Şanlıurfa Artık AK Parti'nin

Şanlıurfa Artık AK Parti'nin
AK Parti yeni büyükşehir olan kentlerde atağa geçti. İlk hedef olan Şanlıurfa artık AK Parti'nin.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, AK Parti'ye katıldı.

Ahmet Fakıbaba yeniden AK Parti'ye katıldı. Fakıbaba 2009 seçimleri öncesi AK Parti'den ayrılmış ve seçimlere bağımsız aday olarak girmişti.

Fakıbaba dün parti grubunda yeniden AKP'ye katıldığını açıkladı. Başbakan Erdoğan'ın rozetini taktığı Fakıbaba şunları söyledi: "Sayın Başkanım. Özür dilerim heyecanlıyım. Sayın Başbakanım, sizleri arkadaşlarımı ailemi özlemiştim. Size minnettarım. Sizin hoşgörünüz büyüklüğünüz bu fırsatı bana verdi. Şu anda hem bende hem Urfa’da müthiş bir bayram var. Buraya gelişim, sadece ve sadece bir makam değildir. Benim buraya geliş amacım AK Parti’nin şanlı üyeliğini alabilmektir. Sizin ve partimin emrinde olacağım. Size yürekten teşekkür ediyorum."

Başbakan Erdoğan da "Hayırlı olsun, inşallah" diyerek Fakıbaba'yı tebrik etti.

AYRILIŞI TARTIŞMA YARATMIŞTI

2009 seçimleri öncesinde Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya yönelik eleştirilerde bulunan Erdoğan, şöyle konuşmuştu: ''Şimdi yolda gelirken gördüm. 'Beni yalnız mı zannettiniz' gibi bir şeyler söyleniyor. Şimdi kusura bakmayın da beyefendi zaten kendini yalnızlığa itmiş. AK Parti treninden inen bir daha binemez. Çünkü bu bir takım oyunu. Yani seni belediye başkanı yaparken AK Parti güzel de, değişiklik yapacağız dediğimizde niye rahatsız oluyorsun. O zaman da gidip yine bağımsız aday olsaydın. Niye olmadın, sormazlar mı.

AK PARTİ'NİN BÜYÜKŞEHİR ATAĞI

İlk defa 2011 yılının Mayıs ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş mitinginde nüfusu 750.000 aşan illerin büyükşehir yapılmasına ilişkin kanun tasarısı hazırladıklarını duyurmuştu.

Daha sonra Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2011 yılına ilişkin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçları dikkate alınmdı ve 12 Kasım 2012 tarihi itibarıyla Büyükşehir yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek sayılı kanun olarak yasalaşmıştı. Böylece Büyükşehir Belediyesi sayısı 29'a yükselmişti. Ardından partiler arasında yeni belediyeleri kapma yarışı başladı. İşte bu noktada bugün AK Parti çok önemli bir adım attı.

YENİ SİSTEMDE KİM HANGİ BELEDİYELERİ ALIR?

Bu yıl yapılacak seçimlerde oy oranları bir önceki seçime göre değişmez ise söz konusu 13 yeni büyükşehir belediyesinden 9'unu AK Parti'nin alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Aynı şekilde diğer belediyelerden 3'ü de CHP'nin olacak. İzmir'in yanısıra Aydın, Tekirdağ ve Muğla CHP'nin olacak.

Mardin, büyükşehir olunca AK Parti'den BDP'ye geçecek. Yani kısacası 29 büyükşehir belediye başkanlığının 23'ü AK Parti'nin, 4'ü CHP'nin, 2'sini de BDP'nin yönetimine geçecek. Yeni sistemden ise en zararlı çıkan MHP olacak MHP eğer oy oranları değişmezse elindeki 1 büyükşehiri de kaybedecek.

Bu tabloda yeni büyükşehir olan illerden biri olan Şanlıurfa ilçelerin katılımı ile birlikte halihazırda AK Parti'ye geçeceğine kesin gözüyle bakılıyordu ancak AK Parti bu işi kesinleştirmek adına önemli bir adım attı ve Ahmet Eşref Fakıbaba'ya AK parti rozeti taktı.

Şu an hali hazırda bağımsız belediye başkanı olarak Şanlıurfa'da görev yapan Fakıbaba kenti tümüyle bağımsızdan AK Parti'ye geçirmiş oldu.

ESKİ SAYILAR NASILDI?

Yeni büyükşehirlerden önce 16 adet büyükşehir bulunuyordu. Bu 16 büyükşehirin 10 tanesi AK Parti'nin, 3 tanesi CHP'nin 1 tanesi MHP'nin 1 tanesi BDP'nin 1 tanesi de bağımsızdı. AK Parti işte bir adet olan bağımsız Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesini kendi saflarına çekti.

PARTİLERİN KIYASIYA YARIŞTIĞI YENİ BÜYÜKŞEHİRLER

Şanlıurfa= 1.663.371
Hatay= 1.480.571
Manisa= 1.379.484
Balıkesir= 1.152.323
Kahramanmaraş= 1.054.210
Van= 1.035.418
Aydın= 989.862
Denizli= 931.823
Muğla= 817.503
Tekirdağ= 798.109
Trabzon= 763.714
Malatya= 757.863
Mardin= 750.606