“Sandıklar Kapandıktan 2 Saat Sonra..."

“Sandıklar Kapandıktan 2 Saat Sonra..."
AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Ali İhsan Yavuz, "Türkiye'de sonuç alım sistemi bünyesinde merkezler kurduk. Sandıklar kapandıktan 2 saat sonra...

AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Ali İhsan Yavuz, "Türkiye'de sonuç alım sistemi bünyesinde merkezler kurduk. Sandıklar kapandıktan 2 saat sonra tüm Türkiye'nin sonucuna ulaşmış olacağız" dedi.

AK Parti SKM Başkanı Yavuz, 24 Haziran'da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri ile ilgili AK Parti'nin seçim hazırlıklarını İhlas Haber Ajansı'na değerlendirdi. Partilerin uzun zamandır hummalı bir çalışma içerisinde olduğunu söyleyen Yavuz, AK Parti olarak seçim çalışmalarını seçim sürecinden önceki çalışmalar, seçim günü yapılacak çalışmalar ve seçim sonrası yapılacak çalışmalar olarak üç gruba ayırdıklarını ifade etti. Seçim günü yapılacak çalışmalar ve sonuç alım sistemine ilişkin bilgi veren Yavuz, "Bizim yaklaşık 1 milyon civarında görevlilerimiz var. Sandık yönetim kurulu üyelerimiz, müşahitlerimiz, okul sorumlularımız, kat sorumlularımız, ilçe seçim kurulu üyelerimiz, ilçe seçim kurulu temsilcilerimiz, il seçim kurulu temsilcilerimiz, sonuç alım sistemi görevlilerimiz, elinde görev kağıdı olan 1 milyonluk bir kitleden bahsediyoruz. Akşam saatinde sandıklar kapandığında sonuçların nizami bir şekilde kayda geçirilmesi, kayda geçirilmeden önce müşahitlerimiz tarafından genel merkez bünyesinde kurulan ve her ilde merkezler oluşturduğumuz sonuç alım sistemine o bilgilerin aktarılmasını istiyoruz. Biz resmi sonuçlar açıklanmadan çok daha önce sonuçlara ulaşmak istiyoruz. Bu kapsamda bütün Türkiye'de sonuç alım sistemi bünyesinde merkezler kurduk. Her ilde en az bir merkez, büyükşehirlerin çoğunda ise birden fazla merkez oluşturduk. Her 30 sandıktan sorumlu bir çağrı merkezi sorumlusu eğittik. Bunların marifetiyle onlar da sandığın başındaki müşahitlerden, okul sorumlularından, kat sorumlularından ve sandık kurulu üyelerimizden alacak o bilgileri ve daha sonra da sonuç alım sistemine intikal ettirecek. Böylece biz herkesten önce Türkiye'de ilk seçim sonuçlarına ulaşmış olacağız. O sistemde şu anda kuruldu, deneme testleri yapıldı. Genel merkezde sonuç alım sistemine yönelik 100 bilgisayar kuruldu, 100 kişi görevlendirildi. Bütün illerde kurulan merkezlerle koordineli bir şekilde yapı oluşturuldu. İyi bir yazılımla bu süreç işletilecek ve burada görevli arkadaşlarımız da bütün Türkiye'nin koordinasyonunu yürütecek. Mesela, saat 17.00'de sandıklar kapatılıyorsa saat 19.00'da tüm Türkiye'nin sonucuna ulaşmış olacağız" açıklamasında bulundu.

"ANKETLER VE SOKAĞIN NABZINA GÖRE SONUÇ İYİ OLACAK"

AK Parti Genel Merkezi tarafından yaptırılan anket sonuçlarını ve saha çalışmalarını aktaran Yavuz, "En güzel anket seçim, seçimle göreceğiz gerçek sonucu. Elbette onun öncesinde de anketler yapılıyor. Bir; anketler yapılıyor, iki sahadan aldığımız yansımalar var. Sokağın nabzını tutuyorsunuz ve böylece üç aşağı beş yukarı bir kanaat oluşuyor. Anketlere ve sokağın nabzına bakıyorum ve ikisinden çıkarttığım sonuç sonucun iyi olacağıdır. Cumhurbaşkanımıza çok iyi bir teveccüh var. Çünkü millet şunu çok iyi görüyor; hem içeride hem de dışarıda Türkiye'nin tökezlemesi için uğraş veren kitleler, kurumlar var. Dışarıdaki bağlantıları da bunların çok güçlü. Tek amaçları var, ortak bir paydada buluşuyorlar; Türkiye'yi tökezletmek. Türkiye'yi tökezletmenin yolunun da Recep Tayyip Erdoğan'ı tökezletmekten geçtiğini düşünüyorlar. Bundan dolayı ne yapıp edip önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı devre dışı bırakmak için uğraş veriyorlar. Ama bu oyunu millet çok iyi çözmüş. Burada bir de kritik nokta var. Bunun yanında bir de Meclis tablosu var. O gün tek zarf var ama içine iki pusula konacak. Bir tanesi cumhurbaşkanını belirleyecek oy pusulası. Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının ve isminin altına oylarımızı vuracağız. Diğer bir pusula da milletvekilliğine ilişkin oy pusulası. O da parlamentoyu belirleyecek. Düşünün, güçlü bir başkan var ama zayıf, dağınık bir Meclis tablosu var. Daha yeni kurulurken bu sistem nasıl bir zafiyetin ortaya çıkacağını öngörmemiz mümkün. Bundan dolayı seçmenlerimizin diğer oyunu da kullanırken AK Parti logosunun altına veya üstüne oyunu vurması gerekiyor ki Meclis tablosunda da cumhurbaşkanlığını destekleyen güçlü bir yasama tablosu ortaya çıksın" diye konuştu.

"ÇOKÇA İTİRAZ KONUSU OLABİLİR"

24 Haziran'da resmi olmayan sonuçların açıklanmasıyla birlikte sonuç alım sistemi vasıtasıyla itiraz edilecek yerlerin de belirleneceğinin altını çizen Yavuz, "O gece raporlarımızı ve sonuçlarımızı çıkarıyoruz. Bütün Türkiye'deki Seçim Koordinasyon Merkezleri raporlarını alıyoruz, analiz ediyoruz ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ulaştırıyoruz" dedi.

Çokça itiraz konusunun olabileceğine dikkat çeken Yavuz, "İttifak süreci söz konusu. Birincisi; hangi ittifaka sayılacak bu oylar. Yüksek Seçim Kurulu bunları bütün şablonlar halinde belirledi. Diyelim ki bir sandıkta bu çok anlaşılamadı ve buna ilişkin sandığa itiraz edebileceğimiz gibi sandık sonrası o itiraz üzerinden İlçe Seçim Kurullarına, son kertede de Yüksek Seçim Kuruluna kadar meseleleri taşıyabileceğiz. Birinci sorun; hangi ittifaka sayılacak, hangi partiye sayılacak. İkincisi; ittifakın kendi içerisinde de bir paylaşımı olacak. İttifak alanı içerisinde kullanılmış her oy, örneğin; cumhur ittifakının içerisinde kullanılmış her oy cumhur ittifakınındır. Ama bir de en son cumhur ittifakının içerisinde hangi partiye ve nereye oy vurdu diye onlarda bir dağılıma, hesaplamaya maruz kalacak. Bütün bu süreçlere ilişkin itirazı gerektiren hususlar olabilir. İlçe birleştirme tutanakları hesap edilirken yanlış işlem yapıldığını fark edebiliriz, büyük oranda olmaz. Nerede hata var, nerede yok çok şeffaf bir şekilde bu süreçler işliyor ama sonuçta insan hata yapabilir. Biz gözlerimizi dört açıyoruz ve buradan ilan ediyoruz başka partiler de açsın. Her şey çok şeffaf, çok net ama varsa bir hata o hataya ilişkin de itiraz etmek boynumuzun borcudur" ifadelerini kullandı.

(İlker Turak - İbrahim Berat Yılmaz/İHA)

Kaynak:IHA