Şenes Erzik'e FİFA vetosu!

Şenes Erzik'e FİFA vetosu!
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile görüşmelerde bulunan, Kulüpler Birliği Vakfı'nın da desteğini alan Erzik, FIFA ve UEFA'daki görevlerinden dolayı aday olamayacağını söyledi.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun 27 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek olağanüstü seçimli genel kurulunda başkanlığa aday olması için Kulüpler Birliği Vakfı'nın desteklediği Şenes Erzik, aday olmayacağını açıkladı.

Şenes Erzik, TFF'nin internet sitesinde yer alan açıklamasında, 27 Şubat'ta yapılacak TFF başkanlık seçiminde adaylığını koyması için talepte bulunan ve bu konuda şahsını destekleyen Kulüpler Birliği Vakfı ile Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na, çeşitli kulüplere ve yöneticilerine, medyaya teşekkür ederek, ''Bu dönem içerisinde Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Kılıç'ın uzlaştırıcı ve birleştirici çabalarına, Türk futboluna 40 yılı aşkın bir süredir hizmet veren futbol yöneticisi olarak teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi özellikle son bir haftada gündemde yer alan adaylık konusunda yaptığım görüşmelerde gördüğüm ilgi ve destekten dolayı çok mutlu oldum. Dün yaptığım kısa açıklamada 'Futbolumuzun geçtiği bu çok zor dönemde, üzerime düşen bir görev olursa her zaman olduğu gibi yapmaya hazır olduğumu' belirtmiştim. Aynı açıklamada, TFF başkan adaylığı konusundaki nihai kararımı da 1-2 gün içerisinde vereceğimi söylemiştim. Ayrıca 'Kararı vermeden önce, uzun yıllardır önemli görevlerde bulunduğum ve bulunmaya devam ettiğim FIFA ve UEFA ile de gerekli temasları yapıp, süreci bilahare değerlendireceğim' ifadelerini kullanmıştım'' dedi.

Aday olmaması ile ilgili gerekçelerini açıklayan Erzik, şu ifadeleri kullandı: ''Yaptığım temaslar sonucunda, her zaman belirttiğim gibi Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığının tam zamanlı mesai gerektiren bir iş olduğunu, dolayısıyla olası bir TFF başkanlığının FIFA ve UEFA'da yürüttüğüm uluslararası üst düzey görevler ile birlikte yürümesinin mümkün olmadığı ortaya çıkmıştır. Buna paralel olarak gerek FIFA gerekse 2015 yılına kadar 1. asbaşkanlığını yapacağım UEFA, önemli sorumluluklarımdan dolayı şahsımın TFF başkanlığının ancak ve ancak kısa süreli olması gerektiğinin altını çizmiştir. Bu durumda, Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığına aday olamayacağımı üzülerek kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.''

Bakan Kılıç'a telefonla bilgi verdi

Şenes Erzik, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ı telefonla arayarak aldığı karar konusunda bilgi verdi.

Erzik, kendisine bu görevin layık görülmesinden dolayı Kılıç'a, teşekkür ederek, UEFA yetkilileriyle yaptığı görüşmede TFF başkanlığında çok kısa süre kalabileceğini öğrendiğini ve kariyer planlamasında kısa süreli bir dönemi düşünmediğini belirterek, Kulüpler Birliği Vakfı'nın kendisine teklif ettiği başkanlık adaylığını kabul edemeyeceğini iletti.

Bu gelişmeden sonra Bakan Suat Kılıç ile görüşen Kulüpler Birliği Vakfı'nın başkanı Yıldırım Demirören, en kısa sürede TFF başkanlığı için birlik olarak ortak bir isim belirleyeceklerini açıkladı.

Şenes Erzik'le ilgili çarpıcı iddialar

Öte yandan Malatyaspor eski başkanı Mete Kaya Çağlayan, Türkiye Futbol Federasyonu başkanı olması beklenen Şenes Erzik hakkında dikkat çekici iddialarda bulundu.

TRTSPOR'da yayınlanan 'Basın Tribünü' programına bağlanan Malatyaspor eski başkanı Mete Kaya Çağlayan, Şenes Erzik’in Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığını yaptığı 89-90 sezonunda, Bolu-Adanademirspor  maçı sonucunda küme düşen Malatyaspor'un, şike sonucu küme düştüğünü ve bunun ses kayıtları ve itiraflarla ispatlandığını belirtti.

Tahkim kurulu şike kararını onayladığı halde kararın uygulanmaması konusunda canlı yayına telefonla bağlanan Malatyaspor eski Başkanı Metin Kaya Çağlayan, "O dönemde Malatyaspor neler yaşadı" sorusuna şöyle cevap verdi: "Orada Malatyaspor doğrudan doğruya bir krize sokuldu. Bu şike bilinçli olarak yapıldı. Şikenin yapılacağının belirtilerini görmüştük ve Başkan Şenes Erzik’e hakemlerin seçilerek gönderildiğini ve yanlış yaptıklarını, Malatyaspor’un küme düşürülmek istendiğini anlattık. Bu kadar tecrübe sahibi Başkan bunu anlamak istemedi ve sonucunda Malatyaspor küme düşürüldü. Bu düşürülme planının saati saatine nasıl yapıldığını, hakemin maçta çorabını nasıl çektiğini, saatine baktığını, nereden ne alındığını ispat ettik. Uzun süren büyük bir mücadele verdik. Kasetlerde parayı nasıl alacakları, o maçı idare eden hakemin penaltıyı nasıl vereceğini anlatmışlardı. 15. dakikada eğilip tozluğunu çekeceği, 27. dakikada saatini ters çevireceği ve maç bittiğinde de parasını alacağı kasetlerde kayıtlıydı.

Olaylar açığa çıkınca ve kasetlerinde varlığını duyunca o dönemki Adanademirspor  genel sekreteri, müdürü ve futbolcusuna itiraf ettirdik. Tahkim kurulu toplandı ve incelemelerinin ardından şike kararını verdi. Şike kararının verilmemesi için Şenes bey çok uğraştı. Hatta tahkim kurulu üyelerini toplantıda şikayet etti. O dönemdeki tahkim kurulu üyeleri yaşıyorlar. Buna karşıda direndik ve karar aldık. Ancak Şenes Erzik hukuku yok saydı. Şike kararını uygulayacağına ve Türk futbolunu bu illetten kurtaracağına yeni bir tahkim kurulu kurdu ve “Şike yoktur” kararı aldırdı. Bu durumda iki çelişkili karar ortaya çıktı. Malatyaspor ilk şirketleşen kulüp olduğu için ve hızla büyüdüğünden dolayı, Şenes Erzik birilerinin isteğine uyarak, kulübün küme düşürülmesini tescil ettirdi.

O dönemde, bugünkü gibi buna direnen kulüpler, basın olmadı, bizi yalnız bıraktılar. “Tescil edilsin aman lig bozulmasın” dediler. Bu konuda biz Alman avukat Louber’e gittik. Ancak Şenes Erzik şikeyi yok sayınca hukuki olarak ta yapacak bir şey kalmamıştı. Ben de bu konuyu aşamayınca, yönetim kurulu başkanlığından istifa ettim, gelen ekibi ikna ettiler, para vererek, Malatyaspor’u 2. ligde oynamaya razı ettiler. O zaman sadece Malatya’nın değil, o bölgenin spor şansını elinden aldılar.”

Özal'dan çok yardım gördük

Çağlayan, "Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal Malatyalı'ydı ve Malatya’ya çok düşkün bir siyaset adamıydı. Ondan destek bir alamadınız mı ve Şenes Erzik Sayın Özal’a rağmen nasıl böyle bir şey yaptı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Rahmetli Cumhurbaşkanımız Sayın Özal’dan çok yardım gördüm. Bu konuda Ahmet Özal’ı da devreye sokarak doğru neyse o olsun dedi. Bunu Şenes beye Ahmet Özal bizzat söyledi. Bizim isteğimiz de doğru neyse o olsundu. Ancak Şenes Erzik bey neden ve niye olduğunu bilmediğim bir ısrarla Malatyaspor’u silmek istedi. Bu baskı kimden geldi, nereden talimat aldı, gerekçesini kendisine sormak lazım. Şenes Erzik ileriyi gören bir spor adamıdır, iyi bir yöneticidir ama o gün çok cesur davranmadı. Şike kararını verebilmesi için bir federasyon başkanının cüssesi kadar yüreğinin olması gerekir. Tek başına Malatyaspor’un şikesine karar veremeyen Şenes Erzik bugünkü kaos ortamındaki şikeye mi karar verecek? Şenes Erzik bu işte kendini ispat etmiş bir spor adamıdır. Daha genç daha cesur insanlara orayı bırakmasını tavsiye ederim."

"Şenes Erzik'in yanına kar kaldı"

"Bugünkü şike olaylarına karşı çıkan kulüpler ve medya, o dönemde olayların üzerine bugünkü kadar gitseydi acaba nasıl olurdu ? Bugün Türk sporuna bu illet bulaşmış olabilir miydi? O dönemde bu olaydan ders çıkarabilseydik, güzide spor kulüplerini bu olayların içine çekebilir miydik ? Ders almadık, yapanın yanına, Şenes Erzik Bey'in yanına ve o heyetin yanına kar kaldı. Kamuoyunu, ülkenin genelini ilgilendiren olaylarda karar verecek kişinin vicdanına dayanarak, cesur karar vermesi gerekiyor. Sayın Mehmet Ali Aydınlar ticaret hayatında başarılı olmuş, kendini tescil ettirmiş bir insandır. Durup dururken niye bu hale geldi ? Çünkü bu kararı veremedi. Yürek meselesi bu..."