Sivaslı hemşire, domuz gripli çıktı

Sivaslı hemşire, domuz gripli çıktı
Domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınan hemşireden alınan numunelerde hastalığa yol açan "H1N1" virüsünün tespit edildiği bildirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınan hemşireden alınan numunelerde hastalığa yol açan "H1N1" virüsünün tespit edildiği bildirildi.

Domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınan, pediatri servisinde görevli hemşireden alınan numunelerin Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünde yapılan incelemesinin tamamlandığı, sonuçların pozitif çıktığı öğrenildi.

Hastanenin enfeksiyon hastalıkları servisinde bir süre tedavi altında tutulan hemşirenin, daha sonra taburcu edildiği ve tedavisinin evinde devam ettiği belirtildi.

Antalya'da bir süre önce tatil yaptığı ve daha sonra rahatsızlandığı belirtilen hemşirenin eşinin de grip şikayetleri bulunduğu ancak domuz gribine rastlanmadığı bildirildi.

Hemşireyle birlikte aynı serviste görevli 2 hemşire ve 1 personelin de domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındığı öğrenildi.

Mesai arkadaşlarıyla yakın diyalog halinde olan ve gribal bazı şikayetleri bulunan bu 3 sağlık personelinden alınan numunelerin incelenmek üzere Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsüne gönderildiği belirtildi.

Bu sağlık personelinin görev yaptığı pediatri servisine 26 Ekim Pazartesi gününe kadar hasta alımı durduruldu. Hastanede domuz gribine yönelik önlemler de artırıldı. Özellikle pediatri servisi ve acil serviste tedbirlerin yoğunlaştırıldığı kaydedildi.

Sivas İl Pandemi İzleme Kurulu Sözcüsü, CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazif Elaldı, hastanede görevli hekimleri domuz gribi konusunda bilgilendirdi.

Elaldı, hastanede bulunan Hikmet Boran Konferans Salonu'ndaki toplantıda, acil vakalar geldiğinde doktorlara neler yapmaları gerektiğini anlattı.

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Elaldı, "Bir sağlık personelinde H1N1 virüsü tespit edilmesi üzerine, diğer temaslı olan birkaç kişi daha vardı, 3 kişiden biz numune aldık, boğaz sürüntü örneklerini aldık. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsüne gönderdik, sonuçlar bekleniyor" diye konuştu.

Şimdilik durumun kontrol altında olduğunu, hemşirenin görev yaptığı pediatri servisine hem tedbir amacıyla hem de yer darlığı nedeniyle hasta alımını ertelediklerini anlatan Elaldı, "Pazartesi gününe kadar hasta almayı düşünmüyoruz" dedi.

Hastalık şüphesi bulunanlar arasında şu an itibariyle sadece bir hemşirenin sonuçlarının pozitif çıktığını ifade eden Elaldı, "Hastanede görevli 3 personel ile dün İtalya'dan gelen ve tedaviyi kabul etmeyerek hastaneden ayrılan bir kişiden de numuneler alındı. Onların sonuçlarını bekliyoruz. Şu anda tek pozitif olgu var" diye konuştu.

Enfeksiyon hastalıkları hekimi olarak Türkiye'nin hastalığa karşı hazır olduğunu düşündüğünü anlatan Elaldı, "İlimizde vaka çıktığı için, olası vakalar da olabileceği için Sivas Sağlık Pandemi Kurulu yarın toplanacak" dedi.

Türkiye'de domuz gribiyle ilgili ilk olgu ortaya çıktıktan sonra Sağlık Müdürlüğü ile toplantı yaptıklarını, eğitim çalışmalar ına başladıklarını ve hastane başhekimliği olarak tüm önlemleri aldıklarını bildiren Elaldı, maske, önlük ve benzeri koruyucu ekipmanların temin edildiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığının bir aşı programı uygulayacağını belirten Elaldı, risk gruplarının aşılanacağını söyledi.

Elaldı, hastane olarak hastalığa karşı hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Bu arada, Sivas Sağlık Müdürlüğünün Sağlık Bakanlığından domuz gribine karşı 208 bin aşı talebinde bulunduğu, aşıların gelmesinin ardından risk gruplarının kademeli olarak aşılanacağı öğrenildi.