalı. İlimize gelen her türlü yükler ve konteynır hat oluşmasıyla; buğday, un, demir, çelik, kereste, hububat, tohum, yem ile yanıcı, patlayıcı mahiyetteki LNC, LPG veya Mazot gibi ürünleri Lojistik Merkezde saklayabilmeliyiz. Tüm bu yük transferleri sonucu bu yükler bölgemizde katma değer yaratacaktır. Bu ürünleri işleyip yeni istihdam alanları açabiliriz ve böylece bölgemizin kalkınmasıyla ülkemize katkı sağlamalıyız.

İşte bunun için Rize Limanı ile Ovit Tüneli arasında büyük depoların yapılması ve bu depolarda paketleme, elleçleme tesislerin kurulması sonucu Rize’mizde bir tane işsiz kalmaz. Aksine Rize tarihinde ilk kez göç almaya başlar. Hatta iddia ediyorum Rize’ye insanlar iş kurmak ve iş bulmak için gelecektir.

***

Muhabirimiz: Özellikle 2012 ve 2014 arasında yapılan uluslararası panellerde İyidere’de Lojistik Merkez kurulması gerekir diyordunuz. Bu konuyu biraz açar mısınız.

Asım ÇİLLİOĞLU: Evet, İyidere Doğu Karadeniz’de lojistik merkez için en uygun yerdir.

İlimizde Allah’a şükür güzel yollar ve Ovit Tüneli yapıldı. Havaalanımızda yapılıyor. Biz ulaşımdaki bu gelişmeyi ekonomik karlılığa dönüştürmeliyiz. Bir malın üretimi kadar onun transferi de önemlidir. Üretim ve transferi için LOJİSTİK ve Lojistik MERKEZ gereklidir.

Rize’mizde faaliyet gösteren 10’a yakın uluslararası taşıma C2 belgesi olan firma var. İyidere’de bir lojistik merkez kurarsak hem lojistiği geliştiririz hem de Lojistik anlamda tesisleşmeyi sağlarız.

Ovit Tüneli’nin temeli atıldığında yerelde Lojistik çalışmaları yapılmalıydı. Sadece Lojistik istem talepleriyle bakanlıklarda dolaşmakla olmuyor. Cumhurbaşkanımıza Proje üretmemiz gerekiyor. Projeleri reklamsız, kariyersiz esas işin ehli olanlarla bir “şura” şeklinde akademik katılımlı bilimsel temelli çalışmayla yapmalıyız. Yaptığımız projeler uzun vadede Rize’mizin 50 yılını ilgilendirmelidir. İşte bu somut, pozitif projelerle Bakanlıkların kapılarında taleplerimizi geçirip Cumhurbaşkanımıza iletmeliyiz.

Bakınız, bizim mühendis kökenli İngiltere’de master, doktora yapmış, hem devlet hem özel sektör tecrübesi olan bir bakanımız var. Sayın Dr.Osman Aşkın Bak, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu. İstanbul Üniversitesinde hocalık yapmış. Özel sektör tecrübesi var. Sivil toplum kuruluşlarında başkanlık, yöneticilik yapmış bir bakan. Biz, Rize’mizle ilgili ayağı yere basan bir proje hazırlarsak Sayın Bakanımız kapılarını bizlere sonuna kadar açar. Her şeyi Ankara’dan beklememeliyiz. Biz Rize’den Ankara’ya projeler götürmeliyiz.

Bu projeleri hayata geçirirken ara eleman sıkıntısı çekmemek için bugünden uygulamaya dayalı kalifiye elemanların yetiştirilmesine yönelik meslek lisesi ve yüksek okullar açılması ve bu bağlamda acilen lojistik işlemlerde tesisleşmeye gidilmesi gerekir. Bunları yaparsak Ulaştırma OSB açılmasını ve geliştirilmesini sağlayabiliriz.

asim-cillioglu-rize-ticaret-ve-sanayi-odasi-baskan-adayi-1-001.jpg

Muhabirimiz: Sizin bu konuda bir çalışmanız olduğunu biliyorum. Hatta bu çalışmayı Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza sunmuştunuz?

Asım ÇİLLİOĞLU: Evet, iyi hatırladınız. Bizler kendi imkânlarımızla Rize’mizin gelişebilmesi içim iştigal konumuz olan Lojistik sektörün gelişmesi ile ilgili bir dosya hazırladık ve Sayın Cumhurbaşkanımız ile ayrıca Başbakanımıza sunduk. Projemizin uygulama alanı olan Liman sahasındaki alanda, top sahası projenin iptal davası “KAMU YARARI” gözetilerek projemiz lehinde karar verildi. Üst mahkemenin son kararını bekliyoruz. Ona göre işlem ve taleplerimize devam edeceğiz. Ancak, fikir üretmeyenler ve kuru hamaset peşinde olanlar bu tür çalışmaları engelleyebiliyor. Buna rağmen biz, Rize’mizin daha çok gelişmesi için mücadelemizi sivil toplum örgütleri nezdinde sürdüreceğiz.

***

Muhabirimiz: Asım bey birde “Serbest Bölge” ile ilgili fikrinizi almak isterim.

Asım ÇİLLİOĞLU: Dünya’daki örneklere baktığımızda Serbest Bölgeler genelde limanların içinde olur. Rize Limanı mücavir alanı ile birlikte gelişmeye müsait bir liman. Bizim “DÜNYANIN TEK ORGANİK SERBEST BÖLGE LİMANI RİZE” diye bir projemiz var. Düşünsenize “Rize Liman Serbest Bölgesi” Organik ürünlerin aktarımı, paketlenmesi ve diğer işlemlerin ile tekrar pazara sürüldüğünü.

Limanı aktif yapmalı ve Lojistik Merkeze zemin hazırlamalı. Rize limanını konteynır uğrak limanı yapmak Rize’mize müthiş bir istihdam yaratır. Lojistik Merkez yapımının hızlanmasına ve ekonomik olarak ilimizi çok önemli kademe atlatırız. Rize şehir merkezi ile entegre olan bir liman ve Organik Serbest Bölge liman kenti olması durumunda ilimiz her sektörde (otelcilik, lokantacılık, küçük esnaf ticareti vs) ekonomik olarak çok gelişir.

Bugün dünyanın büyük şehirlerinin merkezinde limanlar vardır. Örneğin, İstanbul, İzmir, New-york, İskenderiye, Hamburg, Yıllık 387 Milyon Tonluk Rotterdam, Liman kent ve devleti olan HongKong

Amsterdam, Batum, Marsilya gibi Ülkemizin de büyük şehirlerinin merkezinde limanları var. İstanbul, İzmir, Mersin, Bandırma, İzmit, Antalya, Samsun, Trabzon…

Bu tür limanlar ekonomik olarak gelişen yerlerde bulunur ve böylece bulundukları yerlerin ekonomilerini geliştirirler. Şehir Limanları bulundukları yerleri önemli hale getirirler. Hopa limanı sayesinde Arhavi, Kemalpaşa, Artvin tanıtımlarından öne çıkmıştır.

İşte bizde bu büyük şehirlerin gittikleri yolu takip edelim. Ve farkındalık olarak da “Rize ORGANİK SERBEST BÖLGE LİMANI”… yapalım.

Biz bunları yapabilirsek hemen peşinden limanın genişleme projesi ile 2018 yılında yatırımlarına başladığımız yeni depo ve silolar yapılıp bitecektir. Bu sayede 2018 yılında RİZE Limanı Konteynır uğrak limanı hale gelecektir. Tüm bu operasyonlarla ilimizdeki lojistik ve lojistik merkezinin genişlemesi gibi talepler hızlanacaktır.

Bu durumda da Rize merkez alınarak ekonomik anlamda genişleyeceğiz. Yani, Rize bölge ekonomisinin başkenti olacak ve Artvin, Trabzon, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane bizim bu gelişmişliğimizden hep birlikte yararlanacaktır.

***

Muhabirimiz: Rize’de ekonomik çeşitlilik yaratma konusunda neler söylemek istersiniz?

Asım ÇİLLİOĞLU: İlimizin ve ülkemizin kalkınması için üretmemiz gerekir. Yukarıda belirttiğim gibi ürettiklerimizi Lojistik anlamda olarak depolayabilmemiz ve bunları nakledebilmemiz gerekir.

Rize’miz sadece Endüstriyel tarım olan Çay ile sürdürülebilir kalkınma sağlayamaz. Çünkü Mayıs ile Eylül arasında dört ay çalışan bir ekonomi kalkınmayı sağlayamaz. Bizler çalışkan insanlarız. Dört ay çalışıp sekiz ay boş gezmek bir Rizeliye göre değildir.

İşte bu nedenle üreten ve kalkınan bir Rize inşa etmeliyiz. Bunun için de; 2. OSB (Organize Sanayi Bölgesi), 3.OSB, 4.OSB’yi nasıl yapabiliriz? Bunları araştırmamız gerekir. Bunun içinde tüccarlar, iş adamları, sanayici ve lojistikçiler bir araya gelerek, sivil toplum kuruluşlarının da desteğini alarak projeler geliştirmeliyiz.

Muhabirimiz: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Asım ÇİLLİOĞLU: Rize’yi çok seviyorum. Rize’de hoş bir seda ile anılmak istiyorum. Şu fani dünyada doğduğum, büyüdüğüm bu güzelim şehre güzel eserler kazandırmak istiyorum. Çocuklarımın şehrimizde çalışıp ekmeğini kazanacağı imkânlar yaratmak istiyorum. Atalarımızın mezarları olan Rize’mize sahip çıkarsak, bu topraklar Türk-İslam ülküsüyle yaşamaya devam edecektir. Bu duygularla sizlere de teşekkür ediyorum.

Sonsöz olarak da şunu söyleyeyim; Limanlar kentlerden uzakta olamaz. Ya limanlar kentlerin önünde olur ya da kentler limanların arkasında oluşur. Örnek ise; Singapur Port, Miami Port, Rotterdam Port.

Rize neden bir “La Spezia Port İtalya” ya da “Kobe Japonya” Kenti olmasın.

Herkes işini yaparsa dünya çok daha güzel ve yaşanabilir olacaktır

Muhabirimiz: Bizler de bu güzel temennilerinize katılarak, sizlere teşekkür ediyoruz.