Şans, kısmet, kader... İngiltere lider...

Şans, kısmet, kader... İngiltere lider...
Euro 2012 D Grubu'nda turnuvanın ev sahiplerinden Ukrayna'yı deviren İngiltere lider olarak çeyrek finale yükseldi.

Euro 2012 D Grubu son maçında İngiltere, Ukrayna'yı 1-0 mağlup ederek, lider olarak çeyrek finale yükseldi ve ev sahibi Ukrayna'yı turnuva dışında bıraktı. John Terry'nin çizgiden çıkardığı pozisyon tartışma yaratırken, İngiltere kalesinde bir çok önemli tehlike yaşamasına rağmen maçı kazandı. Grubu 7 puanla lider olarak tamamlayan İngiltere, çeyrek finalde İtalya ile eşleşti.
 
Maça hızlı başlayan taraf, mutlaka 3 puana ihtiyacı olan ev sahibi Ukrayna oldu. Taraftarının da büyük desteğini arkasına alan Ukrayna, ilk tehlikesini 13. dakikada buldu. Selin'in ortasında topla buluşan Devic'in vuruşu, Scott Parker'ın son andaki hamlesiyle uzaklaştırıldı.
 
22'de Gusev'in ceza sahasına girmeden sert şutu, direğin üstünden auta gitti ve Ukrayna, bir gol fırsatından daha yararlanamadı. Ukrayna baskısı karşısında zorlanan İngilizler, ilerleyen dakikalarda maçta dengeyi sağladı.
 
Mücadelenin 28. dakikasında Terry, uzun bir pasla Ashley Young'ı topla buluşturdu. Sol kanattan Young'ın ortasında ise Rooney, kale sahası üzerinde boş durumda kaldı. Rooney'in çok müsait durumdaki kafa vuruşu ise az farka auta gitti.
 
Yüksek bir tempoda başlayan maçta, ilk yarının sonlarına doğru tempo düştü. İki takım da gol için açık bir futbol sergilese de ilk 45 dakikada gol sesi çıkmadı.
 
İkinci yarı ise adeta golle başladı. İngiltere, 48. dakikada Rooney ile 1-0 öne geçmeyi başardı. Sağ taraftan Gerrard'ın kullandığı köşe vuruşunun ardından top, savunmadan sekti ve yeniden Gerrard'ın ayağına geldi. Gerrard'ın etkili ortasında ise kaleci Pyatov, topu elinden kaçırdı ve arka direkte Rooney, boş kaleye kafa vuruşunu yaparak takımını öne geçirdi.
 
Kalesinde gördüğü golün ardından Ukrayna, yeniden İngiltere üzerinde baskı kurdu. Özellikle 60. dakikada sonra ev sahibinin bunaltıcı baskısı, İngiltere kalesinde büyük tehlikeler yaşattı. 61'de Yarmalenko'nun ortasında ön direkte Milevskiy, çok müsait durumda olmasına rağmen topu auta gönderdi.
 
Bu pozisyondan sadece 1 dakika sonra, Euro 2012'nin belki de en tartışmalı pozisyonu yaşandı. Milevskyi'nin pasında savunmanın arkasına hareketlenen Marko Devic, savunmayı da çalımladıktan sonra vuruşunu yaptı. Kaleci Joe Hart'ın müdahalesine rağmen filelere doğru giden topu, son anda John Terry uzaklaştırdı. Pozisyonun ardından Ukraynalı oyuncular ve yedek kulübesinin, topun çizgiyi geçtiği gerekçesiyle yoğun itirazları vardı ancak karar değişmedi.

ukrayna-ingiltere-1.jpg
 
Ukraynalı oyuncular, bu tartışmalı pozisyonun ardından biraz olsun konsantrasyonunu kaybetti ve kalesinde önemli tehlikeler yaşadı. Özellikle 68'de Ashley Young'ın şutunu kaleci Pyatov, son anda kornere çeldi ve farkın 2'ye çıkmasını engelledi.
 
Maçın son bölümünde ise Ukrayna, şansını uzaktan şutlarla denedi. 74'te Konoplyanka, uzak mesafeden harika bir şut çıkardı. İngiltere kalecisi Joe Hart, güçlükle uzaklaştırdı.
 
Mücadelenin kalan dakikalarında başka gol olmadı ve İngiltere, sahadan 1-0'lık galibiyetle ayrıldı. Bu sonucun ardından İngilizler, grubu da lider olarak tamamlandı.