RTSO Başkanı Karamehmetoğlu: Lojistik Merkez Demiryolu Hattıyla Desteklenmeli

RTSO Başkanı Karamehmetoğlu: Lojistik Merkez Demiryolu Hattıyla Desteklenmeli
Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, yapımına başlanan İyidere Lojistik Merkezinin demiryolu hattıyla desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, beraberinde Meclis Başkanı Şükrü Cevahir, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Cem Temizel ve Murat Artan, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Arif Mete, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Mürteza Ağun, Hamza Tüylüoğlu, İsmail Selim Bilgin, Mehmet Taşkın, Mehmet Üzümcü ve Genel Sekreter Yardımcısı Emrah Kaytaz ile düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu:

RİZE ARTVİN HAVALİMANI RİZE’YE DEĞER KATACAK

RTSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize-Artvin Havalimanının nisan ayı içerisinde deneme uçuşları ile birlikte takip eden günlerde hizmete açılacağını kaydederek, “Süreç içerisinde ayda ortalama 2 kez havalimanımızı ziyarete gittik. Havalimanımızın Müdürü Fikret Akbulut’un bizler için bir şans olduğunu düşünüyorum. Daha önce 3 kez sıfırdan havalimanı kurmuş olan müdürümüzün tecrübeleri ile süreci iyi bir şekilde yürüttüğünü söyleyebilirim. Paylaşımcı, yöreye değer veren bir kişi olması bizleri mutlu etmiştir. Kendisinden hep birlikte Rize ve Rizeliler olarak istifade edeceğiz. Havalimanımızdan beklentimiz yüksek. İlimize katacağı çok şey var. İlimizin gelişmesine, vizyon projelerine katkıda bulunmasına, yurt içi ve yurt dışında tanıtılmasında çok önemli işlev görecek. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Burada yapımının talimatını veren Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm emeği geçenlere ve bu projede çalışanlara, Odam ve üyelerim adına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

LOJİSTİK MERKEZ DEMİRYOLU İLE DESTEKLENMELİ

Rize’nin İyidere ilçesinde yapımına başlanan Rize İyidere Lojistik Merkezin olmazsa olmaz projelerinden olduğunu kaydeden RTSO Başkanı Karamehmetoğlu, “Bildiğiniz üzere bizim için olmazsa olmaz projelerimizden biri de lojistik merkez projesidir. Odamız olarak bu projeye çok önem verdik. Burada üniversitemizin ve ticaret borsamızın ciddi katkıları oldu, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi hocalarımızın da katkıları ile projemiz belirli bir noktaya geldi. Bugün dolgu çalışmaları devam ediyor. Faaliyete geçtiği zaman Rize’nin güney kuzey aksındaki en önemli atardamarlarından biri olacağını düşünüyorum. Tabii ki Lojistik Merkez yapmak yeterli değil. Rize Mardin Sevgi Yolu Projemizde henüz ihalesi yapılmamış bazı bölümler mevcut. Lojistik merkez tamamlansa dahi bu bölümler tamamlanmadan yeterli verimi elde edemeyiz. Bu anlamda bir an önce bu güzergâhtaki eksik kalan yol ve tünel inşaatlarının tamamlanmasını beklediğimizi de ifade etmek isterim. Bunun yanında mutlaka ve mutlaka kuzey-güney aksında lojistik merkezimizin bir demiryolu hattıyla desteklenmesi gerekmektedir. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında doğu ve güneydoğu illerine ziyaretleri yaptık. Diyarbakır, Malatya, Elazığ, Mardin, Bingöl ve Erzurum illerini ziyaret ettik. O bölgede Diyarbakır’da bir lojistik merkez kuruluyor. Bizim Oda olarak yapmak istediğimiz şey oradaki lojistik merkez ile Rize İyidere Lojistik Merkezimizi entegre etmektir. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor. Lojistik merkez konusunda basınımızın desteklerinden dolayı da teşekkür etmek istiyorum. Bu projeler sadece ilimizin ve bölgemizin değil ülkemizin vizyon projeleridir.” diye konuştu.

rize-ticaret-ve-sanayi-odasi-rtso-yonetim-kurulu-baskani-saban-aziz-karamehmetoglu-ve-yonetim-kurulu-uyeleri-basin-toplantisi.jpg

KAMU İHALELERİNİ YÜRÜTEN MÜTEAHHİT FİRMALAR HAMMADDE TEDARİKİNDE YÜKSEK FİYATLAR NEDENİYLE ZORLANIYOR

Kentte devam eden yatırımlarda kamu ihalelerini alan müteahhit firmaların sektörde kullanılan hammadde tedarikinde inanılmaz fiyatlanmalarla karşılaşması nedeniyle oldukça zorlandıklarını belirten Karamehmetoğlu, şöyle konuştu: “Bunların yanında yine gerçekleştirdiğimiz bazı projeler var. Ayder’deki kentsel dönüşüm projelerini de takip etmekteyiz. Otopark projesi tamamlanıyor. Kentsel dönüşüm de hızlı bir şekilde ilerliyor. Kısa zamanda toparlanır diye ümit ediyorum. Yerele döndüğümüzde malumunuz üzere ciddi projeler var. Özellikle kentsel dönüşüm projeleri devam ediyor. TOKİ üzerinden ve Belediyemiz öncülüğünde yürütülen toplamda 6 adet kentsel dönüşüm projesi mevcut. Bu projeler hızla devam ediyor. Yine belediyemizce yürütülen doğu batı eksenindeki sahil tarafında yapılan birçok çalışma var. Yine burada millet parkı inşaatı hızla devam ediyor. Tabii inşaatlar gayet güzel. Kamu ihaleleri gayet güzel. Ancak içerişinde bulunduğumuz süreçte kamu ihalelerini alan müteahhit firmalarımızın zorlandığını ifade etmek isterim. İnanılmaz derecede yükselen fiyatlarla birlikte taahhüt sektörü sıkıntıda. Bu fiyat farklılıklarının devletimiz de farkında. TOBB’da Bakanlarımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bir fiyat farkı kararnamesi çıkarmayı başardık. Ancak bu istenilen düzeyde sonuçlanmadı. Şu an itibariyle yeniden bir fiyat farkı kararnamesi çıkarılması gerekiyor. Bunun olmaması ilimizle birlikte ülkemizdeki birçok projenin aksamasına neden olabilir. Maliyet artışları ciddi seviyelere ulaştı. Dolayısıyla bu konuda da basınımızın desteğine ihtiyacımız var. Özellikle Ukrayna Rusya savaşının da getirdiği sonuçlarla beraber sektörde kullanılan hammadde tedarikinde inanılmaz fiyatlanmalar oldu. Bu anlamda hakikaten iş yapan müteahhitlerimizin Allah yardımcısı olsun. İlimizdeki projelerin de devam etmesi adına müteahhitlerimiz ile istişare halindeyiz. Konuyu dile getirirseniz bizleri memnun edersiniz."

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE ÜRETİM BAŞLADI. 2. ETAP İÇİN YER TAHSİSİ TALEPLERİ ALINMAYA BAŞLANDI

Kalkandere ilçesinde 2. Etap çalışmaları kapsamında kamulaştırma sürecinin devam ettiği Rize Organize Sanayi Bölgesinde yer tahsisi için talepleri toplamaya başladıklarını kaydeden Karamehmetoğlu, 2. Etap sürecinin 1. Etaba göre daha hızlı yürütüldüğünü ifade ederek, “Odamızın ortak olduğu ve faal olarak Yönetiminde bulunduğumuz Rize Organize Sanayi Bölgesinde yerlerimizin tamamı tahsis edilmiş durumda. Fabrikalarımızın birçoğu üretime başlamış durumda. Diğerleri de peyderpey faaliyete geçiyor. Burada yatırım yapan üyelerimize de teşekkür etmek istiyorum. Bildiğiniz üzere ÇED Alanımız toplamda yaklaşık olarak 1400 dönümdür. İlk etapta 550 dönümünü hizmete açtık. Ardından ikinci etap kamulaştırma çalışmalarına başladık. Burada %88 seviyelerine gelmiş bulunmaktayız. Bazı arsa sahipleri ile kamulaştırma süreci devam ediyor. 2. Etaptaki kamulaştırma süreci de nisan ayı sonu itibarıyla tamamlanmasını bekliyoruz. Burada yeni 24 parselimiz bulunuyor. Yer tahsisi için talepleri toplamaya başladık. Yatırımcılarımızı bekliyoruz. 2. Etap süreci 1. Etaba göre daha hızlı yürütüldüğünü de ifade etmek isterim.” Şeklinde konuştu.

GÜBRE FİYATLARINA CİDDİ ÇÖZÜM BULUNMALI

Karamehmetoğlu, kentin en önemli gelir kaynağı olan yaş çayda kullanılan gübre fiyatlarında fahiş bir şekilde artış yaşanması nedeniyle ciddi çözümler bulunması gerektiğine vurgu yaparak şunları kaydetti: “Çay kanunu konusunda uzunca zamandan beri çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölge insanımızın bu kanuna gerçekten ihtiyacı var. Daha önceki tarım bakanımızın döneminde yaptığımız çalıştayda kanun çalışması için üniversitemiz görevlendirildi. Üniversitemiz bu çalışmayı tamamladı. 18-19 maddeden oluşan bir kanun taslağını Üniversitemiz bakanlığa teslim etti. Süreci takip etmekteyiz. Tabii bildiğiniz üzere tarım bakanlığında bir görev değişikliği oldu. Yeni tarım bakanımız ile bu kanun taslağının tamamlanıp en kısa zamanda meclisten geçirilmesini ümit ediyoruz. Yeni çay sezonunun başlamasından önce kanunun meclisten geçirilmesini temenni ediyoruz. Bu yıl ayrıca başka konular da müstahsilinden sanayicisine herkesi sezon konusunda tedirgin etmektedir. Geçtiğimiz yılda yaş çay fiyatı destekleme ile birlikte tonu 4 bin TL iken gübrenin tonu 2 bin 200 TL idi. Bugün gübre fiyatları 8 bin 500 TL civarına yükselmesi herkesi tedirgin eden bir konu haline geldi. Bu kısa zamanda ilimizde kullanılacak olan gübreye devletimizin çok ciddi bir çare bulması gerekiyor. Piyasa şartları ortada, ürünlere verilen bedeller ortada. Bu konunun altını çizmemiz gerekiyoruz. Basınımızın da bu konuya destek vermesi gerekiyor.”

Karamehmetoğlu’nun açıklamalarının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Yönetim kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ve Meclis Başkanı Şükrü Cevahir Basın mensuplarınca sorulan soruları cevaplandırdı. Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

rize-ticaret-ve-sanayi-odasi-rtso-yonetim-kurulu-baskani-saban-aziz-karamehmetoglu-ve-yonetim-kurulu-uyeleri-basin-toplantisi-001.jpg