SGK Rize İl Müdürü Bakırcı: "Genel Sağlık Sigortasında Devrim"

SGK Rize İl Müdürü Bakırcı: "Genel Sağlık Sigortasında Devrim"
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) hakkında açıklamalarda bulundu.

SGK Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı, yaptığı yazılı açıklamada Genel Sağlık Sigortası’na ilişkin, Sağlık Sigortası’nın sosyal güvenlik sistemlerinin dört temel bileşimlerinden biri olduğunu söyledi.

"Türkiye’de Birçok Batı Avrupa Ülkesinden Önce Uygulamaya Konuldu" 

Ülkemizde Genel Sağlık Sigortası zorunluluğunun 01.01.2012 tarihinde başladığını, Genel Sağlık Sigortasının toplum içinde yaşayan insanların sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmeleri ve olası bir sağlık riskine karşı da korunmasını sağlayan sosyal refah devletinin en önemli görevlerinden ve hizmetlerinden birisi olduğunu ifade eden Bakırcı, GSS’nin Türkiye’de birçok Batı Avrupa ülkesinden önce uygulamaya konulduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"1 Nisan’da Yürürlüğe Girecek"

“Genel Sağlık Sigortası’ndaki yeni düzenlemenin 8 Mart’ta  Resmi Gazete’de yayınlanan 6824 Sayılı Kanunun  1 Nisan’da yürürlüğe gireceğini, 10 milyonu aşkın vatandaşın 10 yıl boyunca sistem hakkında dile getirdikleri, problem olarak gördükleri ve tespit edilen bütün sorunların yeni düzenlemede çözüme kavuşturulacağına inanmaktayız.

Genel Sağlık Sigortası’nın önceki sisteminin çeşitli kademelerden oluştuğunu, herhangi bir sigorta koluna dahil olmayan ve gelir tespit yapmayan vatandaşların sisteme otomatikman dahil edildiğini, geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların ise eski sistemde yeşil kartlı denilen statüde sağlık hizmetlerinden faydalandığını, asgarı ücretin üçte biri ile asgarı ücret arası geliri tespit edilenlerin 2017 yılı için 71,10 Lira Asgarı ücretle asgarı ücretin iki katı arası gelir tespit edilenlerin 213,30 Lira Asgarı ücretin iki katı üzeri veya hiç gelir tespit ettirmeyenlerin 426,6 Lira Tutarlarında aylık prim ödeme yükümlülükleri bulunmaktadır.

Yeni düzenleme de sistemi basitleştirildiği, Prim oranını yüzde 12’den yüzde 3’e indirildiği,. Re’sen  tescil yaparak Vatandaşlara diyoruz ki, 53,33 lira ödemek şartıyla sizi Genel Sağlık Sigortası kapsamına dahil ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sağlanan bütün Genel Sağlık Sigortası imkânlarına sahipsiniz diyoruz.”

"Borçların Tamamını 53,33 Lira Üzerinden Hesaplıyoruz"

İl Müdürü Bakırcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişte oluşan 10 yıllık borçlarla ilgili ise, sistemin en önemli avantajlarından birisinin bu borcu düzeltmiş olmasıdır. 1 Nisan 2017 tarihi itibariyle sistemden dolayı oluşmuş borçların bütün gecikme zamları otomatikman siliniyor. Borçların tamamını 53,33 lira üzerinden hesaplıyoruz. Borcu geriye dönük bu şekilde hesaplıyoruz. Borcunuzu güncelledik, gecikme faizini sildik ana borçta yüzde 3’e göre hesaplandı. İsterseniz bunu 12 ay olarak taksitlendirebilirsiniz. Bunun altını özellikle çiziyorum, herkesten 53,33 lira ücret almıyoruz. Bu 53,33 liralık ücret, bütün aileyi kapsamaktadır.  Genel Sağlık sigortası kapsamına alınan kişiler, üniversite hastaneleri, en pahalı ilaçlar olmak üzere, yurt dışı tedavileri dahil vatandaş sistemin her imkanından yararlanabiliceklerdir.

Diğer taraftan, 2017 yılı için 53,33 Lira tutarındaki primi ödeme gücüm yok diyenlerinde İkametgahlarının bağlı bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları kanalı ile gelirlerini tespit ettimelerini, buradan çıkacak aile içindeki gelir durumu brüt asgari ücretin üçte birinden az ise bu kişilerin genel sağlık sigortası primlerininde devlet tarafından ödenecek.”