Sarp Sınır Kapısı'ndaki Askeri Bölge Kaldırıyor

Sarp Sınır Kapısı'ndaki Askeri Bölge Kaldırıyor
Askeri bölge kaldırılarak, gümrük sahasının askeri bölge kaldırılarak gümrük sahası 58 bin metrekareye yükseltilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sarp Gümrük Kapısı’ndaki askeri bölgenin kaldırılarak kamulaştırılacak arazilerle birlikte Sarp Gümrük Kapısı sahasının 36 bin metre kareden 58 bin metre kareye kadar genişletileceğini söyledi.

Bir takım incelemelerde bulunmak üzere Sarp Sınır Kapısı üzerinden dün Rize'ye gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bugün Rize’de görev yapan basın mensupları ile bir araya gelerek izlenimlerini değerlendirdi.

Bakan Hayati Yazıcı, geçtiğimiz gün Sarp Sınır Kapısı’nda düzenledikleri toplantıda kapıda yapılması planlanan değişikliklerin görüşüldüğünü kaydederek kapının güneyinde bulunan askeri bölgenin kaldırılarak kapının alanının genişletileceğini söyledi. Yazıcı, “Sarp Gümrük Kapısı’nda artan yoğunluğu dikkate alarak, kapının Güneye doğru 22 dönüm daha genişletilmesi için başlatılmış işlemlerin hızlandırılması konusunda ilgili arkadaşlara talimatlar verdik. Güney kısmında askeri alan olarak kullanılan yer ile oradaki bir kısım uygun araziler kamulaştırılarak 36 bin metrekare olan Sarp Gümrük Kapımız bu işlemler bittikten sonra 58 bin metrekareye yükselmiş olacak” dedi.

"15 TL HARÇ UYGULAMASI GEÇİŞLERİ YÜZDE 4 ORANINDA DÜŞÜRDÜ"

Bakan Hayati Yazıcı, Sarp Sınır Kapısı’nda uygulanan 1 TL ile pasaportsuz geçişlerden geçtiğimiz hafta Perşembe gününden itibaren 15 TL yurt dışı çıkış harcı alınmaya başlanıldığını hatırlatarak, harç uygulaması ile geçişlerin önceki yıla oranla yüzde 4 oranında düştüğünü belirtti. Bakan Hayati Yazıcı “Türk vatandaşlarımızın çıkışları ile ilgili bir düzenleme yaptık. Pasaportlu çıkışlarda olduğu gibi kimlikle yaya çıkışlarda da 15 TL harç uygulaması geçen hafta Perşembe günü yürürlüğe girdi. Geçen hafta Perşembe gününden itibaren Sarp Gümrük Kapısı’ndan çıkış yapan her Türk vatandaşı 15 TL çıkış harcı ödüyor. Bir haftalık uygulama dikkate alındığında geçen yıl ile orantıladığımızda geçişlerde yüzde 4’lük bir azalma gözlendi. Amacımız geçişlerin ticari amaçlı olmasıdır. Elbette turistik olarak da olabilir. Ama bir fren görevi gördü” diye konuştu.