RTSO’dan Rize Turizmi İçin 3 Milyon Dolarlık Proje

RTSO’dan Rize Turizmi İçin 3 Milyon Dolarlık Proje
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize’de turizm sektörüne katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdikleri 3 Milyon Dolarlık bütçeye sahip HİSER Projesini değerlendirdi.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO), kentte turizm sektörünün gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması (HİSER) Projesi kapsamında 9-12 Mayıs tarihleri arasında turizm sektörü temsilcileri ile Dubai’de düzenlenen Orta Doğu'nun en büyük seyahat ve turizm fuarı "Arabian Travel Market Turizm Fuarı"na katıldı. RTSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, beraberinde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Temizel, Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu Başkanı Yasemin Suyabatmaz RTSO Genel Sekreter Yardımcısı Emrah Kaytaz ve yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında Dubai’de katılım sağlanan fuarı değerlendirdi.

Açılışı geçtiğimiz günlerde yapılan Rize Çay Çarşısı’nda düzenlenen basın toplantısında RTSO Başkanı Karamehmetoğlu, Rize’de tek gelir kaynağının çay olduğundan çayın yanına koyulabilecek en önemli argümanın turizm olduğunu kaydetti.

RTSO tarafından hazırlanan HİSER Projesi ile Rize turizmine önemli katkılar sağlayacaklarını düşündüklerini kaydeden Başkan Karamehmetoğlu, “Biz turizmi dinlendirmeye başladığımız zaman ‘Ya başkan bu işi nereden çıkarıyorsun. Rize’de turizm olur mu, burası yağmurlu memleket’ gibi sözler söylediler. Ama biz hep şunu söyledik Hayır burada yanılıyorsunuz. Rize’de 12 ay boyunca turizm yapılabilecek Türkiye’nin nadir illerinden bir tanesiyiz diye söyledik ve söylemeye de devam ediyoruz.” dedi.

Karamehmetoğlu, HİSER Projesinin 3 milyon dolarlık bir proje olduğunu belirterek, projeye destek veren tüm herkese teşekkür ettiği konuşmasında şunları kaydetti: “Bu kapsamda havalimanının devreye girmesiyle birlikte eşgüdümlü olarak yürüttüğümüz Ticaret Bakanlığı destekli HİSER Projemiz mevcuttur. Bu projemiz aşağı yukarı 3 milyon dolarlık bir projedir. Dolayısıyla ilimizin tanıtımında, ilimizin yurt dışına açılımında, ilimiz için farkındalık oluşturabilecek bir proje. Bu proje kapsamında da Dubai ile birlikte ilimizin 21 ülkeden tanıtımını sağlayacağız.

Bu projede öncü kuruluş proje sahibi Ticaret ve Sanayi Odamız olsa da özellikle projemizin paydaşları olan odamız üyesi 19 arkadaşımız ile projede emeği büyük olan Başkan Yardımcımız Cem Temizel Beye, Rizem Kültür ve Turizm Derneği ile Ticaret Bakanlığımıza çok çok teşekkür ediyorum. Projemizin güzel bir proje olduğunu düşünüyorum. İnşallah projemizin ilimize katacağı katkıları önümüzdeki senelerde daha net görebiliriz.”

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Temizel ise, HİSER Projesinin Ticaret Bakanlığının hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların rekabetçi yapılarını geliştirerek yurt içi ve yurt dışı pazarlamaları ile ülkemize döviz kazandırmak amacıyla ortaya konulan bir proje olduğunu kaydederek, Rize’de turizm sektöründe yer alan yaklaşık 170 firmaya çağrıda bulunduklarını ancak 19 firmanın projeye katılım sağladığını ifade etti.

Temizel, projenin geçmişinin 3 sene önceye dayandığını ifade ederek, “Rizem Kültür ve Turizm Derneğimizde filizlerini attığımız daha sonra Ticaret Odamızın hem manevi hem maddi destekleriyle bugünlere kadar gelen ve projenin hazırlanma aşamasından sonra Ticaret Bakanlığımızın onayı ile fiiliyata geçen bir harekattan bahsediyoruz. Projenin yazılım süreci, hazırlık süreci yaklaşık 7-8 ay kadar sürdü. Bu süre zarfında bizler öncelikle kendi turizm meslek grubumuzda olan yaklaşık 160-170 tane şirketimizle bazen birebir, bazen grup toplantılarında bir araya gelerek projemizi anlatmaya çalıştık. Daha sonra mesaj ve e-mail yoluyla bu tanıtımlarımızı yaptık. Bu projenin Türkiye’de geçmişi eski bir proje olup Ticaret Bakanlığının 7-8 sene evvelki bir projesi ama projenin sonlandırılabileceğine inanan insanların sayısı azdı. Dolayısıyla o gün bu projeye inanan 19 arkadaşımızla yola çıktık. Pandeminin araya girmesiyle 2 sene akamete uğradı. Pandeminin etkilerini kaybetmesiyle ilk olarak Ocak ayında niyet ettik. Almanya ziyaretimiz olacaktı ancak orada pandemi şartlarının ülkemize göre biraz daha ağır seyretmesi nedeniyle o fuar iptal oldu. Sonra Moskova ve Ukrayna ziyaretimiz vardı gündemimizde o da savaş nedeniyle iptal olunca bir sonraki hareket planımızdaki Dubai Fuarıyla bismillah demiş olduk.” dedi.

Projede öncelikle katılımcı firmaların ihtiyaç analizlerinin belirlendiğini belirten Temizel, dijital pazarlamadan sosyal medya yönetimlerine, uluslararası pazarlardaki pazarlama faaliyetlerindeki bilgi akışına kadar birçok eğitim programlarının yapıldığını söyledi.

Projenin 2. Aşamasında ise tanıtımlar için seyahatlerin planlandığı ve 21 hedef ülke tespit ederek bu ülkelerdeki fuarlara katılım sağlanacağını kaydeden Temizel, “Projemiz 3 yıllık bir projedir. 3 milyon dolarlık yaklaşık 50 milyon dolarlık bütçemiz mevcut. Yüzde 75’ini Ticaret Bakanlığımız karşılıyor. Yüzde 10’unu Ticaret ve Sanayi Odamız karşılarken kalan yüzde 15’Lik kısmını ise 19 paydaş firmamız karşılıyor. Büyük bir nimet. Türkiye’de projenin yazılımında birçok il çalıştı zannediyorum ilk uçağı Rize kaldırdı. Bu kapsamda Dubai bizim ilk seyahatimiz oldu. 19 firmamızdan 17’si ile yaklaşık 24 kişi ile katılım sağladık. Dünyanın en büyük 3-4 turizm fuarından bir tanesi. Dubai’de il bazında 2 şehir vardı. Biri Rize diğeri Bursa. Bursa sağlık turizmi alanında orada idi. Destinasyon turizmi anlamında Türkiye’yi orada temsil eden tek bir il vardı o da Rize. Bu bizim için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Tahmin ettiğimizin çok çok üzerinde ilgi alaka gördük. Fuarımızda ayrıca Rize Artvin Havalimanımızın da tanıtımını yapma imkanımız oldu” diye konuştu.

Dubai fuarı ile kendilerini kıyaslama imkanı bulduklarını da sözlerine ekleyen Temizel, “Dubai Fuarının bizim için şöyle bir artısı oldu. Biz buradaki 19 katılımcı firmanın bir kısmının da daha önce arasında olduğu bir grupla beraber 8 sene önce Dubai’ye fuara gitmiştik. O dönem Valiliğimizin desteklediği bir projeyle beraber daha büyük bir stantla daha büyük katılımla bir fuar deneyimimiz olmuştu. Ama 8 sene sonra aynı ülkenin başka bir fuarına gittiğimiz zaman kıyaslama imkanı bulduğumuzda bu 8 sene zarfında turizm alanında nasıl bir yol kat ettiğimizi gözlemleme şansımız oldu. Ayrıca, acenteler ve firmalarla daha detaylıca görüşmelerimiz oldu.” dedi.

Toplantı soru cevap şeklinde devam etti.

rtso-baskani-saban-aziz-karamehmetoglu-basin-toplantisi-1.jpgrtso-baskani-saban-aziz-karamehmetoglu-basin-toplantisi-2.jpgrtso-baskani-saban-aziz-karamehmetoglu-basin-toplantisi-3.jpgrtso-baskani-saban-aziz-karamehmetoglu-basin-toplantisi-4.jpgrtso-baskani-saban-aziz-karamehmetoglu-basin-toplantisi-5.jpgzavendikli-mustafa-yildiz-hocaefendi-kuran-kurslari-042.jpg

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
8 Yorum