Sağlık çalışanlarına, 100-300 TL ek ödeme müjdesi

Sağlık çalışanlarına, 100-300 TL ek ödeme müjdesi
Sağlık Bakanlığı'ndaki döner sermaye ek ödeme dağılımının adaletsizliğinden yakınan hekimlerin dışındaki sağlık çalışanlarına Danıştay'dan sevindirici bir haber geldi.

Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen'in açtığı davada Danıştay 11. Dairesi, özellik arz eden birimlere sunulan hizmetlerin özellikli birim katsayısından değerlendirilmesi ve ek ödemelerin buna göre yapılması gerektiğine hükmetti. Danıştay'ın bu kararı, özellikle on binlerce röntgen ve laboratuvar çalışanını yakından ilgilendiriyor. Tek röntgen ve laboratuvar birimi bulunan hastanelerde röntgen ve laboratuvar çalışanları, acil servislere sundukları hizmetlerin karşılığının özellikli birim katsayısından değerlendirilmesini istiyor. Bu konuda açılan bireysel nitelikli çok sayıda dava bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı 2007 yılında yayınladığı bir genelge ile röntgen ve laboratuvar çalışanlarının acil servislere verdiği hizmetlerin riskli birim katsayısından değerlendirilmeyeceğini duyurmuş, Sağlık-Sen de genelgenin iptali için dava açmıştı. Danıştay, genelgenin iptalini isteyen Sağlık-Sen'i haklı bularak, genelgedeki ilgili düzenlemeyi iptal etti.

Danıştay'ın iptal kararı ile tuttukları nöbet süresince acil servis gibi özellikli birimlere hizmet sunan sağlık çalışanının her ay aldığı ek ödemesinde ortalama 100 ila 300 TL arasında artış yaşanacak. Danıştay'ın kararı genel nitelikte olduğu için çalışanların bireysel dava açmalarına da gerek kalmayacak. Sağlık Bakanlığı'nda mevzuat gereği hekim dışı sağlık personeli, taban ücretinin en fazla 1,5 katı döner sermaye ek ödemesi alabilirken, riskli birimlerde çalışanlarda bu oran iki kat olarak uygulanıyor.

Danıştay'ın kararını değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Sağlık Bakanlığı'nın Danıştay'ın kararı doğrultusunda yeni bir genelge yayınlamasını beklediklerini söyledi. Kaçar, döner sermaye dağılımındaki adaletsizliğin sağlık çalışanları arasındaki huzursuzluğu büyüttüğüne de dikkat çekerek, çalışma barışının korunması için Tam Gün Yasası kapsamında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 209 Sayılı Döner Sermaye Kanunu'nda yapılacak düzenlemede hekim dışı sağlık çalışanlarının döner sermaye tavan oranlarının mutlaka yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi