Sağlık personelinin istifa, emeklilik ve izin taleplerine sınırlama

Sağlık personelinin istifa, emeklilik ve izin taleplerine sınırlama
Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı mer­kez ve taşra teş­ki­la­tın­da gö­rev­li hiç­bir per­so­ne­lin sal­gın dö­ne­min­de gö­re­vin­den çe­kil­me (is­ti­fa) ta­le­bi her ne se­bep­le olur­sa olsun kabul edil­me­yecek.

Sağ­lık Ba­ka­nı Fah­ret­tin Koca im­za­sıy­la 81 il va­li­li­ği­ne "Per­so­nel İşlem­le­ri" hak­kın­da ge­nel­ge gön­de­ril­di.

Ge­nel­ge­de, Dünya Sağ­lık Ör­gü­tü ta­ra­fın­dan, pan­de­mi ola­rak kabul edi­len Ko­vid-19 sal­gı­nı ile mü­ca­de­le­nin ke­sin­ti­siz, etkin, ya­yı­lı­mı­nın ön­len­me­si ve sal­gın­la mü­ca­de­le­de görev yapan per­so­ne­li olası riske karşı ko­ru­ya­bil­mek ama­cıy­la başta Cum­hur­baş­kan­lı­ğı olmak üzere bütün kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rın­ca alın­ma­sı ge­re­ken ted­bir­le­re yö­ne­lik dü­zen­le­me­ler ya­pıl­dı­ğı ve uy­gu­la­ma­ya ko­nul­du­ğu ha­tır­la­tıl­dı.

Bu kap­sam­da, gerek kamu sağ­lık hiz­me­ti­nin ve­ril­di­ği sağ­lık te­sis­le­rin­de gerek mer­kez ve taşra teş­ki­la­tın­da gö­rev­li per­so­ne­lin en­fek­te olma ris­ki­ni en aza in­di­re­bil­mek ama­cıy­la bir­çok alan­da sal­gın­la mü­ca­de­le kap­sa­mın­da ge­rek­li ted­bir­le­rin alı­na­rak teş­ki­lat ve ka­mu­oyu­na du­yu­rul­du­ğu ifade edil­di.

Ge­li­nen sü­reç­te kamu sağ­lık hiz­me­ti­nin ke­sin­ti­siz, etkin, sal­gı­nın ya­yı­lı­mı­nın ön­len­me­si ve sal­gın­la mü­ca­de­le­de her alan­da ye­ter­li sa­yı­da ve mü­ca­de­le­de tec­rü­be ka­za­nan per­so­nel eliy­le yü­rü­tü­le­bil­me­si­ni te­mi­nen bazı dü­zen­le­me­le­rin ya­pıl­ma­sı­na ih­ti­yaç du­yul­du­ğu vur­gu­la­nan ge­nel­ge­ye göre, Ba­kan­lık mer­kez ve taşra teş­ki­la­tın­da gö­rev­li bütün per­so­ne­lin her ne se­bep­le olur­sa olsun bu sü­reç­te gö­re­vin­den çe­kil­me (is­ti­fa) ta­le­bin­de bu­lu­nan per­so­ne­lin mez­kur ta­le­bi kabul edil­me­yecek.

5434 sa­yı­lı ka­nu­nun 40. mad­de­si­ne göre yaş had­din­den emek­li ola­cak­lar ile 5510 sa­yı­lı ka­nu­na göre, ma­lu­len emek­li ola­cak­la­rın ay­rı­lış­la­rı ya­pı­la­cak, bu kap­sam dı­şın­da­ki­le­re yö­ne­lik ola­rak emek­li­lik iş­le­mi tesis edil­me­yecek.

Sağ­lık hiz­me­tin­de gö­rev­li sağ­lık iş­çi­le­ri­nin re'sen emek­li­lik iş­lem­le­ri ile ma­lu­len emek­li­lik iş­lem­le­ri ya­pı­la­rak işten ay­rıl­ma­la­rı sağ­la­na­cak, bunun ha­ri­cin­de ay­rıl­mak is­te­yen­le­re mü­sa­ade edil­me­yecek.

Eşi­nin emek­li­ye ay­rıl­ma­sın­dan kay­nak­lı atama, öğ­re­nim du­ru­mu­na da­ya­lı atama, alt ve üst hiz­met böl­ge­le­ri­ne atama ile kar­şı­lık­lı yer de­ğiş­tir­me ve en­gel­li du­ru­mun­dan ya­pı­la­cak ata­ma­lar ikin­ci bir du­yu­ru­ya kadar dur­du­rul­du.

Sağ­lık te­sis­le­rin­de görev yap­mak­ta iken, başka kurum ve ku­ru­luş­la­ra atama talep edip de ata­ma­sı ya­pı­lan per­so­ne­lin ay­rı­lı­şı ya­pıl­ma­ya­cak, başka kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rı­na atama talep eden per­so­ne­le bu sü­reç­te mu­va­fa­kat ve­ril­me­yecek.

Kamu sağ­lık hiz­met­le­rin­de ih­ti­yaç du­yu­lan du­rum­lar­da Ba­kan­lık­ça zo­run­lu ola­rak iller arası ge­çi­ci gö­rev­len­di­ri­len re'sen per­so­ne­lin der­hal ay­rı­lı­şı­nın ya­pı­la­rak gö­rev­len­di­ril­di­ği yere git­me­si sağ­la­na­cak.

Yasal ma­ze­ret izin­le­ri (ev­li­lik, ölüm, ana­lık, has­ta­lık ve re­fa­kat) hariç Ba­kan­lık mer­kez ve taşra teş­ki­la­tın­da ça­lı­şan bütün per­so­ne­lin ikin­ci bir emre kadar yıl­lık izin­le­ri dur­du­rul­du. Ha­li­ha­zır­da yıl­lık iz­ni­ni kul­lan­mak­ta olan per­so­nel, mez­kur izin­le­ri­ni kul­lan­ma­ya devam edecek.

Ça­lı­şan eş­le­rin her iki­si­nin de Ba­kan­lık per­so­ne­li ol­ma­sı ha­lin­de, kamu sağ­lık hiz­me­ti­nin sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği­ne yö­ne­lik ted­bir­li kay­dıy­la okul ön­ce­si ve il­köğ­re­tim­de ço­cu­ğu bu­lu­nan ça­lı­şan­la­rın yıl­lık izin ta­lep­le­ri, kadın ça­lı­şa­na ön­ce­lik ve­ril­mek kay­dıy­la kurum amir­le­rin­ce de­ğer­len­di­ri­le­rek hiz­me­ti ak­sat­ma­ya­cak şe­kil­de plan­la­ma ya­pı­la­cak.

657 sa­yı­lı ka­nu­nun 103. mad­de­si­nin son fık­ra­sı­na göre rad­yo­ak­tif ışın­lar­la ça­lı­şan per­so­ne­le ve­ril­mek­le yü­küm­lü olu­nan bir aylık sağ­lık izni kurum amir­le­ri­nin uygun gö­re­cek­le­ri za­man­da kul­lan­dı­rı­la­cak.

Per­so­ne­le, 02.06.2020 ta­rih­li ve 1483 sa­yı­lı ya­zı­nın bi­rin­ci mad­de­si çer­çe­ve­sin­de kurum amir­le­rin­ce tak­dir edil­mek kay­dıy­la idari izin ve­ril­me­si uy­gu­la­ma­sı devam edecek.

Doğum son­ra­sı ana­lık iz­ni­ne mü­te­akip alı­nan üc­ret­siz izin­ler ile 657 sa­yı­lı ka­nu­nun 77.​ve 78. mad­de­le­ri­ne göre talep edi­len üc­ret­siz izin­ler ile il­gi­li ka­nu­na göre sen­di­ka­lar­da yö­ne­ti­ci po­zis­yo­nun­dan do­la­yı üc­ret­siz izin talep eden­le­rin ta­lep­le­ri kar­şı­la­na­cak olup bun­lar ha­ri­ci per­so­ne­le üc­ret­siz izin ve­ril­me­yecek.

Ha­mi­le per­so­ne­le, ha­mi­le­li­ğin 24. haf­ta­sın­dan 32. haf­ta­sı­na kadar izin ve­ril­me­si uy­gu­la­ma­sı­na devam edi­lecek.