Sahurda çay yerine ne içmeliyiz?

Sahurda çay yerine ne içmeliyiz?
Medical Park Elazığ Hastanesi Diyetisyeni Penbe Berna Karaca, oruç tutanların iftar ve sahur ayında dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

Ramazan ayında açlık ve susuzlukla ilgili bilgiler veren diyetisyen Penbe Berna Karaca, susuzluğun önüne geçilmesi için çay yerine süt, ayran veya hoşafın tercih edilmesi gerektiğini, tokluk için de pide yerine çavdar ve buğday ekmeği yenilmesinin daha iyi olacağını söyledi.

Ramazan ayının yaz ayına denk gelmesi nedeniyle 17 saatlik açlık yaşandığını bu durumun da metabolizmayı etkilediğini ifade eden Karaca, "Ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamak için beslenmeyle alakalı mutlaka bilinçli hareket etmek gerekiyor. Yemek yeme süresi kısa olduğu için öğün sayısı ikiye düşüyor. Bunlardan en önemli diyeceğim sahur, insanların yorgun olması nedeniyle gece kalkmada zorlandıkları için genellikle atlanıyor. Sahur kesinlikle atlanmamalıdır" dedi.

"SAHURDA ÇAY YERİNE SÜT TERCİH EDİN"
Sahurda yenilenlere de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Karaca, şöyle devam etti: "Öncellikle günlük hayatta enerjiyi karşılayacak ve kolay hazmedilecek yiyecekler tercih edilmelidir. İftardan kalma yemekler yerine kahvaltılık tercih edilirse iyi ve daha sağlıklı olacaktır. Sahurda çay yerine ise, süt, hoşaf, ayran, komposto tercih edilmesi daha iyi olur. Çay vücuttan su atımına neden oluyor. Çaydan vazgeçilemiyorsa açık olarak içilmesi uygundur. Az tuzlu peynir, haşlanmış yumurta ancak bazen omlet olarak da tercih edilebilir. Zeytin yerine ceviz tercih edilmesi gerekiyor. Zeytin her ne kadar suda bekletilmiş olsa da tuz içeriyor, gün içinde su ihtiyacını arttırabilir. Domates, salatalık ve meyve yenilebilir."

penbe-berna-karaca-medical-park-elazig-hastanesi-diyetisyeni.jpg

"TOK KALMAK İÇİN ÇAVDAR VEYA BUĞDAY EKMEĞİ TERCİH EDİN"
Ramazan ayında özellikle ekmeğe de dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Karaca, "Pide yerine, kepekli, tam buğday veya çavdar ekmeği tercih edilmelidir ki tok tutsun. Pide çok fazla olmamak kaydıyla iftarda tercih edilmelidir. İftardan 1-2 saat sonra meyve tercih edilmesi de iyi olur. Mevsim meyveleri tercih edilmesi daha uygundur. Meyveyi tatlı niyetine yiyebilirler, tatlı ihtiyacı çok ise kuru meyvelerde yiyebilirler. Aşırı ağır şerbetli hamur işi tatlılar yerine, meyve ve sütlü tatlılarla, tatlı ihtiyacını karşılayabilirler. Arada şerbetli tatlı olabilir ama çok sık tercih edilmemesi gerekir" diye konuştu.

"GÜNÜ RAHAT GEÇİRMEK İÇİN TUZDAN UZAK DURUN"
Sahurda tuzlu gıdalardan uzak durulması gerektiğini de belirten Karaca, "Tuz oranı yüksek gıdalar, peynir, zeytin, işlenmiş et ürünleri tüketildiği zaman bir sonraki gün su ihtiyacını arttıracaktır ve gün daha zor geçecektir. Tabi 17 saat uzun bir süre, gün içinde insanların sosyal yaşamı etkilenecektir. İnsanlar daha agresif olabilirler, sabır eşiği biraz daha düşük olacağı için günü rahat geçirmeleri açısından az tuzlu yiyecekleri tercih etmelerini öneriyoruz" şeklinde konuştu.