Seçime kadar imamlara izin yok!

Seçime kadar imamlara izin yok!
Diyanet, seçim yasaklarıyla ilgili personeline talimat gönderdi ve personeli yasağın detayları konusunda uyardı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, imamları 12 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesinde bir genelge ile uyardı. Personelinin seçimler bitene kadar izinlerini, zorunlu haller dışında kaldıran Diyanet, cami ve Kuran kurslarının altında kiraya verilen dükkanlarda propaganda malzemesi bulundurulmamasını istedi.

Diyanetin talimatına göre vaaz ve hutbelerde iç ve dış politik konulara girilmeyecek, ima yolu ile bile olsa siyasi partiler lehine veya aleyhine yorum yapılmayacak. Cami derneklerinde çalışanlar dahi siyasi partilere yardım ve bağışta bulunmayacak. Kuruma ait araçlar siyasi faaliyetlerde kullanılmayacak. Seçim sürecinde açılış ve temel atma töreni düzenlenmeyecek. Başbakanın dahil seçim propagandası ile ilgili yapılacak gezilere katılınmayacak. Laiklik ilkesi doğrultusunda görev yapılacak. Kurumun tarafsızlığına gölge düşürülecek her türlü söz ve davranıştan kaçınılacak.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez imzasıyla müftülüklere, bağlı vakıf ve kuruluşlara, ataşeliklere "2011 Yılı Genel Seçimleri İle İlgili Yasaklar" başlıklı bir yazı gönderildi. Görmez, her kademedeki personelinin her türlü siyasi görüş ve düşüncenin üstünde kalarak başkanlığın tarafsızlığına gölge düşürecek veya tarafsızlık hususunda şüphe uyandırabilecek söz ve hareketlerden kaçınması gerektiğini vurguladı.

Seçimin başlangıcından itibaren yapılması gerekenleri 6 maddede toplayan Prof. Görmez, personeline şunları bildirdi:

- Müftülük, hizmet binası, cami ve kuran kurslarında, buraların altında, bitişiğinde, müştemilatında sayılan yerlerde seçim çalışmasına izin verilmeyecek. Buralaın afiş, bayrakla süslenmesi engellenecek. Kiracılar uyarılacak.

- Vaaz ve hutbelerde dini ve milli bütünlüğü pekiştirici konulara ağırlık verilecek. İç ve dış politik konulara girilmeyecek. İma yoluyla bile olsa herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin lehine veya aleyhine olabilecek konuşmalardan kaçınılacak.

- Kamu yararına çalışan dernekler ve buralarda görev almış memur ve hizmetliler, tarafsız kalmaya özen gösterecek. Bu kapsamda olanlar, siyasi partilere ve adaylara bağış ve yardımda bulunamayacak.

- Hiçbir siyasi faaliyete iştirak edilmeyecek. Kuruma ve Türkiye Diyanet Vakfına ait hiçbir araç bu amaçla kullanılmayacak.

- Görevlilere zorunlu haller ve haftalık izinler dışında 13 Haziran'a kadar izin verilmeyecek.

Seçim propagandasının başlangıcı olarak YSK tarafından belirlenen 2 Haziran'dan itibaren getirilen yasaklar ise şöyle:

- Açılış ve temel atma töreni ve kamuoyuna konuşma yapılmayacak, demeç verilmeyecek.

- Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili yapacakları gezilere hiçbir personel katılmayacak.

- Bu süre içinde denetimler sıklaştırılacak ve müftüler bu denetimlere bizzat katılacak.

Görmez personeline gönderdiği yazının sonunda laiklik vurgusu yaptı. Başkanlığın bugüne kadar laiklik ilkesi doğrultusunda görev yapma anlayışını titizlikle koruduğunu kaydeden Diyanet İşleri Başkanı, seçim sürecinde gereken hassasiyetin gösterilmesini istedi.