Sağlık Müdürü Tepe: Rize'ye Gelmeyin! Gelirseniz 14 Gün Evde Kalın. Ziyaretçi Kabul Etmeyin

Sağlık Müdürü Tepe: Rize'ye Gelmeyin! Gelirseniz 14 Gün Evde Kalın. Ziyaretçi Kabul Etmeyin
Rize İl Sağlık Müdürü Tepe, zamanın fedakârlık zamanı olduğunu ifade ederek Rize'ye geleceklere gelmemeleri yönünde çağrıda bulundu. Tepe, gelişin zorunlu olması halinde ise 14 gün ev izolasyonuna uyulması ve ziyaretçi kabul edilmemesini istedi.

Türkiye’de ilk kez Rize’de uygulanan ve İçişleri Bakanlığınca ülke genelinde de uygulanması kararı alınan şehir dışından gelenlerin 14 gün evlerinde sosyal izolasyon altına alınması kararına rağmen Rize, göç ve vatandaşların alınan karara uymaması nedeniyle en çok vaka taşınan illerden biri oldu. 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında yaş çayda gübrelemenin birinci sürgün sonunda yapılmasının hiçbir verim ve ürün kaybına yol açmayacağının sektörle ilgili tüm kurum ve kuruluşlarca açıklanmasına rağmen yaş çay sezonunun yaklaşması nedeniyle budama ve gübreleme işlemlerini yapmak üzere başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerden ve şehir dışından gelen kişilerin, Rize Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğünün tüm uyarılarına rağmen 14 günlük evde sosyal izolasyon kararını ihlal etmeleri nedeniyle Kovid-19 virüsü Rize’de yayıldı. Rize’nin aldığı bu göçlere bağlı olarak sorumsuz ve duyarsız davranan vatandaşlar dolayısıyla Rize, Türkiye’de en çok vaka taşınan illerden biri haline geldi.

Rize’nin alınan göçlere bağlı olarak vatandaşların 14 günlük ev izolasyonunu ihlal etmeleri nedeniyle vaka sayılarının artması dolayısıyla İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, konu hakkında yeni bir açıklamada bulundu. Sağlık Müdürü Tepe, şehir dışından geleceklere ziyaretlerini erteleme tavsiyesinde bulunarak ziyaretlerin zorunlu olması halinde ise Rize’ye gelecek vatandaşlara 14 gün ev izolasyonunda bulunmalarını ve hiç kimsenin bu süre zarfında evden dışarı çıkmamalarını ve ziyaretçi kabul etmemelerini istedi.

“Unutulmamalıdır ki bir vatandaşımızın hayatı tüm herkesin keyfinden çok daha önemlidir.” İfadesinde bulunan Tepe, “İlimiz İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerden ve il dışından gelen hemşerilerimize yönelik 14 günlük ev izolasyonunu ilk uygulayan il olmasına rağmen ne yazık ki bu göç sebebiyle en çok vaka taşınan illerden biri olmuştur. Ancak bu uygulama sayesinde bu olumsuzluğun önüne ciddi anlamda geçilebilmiştir. Havaların ısınması, çay sezonunun yaklaşması, büyükşehirlerde vaka artışı, okulların tatili vb. sebeplerle özellikle özel araçlarla gelen vatandaşlarımızın sayısı giderek artmaktadır. Bu durum önlemlerin daha sıkı vurgulanması gerekliliğini ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

Tepe, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Bu anlamda;

1- Kıymetli hemşirelerimize tekrar çağrımız bu memleket sizin. Evleriniz, akrabalarınız var. Bunu anlıyoruz. Çay zamanı geldi vs. özlem içerisindesiniz, gelmek istiyorsunuz. Lütfen yolculuğunuzu makul bir süre erteleyin.

2- İlimize bu zamana kadar gelmiş olan vatandaşlarımız geldikleri gün itibariyle 14 gün boyunca sadece kendileri değil, eğer misafir olarak geldikleri ev halkı varsa onlar da 14 gün boyunca kesinlikle dışarıya çıkamazlar. Aileden herhangi bir hastalık bulgusu ortaya çıkarsa başkasına bulaşma riski oluşmadan sağlık ekiplerince kontrolü yapılmaktadır. Sağlık tesislerine ulaşması sağlanılmaktadır. Başkasıyla temas edemezler. İhtiyaçları karşılanması noktasında her türlü önlem zaten alınmıştır. Muhtarlar, kaymakamlıklar, sağlık, emniyet vb. tüm birimler bu konuda seferberdir.

3- Bu vatandaşlarımıza komşu, eş, dost olan vatandaşlarımız bu süre zarfında onları ziyarete ve hoş geldine kesinlikle gitmesinler. Zaten onlar da asla ziyaretçi kabul etmemelidirler.”

Tüm uyarılara rağmen bazı mahalle ve köylerde halen bu kuralların delindiğini, bazı vatandaşların halen sokağa çıktıkları, eşe ve dosta uğradıkları, muhtarları ve çevre halkının uyarılarını hiçe saydıklarının ne yazık ki görülmekte olduğunu kaydeden Tepe, “Bu sorumsuzluğu gösteren vatandaşlarımızın derhal 155,156 numaraları kolluk kuvvetlerine ivedikle bildirilmeleri gerekmektedir. Hiç kimsenin sorumsuzluk yapıp, başkasının hayatını riske atmaya hakkı yoktur. Bu şekilde davrananlar hakkında idari ceza işlemleri uygulanmaktadır.

Tüm vatandaşlarımızı konulan her kurala kendi, sevdiklerinin ve toplumun sağlıkları için mutlak riayet etmeye çağırıyoruz. Şu bilinmelidir ki bu süreçte tüm sağlıkçılarımız cansiperane gayret içerisindeler. Bu mücadele de ancak sizler yardımcı olduğunuz sürece başarılı olabiliriz. Unutulmamalıdır ki bir vatandaşımızın hayatı tüm herkesin keyfinden çok daha önemlidir. Zaman fedakârlık zamanıdır. “ şeklinde konuştu.