Saadet Partisi'nden Rize İçin Korona Reçetesi

Saadet Partisi'nden Rize İçin Korona Reçetesi
Saadet Partisi Rize İl Başkanlığı, yaş çay sezonunda hem üreticinin hem de sanayicinin mağdur olmaması için alınması gereken önlemlere ilişkin 5 maddelik bir reçete hazırladı.

Saadet Partisi Rize İl Başkanlığı, ülke olarak Covid-19 virüsüyle topyekûn mücadele ederken yaklaşmakta olan çay sezonunda hem üreticinin hem de sanayicinin mağdur olmaması için alınması gereken önlemlere ilişkin 5 maddelik bir reçete hazırladı.

Saadet Partisi Rize İl Başkanı Av. Muhammet Kaçar ve yönetiminin hazırladığı önlem paketi şöyle:

1 - Her ne kadar çay sezonu gelse de, sağlık koşullarının tam olarak sağlanması adına, salgının yoğun olarak yaşandığı şu günlerde gübreleme işleminin birinci yaşçay sürgününün sonrasına ertelenmesi ricanın ötesine geçip İl Pandemi Kurulu tarafından resmileştirilmelidir.

2 - Şehir dışından çay sürgünü için Rize’ye gelecek olan müstahsiller muhtarlar ve kolluk kuvvetlerimiz aracılığıyla sınırlandırılmalı. Memleketine gelmek için değil de kesin olarak çay toplamak için gelecek olan müstahsiller, önceki yıllarda üretime katkısı olan vatandaşlarımız göz önünde bulundurularak muhtarlar tarafından belirlenmeli, kolluk kuvvetlerimiz de bu vatandaşlarımızın karantina koşullarına uymasını kontrol etmeli, karantina sonrası da sürgün sonuna kadar sağlık kontrolünden geçirilmeleri sağlanmalıdır. Vatandaşlarımız, önceliğin sağlıkları olduğunun bilincine varmalıdır.

3 - Hepimizin malumu olduğu üzere normal şartlarda çay toplama faaliyeti yoğunlukla Gürcü işçiler tarafından yürütülmekteydi. Sarp Sınır Kapısı’nın kapatılmasından sonra Gürcü işçi gelemeyeceği göz önünde bulundurularak tedbirler müstahsile bırakılmamalı, İl Pandemi Kurulu tarafından alınmalıdır. İşkur aracılığıyla yerli iş gücü, günlük yevmiye usulü ve İşkur tarafından sigortalanarak çay toplamaya teşvik edilmelidir. Bu karar ileriye dönük olarak da Yerli çay toplama işçiliğini bir meslek grubu olarak tercih edilebilir hale getirecek, dışarıya çıkan büyük bir meblağın ülkemizde kalmasını sağlayacaktır.

4 - Şehir dışında yaşayan çay müstahsillerin çoğunluğu, salgın koşullarından dolayı Rize’ye gelemedikleri için budama faaliyetlerini yerine getiremediler. Tüm ülkenin bir olduğu şu günlerde Çaykur’un budama yapmayan müstahsillerden çay alınmayacaktır kararını gözden geçirip salgın durumuna özel olarak iptal etmesi gerekmektedir. Müstahsillerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına bu en başta bir vicdan meselesidir. Çaykur’u mağdur müstahsillerin yanında olarak karar almaya davet ediyoruz.

5 - Çay firmaları, ürünlerinin büyük kısmını sattıkları çay ocağı, kafe, restoran gibi işletmelerin kapanmasıyla mağdur duruma gelmişlerdir. Bu mağduriyetin giderilmesinde bir soluk olması adına ülkemize giren ithal çay tamamen durdurulmalıdır. Rize ekonomisinde çayın üretilmesi yanında o üretilen çayın satılmasının da önemli bir payı vardır. Rize çayına sahip çıkılması adına gereğinin yapılmasını Rizeli milletvekillerinden ve Sayın Cumhurbaşkanı’ndan talep ediyoruz.