"Savunma Sanayinde Ülkemize Koyulan Ambargolar..."

"Savunma Sanayinde Ülkemize Koyulan Ambargolar..."
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, "Savunma sanayinde ülkemize koyulan ambargolar bizler için motivasyon unsurudur" dedi.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, "Savunma sanayinde ülkemize koyulan ambargolar bizler için motivasyon unsurudur" dedi.

Savunma Sanayi ve Fırat Üniversitesi işbirliğinde "Savunma Sanayi Kobilerle Büyüyor" adıyla Elazığ'da Savunma Sanayi Zirvesi yapıldı. Fırat Üniversitesi Teknokent Toplantı Salonunda gerçekleşen programa, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Vali Murat zorluoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Ejder Açıkkapı, Ömer Serdar, Metin Bulut, Tahir Öztürk, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ve çok sayıda davetli katıldı.

Ülkelerin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında öne çıkan parametrelerin olduğunu aktaran Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, "Teknolojik bağımsızlıklar savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında parametrelerden birisidir. Teknolojik bağımsızlığın gerçekleşebilmesi için savunma sanayi tarafındaki yerli savunma sanayi teknolojik yatırımlarının yeterliliğin artırılması gerekiyor. TSK'nın ihtiyaçlarının dışarıya bağımlılığı olabildiğince azaltılması gerekiyor. Bu kısmı gerçekleştirdiğimiz zaman teknoloji bağımsızlıkla dışa bağımlılıktan kurtulmaktan bahsedebiliriz" dedi.

Avrupa'da sosyolojik ve siyasal parametrelerde çok ciddi değişiklikler olduğunu söyleyen Alpay, "Böyle bir ortamda bize düşen, savunma sanayi tarafından sahip olmamız gereken ürünleri yerli ve milli bir esasa göre üretmek, dışa bağımlılığı azaltmak. Böyle bir bölgede güçlü ve kuvveti TSK'ya sahip olmak ve bu güçlü TSK'nın ihtiyaçlarını karşılayabilmek çok önemli" şeklinde kaydetti.

"AMBARGO SÖYLEMLERİNİN BİZİM İÇİN ÇOK FAZLA KIYMETİ YOK"

Üretim ve sanayileşmenin toplumların lokomotifi niteliğinde olduğunu dile getiren Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, "Savunma sanayinde ülkemize koyulan ambargolar bizler için motivasyon unsurudur. Ambargo söylemlerinin bizim için çok fazla kıymeti yok, biz yolumuza devam edeceğiz. Bize karşı tavır koyan ülkelere ona göre tavır koyacağız. Bütün ilişkilerimizde dostluğu ve iş birliğini hedef aldığımızı belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de savunma sanayisinde yerlileştirme ve millileştirme stratejisi kapsamında büyük adımlar atıldığını dile getiren Vali Murat Zorluoğlu ise Elazığ'ın da yerlileşen ve millileşen savunma sanayine katkı yapabilecek potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Elazığ'ın sanayicilik trenini önceden kaçırdığını söyleyen AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ'ın kaçırdığı sanayicilik treninden dolayı kaybettiği zaman farkını ağır sanayi ve ileri teknoloji ile telafi etmek zorunda olduğunu ifade etti.

Savunma sanayisinin Türkiye'nin teknoloji seviyesini yükselten lokomotif sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ da, "Bizlerde elimizdeki bilgi birikimini ve insan kaynaklarını kullanarak savunma sanayisine katkı vermek istiyoruz" diye konuştu.

Savunma sanayi için araştırmacı yetiştirme programı imza töreniyle devam eden toplantı 37 ülkenin katılım gösterdiği İstanbul Uluslar arası Buluş Fuarı ISIF 2017'de ödül alan Fırat Teknokent'teki patent sahiplerine ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

(Yunus Özhanlı / İHA)

Kaynak:IHA