SGK Rize İl Müdürü Bakırcı: Kayıt Dışı İstihdam Denetimlerimiz Devam Ediyor

SGK Rize İl Müdürü Bakırcı: Kayıt Dışı İstihdam Denetimlerimiz Devam Ediyor
Rize Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında başlatılan işyerleri denetimleri devam ediyor.

Rize Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mustafa Bakırcı, olay53 haber portalımız ile Rize Olay Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, kentte Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele kapsamında bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerinin devam ettiğini, bunun yanı sıra denetim elamanları kanalıyla da denetimlere devam ettiklerini söyledi.

SGK Başkanlığının Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan protokol kapsamında müftülüklere bağlı din görevlilerini Sosyal Güvenlik Konularında özellikle Sosyal Güvenliğin önemi ve vazgeçilmez bir hak olduğu kapsamda olanlara verilen hizmetleri kayıt dışı olanların kayıpları üzerine bilgilendirmeler ardından esas konunun bir kul hakkı da olduğunu bu bağlamda hutbe ve vaazlarda bu konuya değinilmesini talep ederek destek istediklerini kaydeden İl Müdürü Bakırcı, ilimizdeki sivil toplum kuruluşları ve işyeri ziyaretleri ile de kayıt dışı istihdamın sigortalılar, işverenler ve devlet açısından olumsuz sonuçlarını anlattıklarını, bilhassa idari para cezaları ve devlet destek ve teşviklerden yararlanma gibi büyük yaptırımların olduğu hatırlatırsak, çalışanların mutlaka SGK’ya bildirilmesini primlere verilen Devlet desteği ve teşvikler konularında bilgilendirmelere devam ettiklerini ifade etti.

mustafa-bakirci-rize’de-kayit-disi-istihdam-denetimleri-devam-ediyor-53.jpg

İl Müdürü Bakırcı, müftülük faaliyetlerinin yanı sıra diğer taraftan da kurumun denetim elemanları ile ihbar-şikayet yanında Başkanlıkça riskli işyeri olarak tespit edilen olası sigortalı çalıştırılması muhtelif işyerleri ile genel denetimler kapsamında sahada olduklarını belirterek, amaçlarının işverenlere ceza uygulamak olmadığını, çalışanların haklarının verilmesini, haksız rekabetin ortaya çıkmamasını, iş kazası ve denetimlerden daha ağır yaptırımlar ile karşılaşmamaları ile devletin prim ve vergi kaybına uğramaması olduğunu kaydetti.

Kayıt dışı istihdamın ülke olarak hepimizin sorunu ve sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilemekte olduğunu ve gelecek kuşakları da tehlikeye soktuğunu belirten Sosyal Güvenlik Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı, “Bugün Türkiye’de iki kişi bir emekliyi finanse etmektedir. Bu da çalışan ve işveren üzerindeki yükleri git gide artırmaktadır. Kayıtlı çalışan sayısının artırılması sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak, aynı zamanda güvencesiz yaşayan birçok insanın geleceğe güvenle bakmasını sağlayacaktır. Bu sorunla tek başına Sosyal Güvenlik Kurumunun mücadelesi yeterli değil, diğer kurumların, sivil toplum örgütleri başta olmak üzere basınımızın ve ilgili tüm kesimlerin desteği büyük önem arz etmektedir. Hiçbir vatandaşın hayatı, sigortasız çalışacak kadar ucuz değildir. Çalışanların sigortasız çalıştırılması, sadece kendilerinin değil, ailelerinin de haklarının gasp edilmesi ve geleceklerinin çalınması anlamına gelmektedir” diye konuştu.