Sancak: ÇAYKUR'da Günde 4 Vardiya Sistemine Geçilip Çalışma Süresi Saate Düşürülmeli

Sancak: ÇAYKUR'da Günde 4 Vardiya Sistemine Geçilip Çalışma Süresi  Saate Düşürülmeli
MHP Rize İl Başkan Yardımcısı ve Rize Ticaret Borsası Eski Başkanı Tahsin Sancak, Kovid-19 tedbirleri kapsamında ÇAYKUR çalışanlarının çalışma süresinin 6 saate indirilmesi ve ücretin 8 saat üzerinden ödenmesi gerektiğini savundu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Rize İl Başkan Yardımcısı ve Rize Ticaret Borsası Eski Başkanı Tahsin Sancak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ÇAYKUR’da günde 4 vardiya sistemine geçilmesi gerektiğini belirterek, çalışanların çalışma süresinin 6 saate indirilmesi ve ücretin 8 saat üzerinden ödenmesi gerektiğini savundu.

Geçtiğimiz yıl 10 Mayıs’ta açılan çay sezonu için bu yılda hazırlıklar devam ediyor. Bir çok Sivil Toplum Kuruluşu ve Rize Ticaret Borsası’ndan vatandaşlar için gübreleme yapmamaları, gübre verme işini ilk sürgünden sonraya bırakmaları noktasında çağrıda bulunuldu.

MHP Rize İl Başkan Yardımcısı ve Rize Ticaret Borsası Eski Başkanı Tahsin Sancak ise 14 maddeyle çay sezonunda alınması gereken önlemler konusunda tavsiyede bulundu.

Sancak, Kovid-19 nedeniyle zor geçeceği düşünülen çay sezonunda vatandaşların ve ÇAYKUR çalışanlarının sağlığı için tedbirler alınması gerektiğini, üretimin tek bir bölgeden yönetilmesi gibi bir karar alınması gerektiğinin altını çizerek ÇAYKUR çalışanları içinde çalışma süresinin 6 saate indirilmesi fakat 8 saat üzerinden ücret almalarının sağlanması gerektiğini dile getirdi. Sancak, aynı zamanda Kovid -19 salgını nedeniyle Rize’ye gelemeyen ve çayda budama işlemini gerçekleştiremeyenlerin de çaylarını budamış gibi ÇAYKUR tarafından kotalarının alınması gerektiğini savundu.

Rize’de çaylarını toplamaya gelemeyecek vatandaşların çaylarının toplanılacağının taahhüt edilmesi gerektiğini dile getiren Sancak, “Maalesef ki bir salgın belasının tehditti altındayız. Tedbirlerimizi alalım asla korkmayalım. Çok şükür ki devletimiz güçlüdür sağlık teşkilatımız dünyada bir numaradır. Çay sezonu gelirken yetkililer bütün hazırlıkları yapıyorlar. Tirebolu’dan Muratlı’ya kadar projeyi bütün olarak uygulamalıyız ki başarıya ulaşsın. Rize Ticaret Borsası ve Rize Ziraat Odası öncülük yapabilir, Sayın Rize Valisi’nin, il pandemi kurullunun başkanlığının altında mücadele edilmelidir. Unutmayalım ki bir zincirin gücü en zayıf halkasının gücü kadardır. Allah korusun hiçbir yerden zincirin halkası kopmasın. Bölge dışından gelmek zorunda olan vatandaşlarımız var. Bunları hızla Rize’ye almalıyız bekletmemeliyiz. Testlerinin yapılarak evlerinde karantinaya almalıyız. Pozitif çıkanlar ise gelemeyecekler ama onlarında çaylarının bahçede kalmayacağını taahhüt etmeliyiz” dedi.

İşçilerimiz evlerine ekmek yerine enfeksiyon getirmesin

Fabrikaların 4 vardiya sistemine geçmesi gerektiğinin altını çizen Sancak, “Öncelikle bölgeyi kapatarak Test sayısını arttırarak bölgenin tamamını tarayıp temizlemeliyiz. Özel bir maske üretmeliyiz. Bölgedeki Ticaret borsası ve Ziraat odası bunun finansmanını karşılar. İşçilerimiz evlerine ekmek yerine enfeksiyon getirmesin. Fabrikalar 4 vardiya sistemine geçmeli 6 saatten fazla kimseyi fabrikada tutmamalıyız. Mutfakları ve yemekhaneleri kapatmalıyız. İsteyen yanında saklama kabı ile yemek getirebilir ya da zaten çalışma süresi 6 saat bu süre zarfında hiçbir şey yemese içmese bir şey olmaz. Bu üretilen maskeleri alım yerlerinde halka hızlı bir şekilde dağıtarak milleti maskeye boğmalıyız. 1 tane isteyene 5 tane, 5 tane isteyene 25 tane verelim herkes korunsun” dedi.

Özel sektörde randevu uygulamalı

Gerektiği taktirde özel sektöründe ÇAYKUR gibi randevulu sistem uygulayabileceğini de dile getiren Sancak “Randevu sistemini çok önemsiyorum. Üzerinde çokça çalıştığımız bir sistemdir. Bu sene özellikle pandemiye karşı etkisi olacaktır. Özel sektör de aynı şekilde randevu planlamalı . Özel sektörde ÇAYKUR ile ortak hareket ederek randevularının birbirleriyle çakışmayacak şekilde planlamalı. Üreticinin yüzde 90’ı bu çayı toplar. Pandemiye karşı da tedbirli olmuş oluruz.

Bir kısım üreticilerimiz budama yapmadı. Çaykur budama yapamayanlara kota hakkını kullandırmalıdır. Evde kal Rize Hayat eve sığar” şeklinde konuştu.