Sigaraya karşı Sarıkamış'tan İstanbul'a koşuyor

Sigaraya karşı Sarıkamış'tan İstanbul'a koşuyor
ABD'deki Dowling Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Yurdadön, sigaranın zararlarına dikkati çekmek amacıyla Kars'ın Sarıkamış ilçesinden İstanbul'a kadar yapacağı "30 günde 30 maraton" koşusunu, Hopa-Rize arasında sürdürüyor.

Hopa'dan Rize'nin Fındıklı ilçesine kadarki 45 kilometrelik bölümü koşarak, üçüncü maratonunu tamamlayan Prof. Dr. Yurdadön, bu şekilde 14 ilden geçerek, 30 Ağustos'ta İstanbul'a ulaşmayı planlıyor.

Prof. Dr. Yurdadön, "sessiz katil" olan sigaranın zararlarına dikkat çekmek için yollara düştüğünü söyledi.

Özellikle sigaranın çocuklara verdiği zararlara dikkat çekmek istediğini belirten Prof. Dr. Yurdadön, şunları kaydetti: "Türkiye'de sigara kullanım yaşı, 9'a kadar inmiş durumda. Bunda çeşitli faktörler var. Büyüklerin çocuklarının yanında sigara içmesi, sigarayı cazip hale getiriyor. Annesi babası sigara içen bir çocuğun sigaraya başlama olasılığı oldukça yüksektir. Bu noktada, ailelerin çeşitli yöntemlerle ailelerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Benim bu projem de, bilinçlendirme amaçlı. Projem 7 yıl önce başladı. İlk zamanlarda akademik konferans ve seminerlerde bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyeti yürüttüm. Bu yolla olayı çözemeyeceğimi anladım. Bu projeyi halkımızın ayağına getirmeye karar verdim. Ülke çapında da yoğun bir sigara kullanımı olduğu için yollara düştüm."

7427

Sigara şirketlerinin Türkiye'de her yıl yüzde 1,6 büyümeyi hedeflediğini öne süren Prof. Dr. Yurdadön, "Bunun nedenle şirketler hedeflerine ulaşmak için 9-16 yaş arasındaki çocukları etkileyecek. Yüzde 1,6'lık hedef de, yaklaşık 160 bin çocuğun sigaraya başlaması demektir. Bir ülkenin geleceği, bu şekilde zehirlenir" dedi.

Türkiye'de sigara yasağı kapsamının genişletilmesi konusunda TBMM ve hükümeti kutlayan Prof. Dr. Yurdadön, "Yasakların kapsamı daha da genişletilmeli. Öncelikle mahalle bakkallarında sigara satışı olmamalı. Bir de, 15 metrekare alanda sigara içenlerin yanında küçük çocuklar varsa, bu kişilere yüklü para cezaları verilmeli. Bunları yaparsak çocukların sigaraya başlama oranını yüzde 80 azaltırız" dedi.