Sesi Kısılan Erdoğan'a Uzmanından Öneri -VİDEO İZLE

Sesi Kısılan Erdoğan'a Uzmanından Öneri -VİDEO İZLE
Doç. Dr. İsmail Koçak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Van mitinginde yaşadığı ses kısılmasını değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Van mitinginde yaşadığı ses kısılmasını değerlendiren Doç. Dr. İsmail Koçak, “Ses tellerinde bir ödem, bir kanamaya doğru tarz görünüyor. Ama bu muayene ile anlaşılacaktır” dedi.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsmail Koçak, Başbakan Erdoğan’ın Van mitinginde yaşadığı ses kısıklığını değerlendirdi. Koçak, “Ses telleri titreşen dokulardır. Doku olduklarından çok kolay zarar görürler. Özellikle aşırılıklar ses tellerinin zarar görmesine, ses kısıklığına neden olur. Kalabalıklarla buluşuyor olmak bir enfeksiyon kaynağı olmasıdır. Ses tellerini aşırı kullanıma bağlı ödem, bazen ses tellerindeki kanamalar bu ses kısıklığının en önemli sebepleri arasındadır” dedi.

“SEÇİM DÖNEMLERİNDE SIK KARŞILAŞILAN BİR DURUMDUR”

Yaşanan durumun seçim dönemlerinde sıkça rastlandığına dikkat çeken Koçak, “Politikacılar genellikle konuşurken kalabalıklara mikrofonsuz bağırmak durumunda kalırlar. Bu da ses tellerini yıpratan bir durumdur. Yoğun kullanımda hem dokuda yorgunluk olabilir, hem ses tellerinde kanama olabilir hem de enfeksiyonlara bağlı ödemler olabilir ya da aşırı kullanıma bağlı ödemler olabilir. Bu genellikle seçim dönemlerinde sık karşılaşılan bir durumdur” diye konuştu.

Politikacılara düzenli uyku ve istirahat öneren Doç. Dr. İsmail Koçak, “Politikacıların son dönemlere yaklaştıkça seslerini daha iyi korumaları gerekir. Çok düzenli bir uyku, iyi beslenme, iyi sıvı alımı ve hatta gerekiyorsa yanlarında bir hekim taşımalılar. Aşırı kullanımlar sesi çok bozar. Tonlama problemlerinde ve zorlanarak kullandığı dönemlerde yani stresli oldukları dönemde kişinin sesi daha çok kısılmaya yatkındır. Ses kısıldıktan sonra ciddi bir medikal tedaviye ihtiyaç vardır. Eğer mitingler devam edecekse öncelikli tedavi ses istirahati, sesi dinlendirecek belli dönemler yaratmak gerekir. İlaç tedavisine başlaması gerekir bu dönemde” dedi.

Rahatsızlığın dikkate alınması gerektiğine dikkat çeken Koçak, “Ses teli hastalıklarının tanısı belli cihazlarla konulur. Ayaküstü konulan tanılar değildir. Ciddi bir şekilde üzerine eğilmek gerekir” dedi.

Erdoğan’ın ses kısıklığını uzaktan teşhis etmeye çalışan Koçak, “Buradan anladığımıza göre ses tellerinde bir ödem, bir kanamaya doğru bir tarz görünüyor. Ama dediğim gibi bu muayene ile anlaşılacaktır” diye konuştu.