Şili'de 8.8 büyüklüğünde deprem 47 ölü

Şili'de 8.8 büyüklüğünde deprem 47 ölü
Şili'de meydana gelen 8.8 büyüklüğünde depremde 47 kişi öldü. Depremin ardından afet durumu ilan edildi.

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, ülkeyi sarsan depremin ardından afet durumu ilan edildiğini, felakette en az 47 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bu arada, Brezilya ve Peru'daki havayolları yetkilileri, ülkenin başkenti Santiago'daki uluslararası havaalanının kapatıldığını ve yeni bir duyuruya kadar tüm uçuşların iptal edildiğini söyledi.

Depremin ardından en büyüğü 6.9 olmak üzere artçı şoklar da meydana geldi.

Elektrik-telefon hatlarının çökmesi ve depremin gece olması nedeniyle hasarla ilgili hızlı bir değerlendirme yapmanın zor olduğu belirtiliyor.

Yerel televizyonlar, 8.8 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne 320 kilometre mesafede olan başkent Santiago'nun merkezindeki tarihi binaların zarar gördüğünü duyurdu.

Depremden sonra insanların sokakları doldurduğu, birbirlerine sarılarak ağladıkları, Santiago'nun bazı bölümlerinde elektrik kesintisinin olduğu bildiriliyor.

Deprem sırasında başkent Santiago'daki binalar 1.5 dakika sallandı. Yetkililer, Şili'nin orta kesimlerine çok büyük zarar verme kapasitesine sahip depremden sonra binaların yıkıldığını, elektrik ve telefon hatlarının kesildiğini söyleyerek, depremin verdiği hasarın boyutunu tahmin etmenin zor olduğunu ifade etti.

Bu arada Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu, depremin merkez üssünün Santiago'nun 325 kilometre güneybatısı ve Concepcion kentine 115 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, depremin yerin 35 kilometre altında meydana geldiğini duyurdu. Depremin Arjantin'den de hissedildiği bildirildi.

Yerel bir radyo istasyonu, Şili donanmasına dayandırdığı haberinde, Şili'nin güneyinde tsunami alarmının kaldırıldığı duyurdu.
Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu, depremin, Şili'deki merkez üssü yakınlarındaki sahil boyunca yıkıcı etki yaratabilecek tsunami oluşturduğunu bildirmişti.

Depremden sonra Şili, Peru, Kolombiya, Panama, Kosta Rika ve Antartika için tsunami alarmı verilmişti.

Şili'de 22 Mayıs 1960'da aynı bölgede meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremde 1655 kişi ölmüş, 2 milyon kişi evsiz kalmıştı. Depremden sonra çıkan tsunamide Hawaii, Japonya ve Filipinler'de ölenler olmuş, ABD'nin batı kıyıları zarar görmüştü.

TÜRK KIZILAYI YARDIMA HAZIR OLDUĞUNU BİLDİRDİ

Türk Kızılayı, iletişime geçtiği Şili Kızılhaç yetkililerine, yaşanan depremle ilgili gerekli yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, Şili'deki depremin ardından Kızılay Afet Operasyon Merkezinde acil olarak kriz masası oluşturdu. 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Şili resmi makamları ve Şili Kızılhaçı ile iletişime geçen Türk Kızılayı, Türk halkının geçmiş olsun dileklerini iletti. 

Bölgede gerçekleştirilecek ihtiyaç tespitinin ardından Türk Kızılayının Şili'ye yönelik gerekli yardımı yapmaya hazır olduğu, Şili Kızılhaçı yetkililerine bildirildi.