Şevki Tonyalı'nın Hedefi Rizespor!

Şevki Tonyalı'nın Hedefi Rizespor!
4 yıl aradan sonra 2. Lig'de geri dönen Pazarspor'da teknik direktör Şevki Tonyalı ve sportif direktör Hasan Balta açıklamalarda bulundu..

Pazarspor teknik direktörü Şevki Tonyalı ve sportif direktör Hasan Balta spor yazarı Selim Denizalp’in konuğu oldu.

İşte o röportaj:

Rize'nin en gözde mekanlarından olan ve turistlerin akınına uğrayan Ziraat Çay Bahçesi bundan önce kimleri ağırlamadı ki.

Ziraat Yokuşunu bilen bilir. Dik bir rampa…

Çıkması zor, oraya vardıktan sonra kalkması daha zor..

İşte tam bu noktada Pazarspor’da dört yıl önce haksız bir şekilde 3.lige düşürüldü. Tekrar ait olduğu yere varmak için çok çapa harcadı ve bu sezon bileğinin hakkı ile şampiyon oldu.

Pazarspor teknik patronu Şevki Tonyalı ve yönetim kurulu üyesi Hasan Balta ile bu kez Rize’nin zirvesinde Ziraat Çay bahçesinde içilen demli çaylar altında sohbete başladık.

Gün ola devran döne misali çok zor şartlarda kendi yağıyla kavruldu. Tek dayanacağı kaynak alt yapısı oldu. ÇAYKUR ağır abiye ( Ç.Rizespor) ‘a sezonluk 4 Milyon yardım yaparken, Pazarspor’a sadece 100 Bin TL ödemiş.

Sportif direktör Hasan Balta ; Asla gözümüz yok, keşke 10 Milyon ödensin der ve ilave eder.” ÇAYKUR Bölge takımları için çok önemli bir kaynak. Ama arada çok büyük uçurum var. Malatya dönüşü şampiyonluk kupasını Genel Müdürümüz İmdat beye getirdik. Ben inanıyorum bu sene bize ayrılacak bütçe dahada yukarı çıkacak. Aksi takdirde işimiz çok zor” diyerek haklı bir konuya parmak basıyordu.

Döneyim tekrar Rize’nin dik yokuşu ile çıkılan Ziraat Bahçesine. Aynı yokuşu lig boyunca bu sezon Pazarspor’da tırmandı. Çok zorluklar, badireler atlattılar. Neler yaşandı, neler konuşuldu.

Şevki hocanın deyişi ile bu şampiyonluk anlatılmaz, ancak yaşamak gerek. Fazla uzatmadan sözü hocaya bırakarak onun ağzından dinleyelim sonu mutlulukla biten hikayeyi.

Bu Şampiyonluk, Hiçbir Şampiyonluğa Benzemez…

“Lig başladığı zaman şampiyonluğu ağzımıza almadık. İlk devrenin son maçında İstanbul’da Karagümrük’ü mağlup ettiğimizde rotamız belli oldu. Mütevazi bir kadro ile, öyle başka takımların harcadığı yüksek bir bütçe ile kadro kurmadık. Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Kendisi ilk maçtan itibaren cesaretle arkamda durdu. Pazarspor’un her türlü kademesine görev yaptım. Benim önüme taş koyan bazı insanlar “ Ya işte Şevki hocanın ne başarısı var, akademik ligde hocalık yapan birisi Pazarspor’da bu büyük sorumluluğu kaldırabilir mi? Bu takım bu hocayla BAL ligine düşer” diyen insanlar vardı. Ben bugüne kadar bir yere gelmişsem, sadece dik duruşumla geldim. Ben Pazarlıyım, dışardan gelen bir hoca değilim. Bu şampiyonluk öyle basit bir şey değil. Parayı basarsın, kaliteli topçuları toplarsın ( Onun da garantisi yok ) şampiyon olursun. Ama biz kendi öz değerlerimizle yani tırnaklarımızla kazıyarak bu noktaya geldik. Futbol tarihinde bu başarıya çok az rastlanır. Yıllar önce Trabzonspor bu işi başardı. Kendi öz evlatlarıyla, yine Cesarettin Hoca ile Rizespor çok az dışardan takviye ile Şampiyon olmuştu. İşte biz düşünün Malatya’da oynanan iki final maçında ilk onbirde 9 alt yapı oyuncusu ile mücadele ettik. Onun için bu şampiyonluğu, hiçbir şampiyonluğa benzemez diyorum”

Rizeli Meslektaşlarımın Önünü Açtım..

Başkan ve yönetim kurulunun kendilerine duyduğu güveni, Pazarspor taraftarının onlara sunduğu desteği boşa çıkarmadıkları için ayrı bir gurur duyduğunu belirten Şevki hoca bir başka olayında Rizeli antrenörlerin kendisinin yaptığı bu başarıdan dolayı onların önünü açtığını ve bu yolda büyük ışık tutacağını iddia etti.

"En büyük silahımız kaybetmekten korkmamak"

Malatya’da oynadıkları Play-off maçlarında kaybetmeleri halinde çok fazla bir şey yitirmeyeceklerini, bunun tam aksine kazanmaları halinde çok şeyleri kazanacaklarını söyleyen ve bu düşünce altında maçlara çıktıklarını vurgulayan teknik direktör Şevki Tonyalı, “ Bizi karşı rakipler ilgilendirmedi. Onların parası, pulu olabilir. Allah’ım bize şampiyonluğu nasip edecekse, o bizim kaderimize yazılmışsa olacak. Ben ve ekibim teknik, taktik , çalışma , psikolog desteği ne varsa yaptık ve başardık” derken, final maçını yöneten hakemin art niyetli olduğunu, o maçta yardımcı antrenör Selçuk Yıldırımkaya’nın bilerek ön tarafa çıkarak hem futbolculara pozitif enerji verdiğini, hemde ard niyetli hakemin kendisini tribüne göndermesinden kurtulduklarını belirterek her pozisyonu en ince ayrıntısına kadar planladıklarını, kimlerin penaltı atacağının yanı sıra, rakip takımda hangi oyuncular, hangi köşeye penaltı attıklarını çok önceden bildiklerini ve ona göre hazırlandıklarını söyledi.

Kaleci Fethi, Her Hafta Üstüne Koydu…

Malatya’da oynadıkları iki maçta harikalar yaratan ve penaltı atışlarında doğru köşeyi tahmin ederek 4 yıl aradan sonra kazanılan şampiyonlukta büyük pay sahibi olan kalecisi Fethi Bilgin için ayrı bir parantez açan teknik patron Şevki Tonyalı;” Fethi sezonun son maçlarında üstün bir form yakalamıştı. Diğer kalecimiz Mahmut’un sakatlığından sonra kaleyi devir aldı ve her hafta üstüne koyarak geldi. Gerek 240 dakika içinde gerekse iki penaltı atışlarında müthiş maçlar çıkardı” ifadesini kullandı.

Beşiktaş’ın Rekorunu Devam Ettirdik !..

Genç teknik direktör kendileri gibi mutlu sona ulaşan Çanakkale Dardanel ve Gümüşhanespor’un haklı bir şampiyonluk kazandıklarını, ligde açık ara lider olan Diyarbakır BŞB takımının yıllar önce Beşiktaş takımına ait olan 12 maç üst üste kazanma serisini Pazarspor bozduğunu ve Güneydoğu temsilcisine Beşiktaş’ın rekorunu tam kırarken dur diyen takım olduklarını söyledi.

Pazarspor teknik direktörü Şevki Tonyalı, önümüzdeki sezon Pazarspor’un başında olup, olmayacağını 22 Haziran’da yapılacak olan kongre sonunda belli olacağını ifade ederek şu cümlelerle ifade etti.

Şimdi Zirvedeyiz, Yükseklerde Rüzgar Sert Olur !...

“Öncelikle kongreyi beklemek gerek. Oradan çıkacak sonuç çok önemli. Pazarspor teknik direktörlüğü kutsal bir görevdir. O görev tekrar bana verildiğinde hedef kesinlikle bu yaşanılan başarının üstüne çıkmak olacaktır. Bunu yaparken bütçe çok önemli. Şimdi zirvedeyiz, zirveye çıkarken eşeye, eşeye, tırmalaya, tırmalaya çıktık. Bu tepede rüzgar sert eser, en ufak sallantına aşağıya düşeriz. Dolayısıyla biraz bekleyelim, gereken şartlar oluşursa yeni sezonda hedefimiz kesinlikle bu sezon yaşadığımız başarıyı taçlandırarak bir üste çıkmak olacaktır” şeklinde konuştu.

Hedefim Ç.Rizespor’da Görev Yapmak

Teknik direktörlük hayatında ilk şampiyonluk sevincini yaşayan Tonyalı, kendisinin hedeflerinin büyük olduğunu ileriki yıllarda Ç.Rizespor’un başına geçeceğini, bu yolda kendisine olan öz güveninin üst düzeyde olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.

Rize Merkez’den Ziraat Çay Bahçesine tıpkı Pazarspor’un zirveye tırmandığı gibi adım adım tırmandık.

İlk bakışta dik gözükmeyen, ama her bir adımla sıklaşan nefesimizle bu manzaraya çıktık. Tıpkı Pazarspor gibi. Finale yaklaştıkça nefeslerin tutulduğu, yaşanılan şampiyonluk sonrası düşlerin gerçekleştiği bir yerdeyiz.

sevki-tonyalinin-hedefi-rizespor!.jpg

Haber Röportaj: Selim Denizalp