Rusya-Gürcistan İlişkilerinde Yeni Dönem

Rusya-Gürcistan İlişkilerinde Yeni Dönem
Gürcistan 'da 1 Ekim'deki genel seçimi kazanan Gürcistan Rüyası koalisyonu, Rusya ile ilişklileri düzeltmek için ilk girişimi başlattı.

Gürcistan 'da 1 Ekim'deki genel seçimi kazanan Gürcistan Rüyası koalisyonu, "Rusya ile ilişkileri düzeltme temsilcisi" atadı.
 
Geçtiğimiz Perşembe günü mecliste yapılan güvenoyunu alan Gürcistan Rüyası lideri ve Başbakan Bidzina İvanişvili, Rusya ile uzun zamandır kötü olan ilişkileri düzeltmek için özel temsilci atadı.

İvanişvili, 2000-2004 yılları arasında Gürcistan'ın Rusya Büyükelçisi görevini yürüten Zurab Abashidze'yi Gürcistan-Rusya ilişkilerini düzeltme özel temsilcisi olarak atadı. Zurab Abashidze'yi basına tanıtan İvanişvili, Tiflis ile Moskova arasındaki ilişkileri düzeltmekte kararlı olduklarının altını çizdi. Abashidze'nin tecrübeli bir diplomat olduğunu belirten Gürcistan Başbakanı, "Öyle ümit ediyorum ki Rusya ile ekonomik ve kültürel ilişkiler çok yakın zamanda başlayacak" dedi.
 
İvanişvili konuşmasında "Tarihi geçmişimizi ve birlikteliğimizi de göz önünde bulundurarak, en büyük komşumuz olan Rusya ile ilişkilerimizi düzeltmek istiyoruz. İlişkilerimize yeni bir seviye kazandırmalıyız. Bildiğiniz gibi iki ülke arasındaki ilişkiler, 2008 yılından önce bozulmuştu. Ardından talihsiz bir savaş yaşandı. Bugün hala iki ülke arasındaki ilişkiler gergin durumda. Ümit ediyorum ki Rusya'nın bu konudaki yaklaşımı yakın zamanda belli olur ve ilişkilerimiz düzelme yoluna girer." ifadesini kullandı.

Bu arada İvanişvili Gürcistan'ın dış politikada önceliği olan NATO üyeliği ve Avrupa Birliği işbirliği konusunda herhangi bir değişiklik olmayacağı garantisini verdi.