Sağlık Müdürü Tepe'den Ramazan Uyarısı

Sağlık Müdürü Tepe'den Ramazan Uyarısı
Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla sağlıklı beslenme konusunda öneri ve uyarılarda bulundu.

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, iftarda ağır yiyip sahura kalkmamanın vücudu ciddi anlamda zorlayacağını ifade ederek, oruç tutan yaşlı insanların kendilerini çok iyi korumalarının, gündüzleri oruçlu vakitlerini güneşten ve efordan uzak, evlerinde serin ortamlarda dinlenerek geçirmelerinin sağlıkları açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Dr. Tepe, normalde ortalama günde üç olan öğün sayısının Ramazan Ayında ikiye düşmesi ve gün boyunca aç kalınmasıyla, beslenme düzeninin birdenbire değişmesinin orucun ilk günlerinde baş ağrısı, uyku hali, halsizlik, üşüme gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına sıklıkla neden olabileceğini kaydederek, “Bu sebeple özellikle iftarda mideye aşırı yüklenmeyip doğru beslenmek şarttır. Özellikle de Ramazan ayının ilk günlerinde bu çok önemlidir. İftarda ağır yiyip sahura kalkmamak vücudu ciddi anlamda zorlar." dedi.

Gün boyu uzun süren açlık sonrası, iftar zamanının gelmesi ile birden hızlı bir şekilde yemeye başlanmaması gerektiği uyarısında bulunan Tepe, sözlerine şöyle devam etti: Mümkünse hafif bir gıda alınmalı, ardından yine 5-10 dakika kadar beklenip ana yemeğe devam edilmelidir. Çünkü bu 10 dakikalık süreçte tokluk merkezimiz uyarılacak ve vücuda gereksiz yük oluşturacak miktarda yiyecek tüketilmemiş olacaktır. Tatlılarda yemeğin hemen ardından değil de en az 15 dakika sonra yenmeli. Baklava, tulumba, lokma gibi tatlıların yerine sütlaç, güllaç, puding gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir.
Ramazan Ayında sağlıklı beslenme ile ilgili uyarıları ardı ardına sıralayan İl Sağlık Müdürü Dr. Tepe, iftar ve sahur arası bol su ve meyve tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Sahur yapmak ise çok önemlidir. Çünkü sahura kalkılmadığı takdirde açlık süresi çok uzamaktadır. Bu durumda kan şekeri daha erken saatlerde düşmekte ve sağlığımız olumsuz etkilenmektedir. Sahurda proteince zengin çay kahvaltısı yapmak en doğru yöntemdir. Sahurda sadece su içmek metabolik hızı yavaşlatabileceğinden halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir. Böbrek hastalığı, kontrolsüz şeker hastalığı, kalp-damar hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar ile gebe ve emzirme zorunluluğu olan annelerin mümkünse oruç tutmamaları, eğer genel durumları iyi ise mutlak suretle doktorlarından izin alarak oruç tutmaları şarttır.” Şeklinde konuştu.

Dr. Tepe ayrıca, Oruç tutan yaşlı insanların kendilerini çok iyi korumalarının, gündüzleri oruçlu vakitlerini güneşten ve efordan uzak, evlerinde serin ortamlarda dinlenerek geçirmelerinin sağlıkları açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.