Ruhsat Yenileme Süresi Değişti Ruhsatsız Çaylıklara Ruhsat Verilecek

Ruhsat Yenileme Süresi Değişti Ruhsatsız Çaylıklara Ruhsat Verilecek
Çay tarım alanlarının belirlenmesi ve bu alanlarda çay tarımı yapan üreticilere ruhsatname verilmesine dair kararda değişiklik yapılmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun'da 202 bin çay üreticisi ile geçimini çaydan sağlayan 1 Milyonu aşkın vatandaşı ilgilendiren çay tarım arazilerinde ruhsatların yenilenmesi ile yeni ruhsat alınmasında değişikliğe gidildi. Ruhsat yenilenmesi ve ruhsatsız çaylıkların ruhsatlandırılması süresi 3 yıldan 6 yıla çıkarıldı.

Mevcut çay bahçeleri için önceden ruhsatname verilen üreticiler, ruhsatnamelerinin yenilenmesi için artık 3 yıl içinde değil 6 yıl içinde Çaykur'a başvurabilecek. Ayrıca, tapusuz arazilerde ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş çay bahçeleri, en geç üç yıl içinde değil 6 yıl içinde ölçülerek ruhsatlandırılacak ve müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına ruhsatname düzenlenecek.

Ruhsatnamelerdeki değişiklik kararı; 24 Nisan 2015 tarihli 29336 Sayılı Resmi Gazete’de 2015/7534 sayılı karar sayısında “Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarımı Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 8/4/2015 tarihli ve 4583 sayılı yazısı üzerine, 3092 sayılı Çay Kanununun 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 8/4/2015 tarihinde kararlaştırıldığı ifade edilerek;

MADDE 1- 2/4/2012 tarihli ve 2012/3067 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Çay tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarımı Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Kararın 7 nci maddesinin birinci fıkrası ile 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “üç yıl” ibareleri “altı yıl” olarak değiştirilmiştir.” şeklinde yer aldı.

İŞTE YENİ KARAR

cay-ruhsatname-karari-degisikligi.jpg

ESKİ KARAR BÖYLEYDİ…

Mevcut ruhsatnamelerin yenilenmesi

MADDE 7 – (1) Mevcut çay bahçeleri için önceden ruhsatname verilen üreticiler, ruhsatnamelerinin yenilenmesi için, bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç yıl içinde ÇAY-KUR’a müracaat ederler. Müracaatlar sonunda;

a) Tapulu arazilerdeki mevcut çay bahçeleri için üreticilere önceden verilen ruhsatnamelerdeki ruhsatlı çaylık alanlar, tapu kayıtlarındaki alanları dikkate alınarak yeniden belirlenir ve buna göre müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına çay bahçesi niteliği taşıyan alanlar kadar yeni ruhsatname düzenlenir.

b) Tapusuz arazilerdeki mevcut çay bahçeleri için üreticilere önceden verilen ruhsatnamelerin yenileme işlemleri, bu arazilerde kadastro çalışmalarının tamamlanmasından sonra yapılır. Kadastro çalışması tamamlandıktan sonra, mevcut ruhsatnamelerdeki ruhsatlı çaylık alanlar tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak yeniden belirlenir ve buna göre müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına çay bahçesi niteliği taşıyan alanlar kadar yeni ruhsatname düzenlenir.

İlk defa ruhsatname verilmesi

MADDE 8 – (1) Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce çay tarım alanı olarak belirlenen yerler ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen yerlerde, önceden ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş olan çay bahçeleri için, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri en geç bir yıl içinde ÇAY-KUR’a müracaat ederler. Müracaatlar sonunda;

a) Tapulu arazilerde ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş çay bahçeleri bir defaya mahsus olmak üzere tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak ruhsatlandırılır ve müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına ruhsatname düzenlenir. Tapuda belirtilen alanların tamamının çay bahçesi niteliğinde olmaması halinde, çay bahçesi niteliği taşıyan alan kadar ruhsatname düzenlenir.

b) Tapusuz arazilerde ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş çay bahçeleri, bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç yıl içinde ölçülmek suretiyle ruhsatlandırılır ve müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına ruhsatname düzenlenir. Düzenlenen ruhsatnamelerdeki ruhsatlı çaylık alanlar, bu alanlarda kadastro çalışması tamamlandıktan sonra, tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak yeniden belirlenir ve buna göre müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına çay bahçesi niteliği taşıyan alan kadar yeni ruhsatname düzenlenir.