Seçim sisteminde değişiklik

Seçim sisteminde değişiklik
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketinin bir kısmının yasal düzenleme, diğer kısmının ise idari düzenlemelerle, genelge ile hayata geçebileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketinin bir kısmının yasal düzenleme, diğer kısmının ise idari düzenlemelerle, genelge ile hayata geçebileceğini belirterek, "Yasal düzenleme gerektiren reformlarımızı sıralamak arzusundayım. Çıkaracağımız kanunlarla siyasi hakları daha da genişletiyor tartışmalara son veriyoruz" dedi.

Seçim sistemini değiştirmek için önemli bir adım attıklarını belirten Erdoğan, "Mevcut sistemi, özellikle 12 Eylül ardından her zaman tartışma konusu olduğunu biliyoruz. Hemen tüm siyasi partiler de sistemin değişmesi gerektiğini ifade ettiler. Mevcut seçim sistemi yüzde 10 barajı AK Parti'nin getirdiği bir sistem değildir. Bunu bilenlerimiz var, bilmeyenlerimiz var. Biz 2002 seçimlerine girerken bu sistem uygulanıyordu. Yüzde 10 barajı vardı. Partimizi kurarken mevcut sistemin katılımcılıktan uzak olduğunu biz de ifade etmiştik. Geçen yıl da seçim sistemini değiştireceğimizi ortaya koymuştuk. Tüm öneri tavsiye eleştirileri gözden geçirdik. Bir adım atıyoruz. Yeni seçim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda biz üç farklı alternatifi tartışmaya açıyoruz. Yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz. İki, barajı yüzde 5’e çekip, beşli gruplandırmayla daraltılmış bölge seçim sistemi. Üçüncü olarak da ülke barajını tamamen kaldırarak, dar bölge seçim sistemini getirebiliriz" dedi.

Siyasi partilere devlet yardımı kapsamını genişleteceklerini kaydeden Erdoğan, "Devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oranı, yüzde 3’e çekiyoruz. Yani seçime katılan partilerde yüzde 3 oy alanlara da devlet yardımı yapılacaktır. Bu değişimin rekabetin daha adil hale gelmesine neden olacağına inanıyoruz. Siyasi partilerin teşkilatlanmalarına da kolaylık getiriyoruz. 20. maddeyi değiştirip, ilçede teşkilatlanmak için beldede teşkilat kurma şartını kaldırıyoruz. Bir başka düzenlemeyle, siyasi partilerde eş genel başkanlığın önünü açıyoruz. İlgili yasa maddesini değiştirmeyi uygun gördük. Seçim kanunun 15. Maddesine ek yapıyor, iki kişiden fazla olmamak kaydı ile eş genel başkanlık sistemini getiriyoruz.Bir başka yasal düzenlemeyle, siyasi partilere üyelikte engelleri kaldırıyoruz. 11. maddedeki değişiklikle, üye olmayı daraltan bazı engelleri ortadan kaldırıyoruz" dedi.